2

Reprezentanții sectorului non-guvernamental din Croația au adresat o scrisoare Papei Francisc, acestia exprimându-și îngrijorarea cu privire la pozițiile Cardinalului Josip Bozanic și ale mai multor episcopi catolici vizavi de problema bilingvismului in Vukovar, conform presei croate, citate de Tanjug.

În scrisoarea adresata liderului Bisericii Romano-Catolice, ONG-urile subliniază faptul că Bozanic și mai mulți episcopi au demonstrat public opoziția față de bilingvism în Vukovar, folosind anumite fraze în declarațiile lor publice, care în niciun fel nu contribuie la pace și reconciliere, ci mai degrabă conduc la aprofundarea conflictelor.

Reprezentanții sectorului civic l-au invitat pe Papa sa trimita un mesaj de speranță creștină și de pace societatii croate si episcopilor în special.

Marina Skrabalo, un consultant senior al Asociației Gong, a explicat motivația din spatele scrisorii, afirmand că mesajele de ură și actele de violență împotriva sârbilor din Croația au loc tot mai frecvent și subliniind că nicio inițiativă de reconciliere și dialog nu a venit, pana la aceasta ora, din cercurile bisericești.

Incepand din septembrie, veteranii de război din Vukovar au condus o campanie împotriva semnelor bilingve (folosirea alfabetului chirilic), la care sârbii au dreptul conform Legii protecției drepturilor minoritare, in calitate de minoritate care reprezintă peste 30% din populația orașului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Sârbii din Vukovar au apelat la Curtea Constituțională, cerând protecție.

Printre manifestarile ostile croate, enumeram: atacuri recente asupra Consulatului General Sârb din Rijeka, postarea unei pancarte anti-sârbesti indicand "Arborele Familiei Sarbesti" si ilustrand mai multi sârbi spânzurati, graffiti pe casele sârbesti, care ii someaza pe sarbi sa părăseasca Croația, și campania globală anti-sârbeasca privind semnele bilingve din Vukovar (conform unui comunicat al Ministerul Sârb al Afacerilor Externe).

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01211 sec - PID: 29004