4

Ceea ce ar putea fi cea mai mare tabletă inscriptionata (stela) descoperita vreodata, datata din timpul domniei regelui babilonian Nabucodonosor al II-lea, între 605-562 înainte de Hristos, a fost descoperita în orașul turc Karkamis, in zona militară situata de-a lungul frontierei dintre Turcia și Siria.

Săpăturile din acest an au mai descoperit, de asemenea, o tableta cuneiforma, din Palatul regelui din Kargamis, Katuwa, datând din anul 800 î.Hr., precum și peste 300 de sculpturi, o inscriptie hieroglifica luwiana și un mozaic.

Referindu-se la Tratatul de la Cades, semnat între Faraonul egiptean Ramses al II-lea și regele hitit Hattusili al III-lea, in jurul anului 1259 î.Hr., primarul de Gaziantep, Asim Guzelbey, a declarat, conform World Bulletin: "Tratatul de la Cades prezinta o mare importanță astăzi, având în vedere că la patru mii de ani după semnarea primului inscris de pace din lume, oamenii continua sa se omoare unii pe altii și sa verse sângele fraților lor".

Carchemiș (Karkamis), a fost o capitala importanta a mitannilor, hititilor și neo-asirienilor, pe care arheologii britanici au căutat fara oprire sa o exploreze de peste un secol.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
223
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.01648 sec - PID: 14770