26
Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune un nou pas in revista saptamanala "Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe" (sau, cum am numit-o noi: "Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta"), incercand sa ne concentram pe o noua locatie: Palatul lui Ioan (John) Hyrcanus I.

Situl luat in discutie in aceasta saptamana nu este foarte vizitat, fiind unul despre care poti auzi destul de des un raspuns de forma: acolo, nu am fost niciodată. Oricum, se pare ca Josephus l-ar fi cunoscut destul de bine. Este vorba despre o asezare care a luat nastere in perioada elenistică, pe dealurile de mai sus de câmpiile lui Moab, la nord-est de Marea Moartă.

Asezarea este cunoscuta astazi ca "Sir" și este situata în apropierea orașului modern Irak el-Emir. A fost construita de Ioan Hyrcanus I, care a trăit în secolul al III-lea înainte de Hristos, intr-un timp in care ptolemeii și seleucizii se luptau pentru controlul Palestinei. Hyrcanus a fost cel mai tanar fiu al lui Iosif, care la rândul său a fost nepotul marelui preot Onia. Iosif și Hyrcanus au fost numiți de către Ptolemeu V Epifanes la colectarea impozitelor în zona Palestinei și trimiterea lor catre capitala lui Ptolemeu, Alexandria. Iosif colecta taxele din Ierusalim, iar din cauza unui conflict de familie, Hyrcanus a trebuit să se mulțumească cu un loc pe cealaltă parte a râului Iordan. Aici, el a construit un palat. Josephus ne oferă următoarele detalii despre această clădire :

Hyrcanus a hotarat nu să se întoarcă niciodata la Ierusalim, asa incat s-a așezat dincolo de Iordan, și a purtat războaie continue cu arabii, ucigand multi dintre ei, și luandu-i pe multi prizonieri. El a ridicat, de asemenea, o cetate puternică, și a construit-o în întregime din piatră albă, și avea multe animale gravate pe ea. De asemenea, el a realizat în jurul ei un canal de apa, mare și adânc. El a mai sapat, de asemenea, peșteri lungi, intr-o stanca apropiata, și apoi a făcut camere mari în ele. Mai mult decât atât, el a construit o curte mai mare decât se obișnuia, pe care a împodobit-o cu grădini mari. Și a numit locul Tyr [Tyros sau Tyrus]. Acest loc este situat între Arabia și Iudeea, dincolo de Iordan, nu departe de țara Hesbonului – dupa cum ne prezinta Josephus asezarea, in "Antichitățile Evreilor".

Gravurile de animale pot fi vazute si astazi pe aceasta structura, cu toate că cele mai multe dintre ele au suferit din cauza ravagiilor timpului. Una dintre cele mai gravuri de animale avea forma unui leopard și a servit ca fântână de apă, jetul de apă iesind prin gura animalului.

Peșterile pe care Josephus le menționa se gasesc, de asemenea, pe acest domeniu.

Deci, data viitoare cand treceti printre dealurile de mai sus de câmpiile Moabului, pe drumul spre asezari mai populare, cum ar fi Amman și Medeba, faceti-va putin timp pentru a vizita sit-ul mic, dar fascinant, care a fost descris pentru noi atât de bine de Josephus, în urmă cu aproape 2000 de ani.

Nu uitati, apoi, sa le amintiti tuturor celor carora le veti povesti elementele inedite pe care ati avut astfel ocazia sa le vedeti, ca v-ati bucurat de un ghid pe care multi si l-ar dori si poate ca nu il au inca: revista saptamanala "Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe" (sau, mai bine zis, "Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta").
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01067 sec - PID: 18022