33
Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi români şi suedezi, a săvârşit sâmbătă, 9 noiembrie 2013, Taina Sfintei Liturghii în oraşul Borås din sud-vestul Suediei, cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei româneşti Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail, conform informatiilor pe care ni le-a transmis secretariatul episcopiei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Episcop Macarie a vorbit despre lucrarea slujitoare a Puterilor Cerești, cat și despre viața pilduitoare și lucrarea tămăduitoare a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina sărbătorit în aceeasi zi în calendarul creștin ortodox.

Preasfinţitul Episcop Macarie a apreciat frumoasa şi dinamica lucrare pastorală și socială a preotului paroh Horațiu Octavian Mureșan şi a credincioşilor din parohia românească din Borås. În perioada 18-27 iunie, s-a desfășurat la Borås, cu binecuvântarea și susținerea Preasfințitului Părinte Macarie, prima ediție a proiectului social intitulat „Familia parohială”. Proiectul a fost inițiat de Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Borås, în colaborare cu Asociația românească „Unirea”. Ideea acestui demers a fost ca o serie de copii aflați în grija Centrului de plasament din Lupeni, județul Hunedoara, să beneficieze de o vacanță de vară în vestul Suediei, obiectivul general fiind crearea unei legături de durată între comunitatea românească din această zonă și copiii instituționalizați din România.

Pe parcursul celor zece zile de vacanță, invitații au făcut cunoștință cu familiile românești rezidente în Suedia, prezentându-li-se modul în care credința și tradițiile noastre își păstrează particularitatea în context scandinav. Nu în ultimul rând, au fost vizitate numeroase obiective turistice și locuri impresionante, în care regiunea de vest a Suediei abundă. Printre altele, Mănăstirea ortodoxă suedeză „Sfânta Treime” din localitatea Bredared; biserica de lemn cu pictură interioară din Hedared – un vestigiu cu o încărcătură istorică specială, datând din anii 1200-1500, fiind singurul de acest gen conservat în totalitate, Grădina zoologică din orașul Borås”, Parcul pentru copii „Liseberg” din orașul Göteborg și altele.

Impactul acestui proiect social a fost unul deosebit. Numeroși români din Suedia au răspuns apelului organizatorilor, implicându-se activ ca sponsori ai demersului sau ca voluntari în activitățile planificate. În viitor se dorește continuarea și, de ce nu, dezvoltarea acestui proiect social, care s-a dovedit a fi un bun liant și catalizator pentru credincioșii parohiei ortodoxe române din Borås, în special, și pentru comunitatea românească din vestul Suediei, în general.

Parohia din oraşul suedez Borås îi are ocrotitori şi pe Sfinţii Mitropoliţi ai Transilvaniei, ne mai informeaza reprezentantii episcopiei.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01485 sec - PID: 15410