25
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat, ieri, pe Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill. Patriarhul a implinit varsta de 67 de ani.

Conform relatarilor unor surse din patriarhie, Președintele a sosit in Catedrala Hristos Mântuitorul, unde i-a inmanat Patriarhului un cadou, o cutie decorativa Fedoskino pe care se afla imaginea Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie.

Consideram ca este un bun prilej sa insistam pe acest dar, mentionand pentru cititorii nostri ca el reflecta arta ruseasca dezvoltata din pictura de icoane, care a aparut, practic, odata cu prabusirea Rusiei Imperiale. Pictorii, care alatadata erau angajați nu numai in biserici, ci si in casele oamenilor, aveau de acum nevoie de o modalitate de a supravietui. Astfel, acestia au inceput sa se implice in meseria de a realiza cutii și panouri decorative (sau papier-mache – vezi foto) – elementele fiind lăcuite și apoi pictate manual de artisti, de multe ori cu scene din povești populare. Cutia oferita de Presedinte Patriarhului, din cate remarcam, poate simboliza o reintoarcere inspre credinta a artei populare induse de perioada postimperialista.

Localitatea Fedoskino (Федоскино), situata nu departe de Moscova, pe malul râului Ucha, este cel mai vechi dintre cele patru centre de arta in pictura ruseasca in miniatura papier-mache lacuita, active din 1795. Tehnica foloseste mai mult vopselele de ulei, decat cele tempera in ou. Celelalte trei centre recunoscute in Rusia sunt: Palekh (Палех), Holui (Kholuy, Kholuj, Holui-Холуй), Mstyora (Mстёра). Artiștii din Palekh, Kholui și Mstera continuă să folosească tehnica de pictura in tempera pe baza de ou, acoperita cu evidentieri complicate in foita de aur. Cele trei centre sunt situate în Principatul Vladimir-Suzdal, regiunea Ivanovo, din centrul Rusiei, și sunt adânc înrădăcinate în traditia iconografica din secolele XVII-XIX, care a durat până la Revoluția Rusă din 1917, in prezent reînviata de către tinerii artiști din secolul XXI.

Calitatea cutiilor lacuite variază foarte mult. Turistii sunt adesea instruiți că o semnătură în partea de jos a casetei ar indica faptul că ea a fost pictata chiar de un maestru. Cu toate acestea, realitatea industriei cutiilor lacuite arata ca cele mai multe sunt acum vopsite în fabrici mici, chiar si cu semnatura. Multe dintre casetele lacuite produse în Rusia au detalii excepționale și se comanda la prețuri astronomice, chiar daca nu au nici macar o semnătură. Mitul semnăturii este perpetuat de către oamenii care vând cutiile, mai degrabă decât de cei care le picteaza.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00928 sec - PID: 1912