3

Bulgaria a fost singura țara europeană din Rasarit, care a incheiat cel de-Al Doilea Razboi Mondial cu o populație evreiască mai mare decât atunci când l-a început, datorita unor oameni care au intreprins masuri eroice.

Muzeul Holocaustului din Illinois si Centrul Educational i-au onorat, in aceste zile, pe doi dintre bulgarii care si-au riscat propria lor viata pentru a salva alte persoane, adaugandu-le numele la propria Fantana a Dreptilor ("Ferro Fountain of the Righteous"). 

Directorul executiv al muzeului, Rick Hirschhaut, a declarat ca aceasta fantana dedicata celor drepti "este un element ancoră in transmiterea spiritului și mesajului acestei instituții". "Este un loc in care recunoaștem bunătatea", a spus Hirschhaut, despre Fântâna Dreptilor.  "Cand te gandesti la Muzeul Holocaustului, noțiunea de bunătate nu este, probabil, primul gând care îți vine în minte".

Bunătatea, deci, este cel mai bun mod de a-i descrie pe cei doi salvatori omagiati de muzeu in prezent: Mitropolitul Stefan și Mitropolitul Chiril, ambii fiind capi ai Bisericii Ortodoxe independente din Bulgaria.

Stefan, liderul Bisericii din Sofia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și oficialul de cel mai inalt rang bisericesc în timpul Holocaustului, a vorbit împotriva persecutării evreilor, după ce Parlamentul Bulgar adoptase legi care negau drepturile acestora. În septembrie 1942, el a contestat cercurile fasciste și naziste, predicand în mod deschis împotriva anti-semitismului și susținand public că bulgarii ar trebui să se declare evrei ca frații lor.

Chiril, liderul Bisericii din Plovdiv, Bulgaria, de asemenea, s-a opus politicilor antisemite ale Bulgariei. Într-unul din exemple, el a încercat să oprească deportarea evreilor bulgari, amenințând cu distrugerea liniilor de cale ferata. "Unde veti merge voi, voi merge si eu", le-a declarat acesta prizonierilor amenintati cu deportarea. "Unde veti locui voi, voi locui si eu. Poporul vostru va fi poporul meu și Dumnezeul vostru, Dumnezeul meu".

Dupa evenimentul desfasurat in aceste zile in interiorul in Muzeului Holocaustului din Illinois, Consulul General Bulgar, Simeon Stoilov, declara: "Am nevoie de un moment, sa ma adun". "Am tremurat cand stateam afara, in picioare, dar nu sunt sigur daca tremuram din cauza frigului sau a emoției".

"Forțele urii și intoleranței există înca in întreaga lume", a declarat reprezentantul US Brad Schneider. "Acesti doi lideri curajoși au văzut forțele urii în Europa și chiar în curtile lor. În loc sa stea cu mâinile în sân, cum a procedat un număr tragic de oameni de pe intregul continent, cei doi s-au ridicat, au vorbit și au salvat, de-a dreptul, vieți".

În unele privințe, aceasta este cea mai importantă lecție-exemplu, pe care Muzeul Holocaustului din Illinois încearcă să il transmita în fiecare zi tinerilor care vor modela istoria de mâine. "Nimic nu este mai important decat ca noi sa recunoastem, prin acest muzeu, persoanele care s-au ridicat și au făcut nota discordanta reprezentand binele omenirii într-un moment în care răul omenirii era atât de profund", a incheiat directorul muzeului, Hirschhaut.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
247
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.01618 sec - PID: 6788