4

Zilele trecute, comunitatea greco-catolică din Ramna a preluat biserica parohiala, după 65 de ani, de la Biserica Ortodoxa Romana.

Conform unui comunicat emis de Biserica Greco-Catolica (foto), biserica in cauza "a fost înfiinţată în anul 1864". "Actuala biserică a fost edificată în anul 1894 şi are hramul „Învierea Domnului”. La anul 1903 în parohia Ramna existau 930 de credincioşi greco-catolici".

Acelasi comunicat sustine ca Biserica greco-catolică din Ramna, a "fost confiscata de Statul comunist ateu în 1948" şi data în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. "După 1990, comunitatea greco-catolică din Ramna a fost reactivată, însă greco-catolicii nu au fost lăsaţi să slujească în biserica pe care au avut-o".

Un proces pe marginea acestei probleme, cu partea ortodoxa, a "fost câştigat de partea greco-catolică mai întâi la Tribunalul Caraş-Severin iar apoi printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Timişoara".

Prin urmare, in ziua de 5 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana a predat biserica părţii greco-catolice. Pentru derularea acestei proceduri, din partea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeşului au participat: Inspector eparhial: pr. Călin Ianchiș, pr. Petru Berbentia, Protopop de Reşiţa şi pr. Ovidiu Urzicaru, paroh de Ramna.

Comunicatul Bisericii Greco-Catolice mentioneaza, in incheierea sa: "După semnarea procesului verbal, Mons. Angelo i-a îndemnat pe credincioşi să aibă o atitudine de reconciliere faţă de fraţii lor şi să-i primească în biserică dacă unii dintre ei doresc să se reîntoarcă. „Trebuie de acum înainte numai să ne bucurăm şi să dovedim că suntem mai buni şi numai aşa dovedim dacă iertăm, după învăţătura Domnului Nostru Isus Cristos”.'

Prima Sfântă Liturghie în biserica nou retrocedată s-a săvârşit, deja, în aceeasi zi, la orele 17.00.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
67
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03099 sec - PID: 8100