2

Un proiect de lege controversat, depus de guvernarea Quebec-ului in aceste zile, este considerat "problematic", pentru că nu respectă demnitatea ființei umane, nici libertatea de religie și de exprimare, conform Arhiepiscopului catolic Christian Lepine de Montreal (foto).

Arhiepiscopul a explicat că proiectul de lege, cunoscut sub numele de "Carta Valorilor", incearca sa excluda realitatea religioasă din sfera publică. Populația Quebec-ului, provincie francofonă a Canadei, este statistic predominant catolică.

Proiectul de lege ar modifica Carta provinciei privind drepturile și libertățile omului și ar afirma caracterul secular. Printre prevederile cele mai controversate se afla, de exemplu, o cerință care ar limita drepturile personalului de stat in purtarea la vedere a simbolurilor religioase ale credinței proprii. Alte prevederi includ "stabilirea obligației de neutralitate și rezervare pentru tot personalul de stat".

"Rolul statului nu este acela de a controla modul în care te îmbraci", a spus Arhiepiscopul. "Este problematic".

De asemenea, el a facut distictie intre statul secular si pluralitatea societatii in Quebec. Acesta a declarat, pentru postul de radio al Vaticanului, ca rolul statului secular "este acela de a proteja un spațiu al pluralismului, un spațiu pentru demnitatea fiecărei ființe umane, un spațiu al libertatii și un spațiu al libertatii de exprimare și de religie, în care religia nu este impusa, dar nici interzisa".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01026 sec - PID: 12561