37
Arheologii bulgari care lucrează la mormântul Sveshtari, au făcut noi descoperiri importante, care sugerează înmormântarea unui lider de sex feminin de cult tracic. Echipa, condusa de prof. Diana Gergova, a descoperit obiecte despre care aceasta considera ca ar arunca o noua lumina asupra practicilor religioase antice ale tracilor.

Situat în nord-estul Bulgariei, regiunea Razgrad, sit-ul arheologic Sveshtari, care mai este cunoscut si sub numele de Sboryanovo, găzduiește un mare număr de relicve ale geților, un trib tracic a cărui asezare importanta, Helis, se crede ca a fost situata în apropiere.

Mormântul descoperit recent (foto) este din perioada secolelor IV-III inainte de Hristos.

"Mormântul este acoperit cu grinzi masive din lemn. Acesta are un altar vopsit în negru și roșu", a spus Prof. Gergova, conform publicatiei Novinite.

Multitudinea de obiecte, despre care se crede că au o semnificație magică – cum ar fi figurinele de lut umane, cupele cu deschideri la partea inferioara – i-a facut pe arheologi să creadă că mormântul ar putea apartine unei preotase.

"Am descoperit, de asemenea, un ritual foarte interesant: am găsit mai multe amfore, care au fost zdrobite, iar fragmentele lor au fost folosite chiar la construirea mormântului", a adăugat liderul echipei.Un număr de obiecte din aur, argint și bronz au fost, de asemenea, recuperate de pe sit.

Pe langa acest mormânt, echipa prof. Gergova a mai descoperit o serie de alte morminte, în care au fost ars cadavrele celor decedați. Intr-unul dintre acestea, arheologii au gasit din nou mai multe obiecte de aur, precum și scheletul a doi cai – nobilii traci au fost adesea îngropați împreună cu bunurile lor importante.

"Am descoperit, totodata, un obiect ciudat din lut, care a fost zdrobit, ca parte a ritualurilor funerare, dar care poate fi apreciat ca fascinant, dupa fragmentele sale.

"Acestea sunt constatari unice, care arată cât de multe lucruri importante nu știm încă despre geți", a spus Gergova.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01141 sec - PID: 31022