2

Dialogul dintre Bisericile Ortodoxă și Catolică din Rusia trebuie să fie accelerat, conform oficialilor de rang înalt din ambele confesiuni. Declaratia a fost facuta ieri, la Moscova, in cadrul unei intalniri intre Arhiepiscopul catolic de Milano, Cardinalul Angelo Scola, și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill (foto). Va reamintim ca, in acelasi timp, la Vatican, Papa Francisc il primea pe Mitropolitul Ilarion (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), șeful Relațiilor Externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ambele întâlniri sunt parte dintr-un efort de netezire a relațiilor dintre cele două Biserici. În Moscova, Kirill a spus că este timpul pentru o mai mare deschidere, adăugând că "niciodata pana in prezent" cele doua Biserici "nu au avut atat de multe lucruri in comun". El a lăudat, de asemenea, mai multe declarații recente ale Papei Francisc vizand problemele mondiale cruciale – războiul civil din Siria, apararea Credinței Creștine in Orientul Mijlociu – adăugând că cele două Biserici ar putea lucra împreună pe astfel de teme.

"Trăim într-o eră în care neînțelegerile noastre istorice trebuie să înceteze să mai joace un rol important, acum că avem multe îndatoriri și scopuri comune", a spus Patriarhul. 

Scola a reiterat aceste comentarii. "Avem un teren comun de lucru", intr-un proces convergent pe mai multe probleme, cum ar fi protecția Creștinismului în Orientul Mijlociu, a declarat Scola. 

Un tip de "ecumenism popular" a inceput sa apara, de asemenea, oamenii cautand mai degaraba asemanari, decat diferentele dintre ei, a adaugat Scola.

Întâlnirile de ieri apar cu doar câteva săptămâni înainte ca Papa Francisc sa-l salute pe Președintele rus Vladimir Putin, la Vatican – 25 noiembrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Potrivit mass-mediei și unor analiști, vizita lui Putin la Papa ar putea accelera, în continuare, procesul dialogului religios, dar Scola nu a confirmat o astfel de teorie. "Nu avem nevoie de medieri politice", deoarece cele două Biserici au deschis un dialog mai larg.

Putin nu l-a invitat încă pe Papa Francisc să viziteze Kremlinul, o initiativa care s-ar asemana gestului făcut în 1989, când Mihail Gorbaciov, pe atunci Presedinte al fostei URSS, i-a cerut fostului Papa Ioan Paul al II-lea o întâlnire istorică. Bineinteles, o astfel de invitație ar necesita sprijinul lui Kirill, in calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse…

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01074 sec - PID: 29393