19

Irakul este aruncat într-un nou război – al treilea de la invazia americana din 2003. De ce a izbucnit războiul de data aceasta și care ar putea fi impactul acestuia asupra regiunii? Radioul Vocea Rusiei a discutat aceste probleme cu Dr. Meena Singh Roy, cercetator la Institutul pentru Studii de Apărare și Analize din New Delhi, și cu Sabah Al-Mukhtar, avocat irakian, președintele Asociației Juriștilor Arabi din Marea Britanie. 

De data aceasta, pare ca guvernul Shiit, condus de Nouri al-Maliki, a fost contestat de către o revoltă sunnita, care ar implica, totodata, militanții Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL) – un grup jihadist afiliat Al-Qaeda (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). 

SUA, care l-a ajutat pe al-Maliki sa vina la putere în 2006 și apoi l-a scos din țară în 2011, de data aceasta încearcă să se mențină departe de tumult.

"Statele Unite nu au pur și simplu de gând să se implice într-o acțiune militară, în absența unui plan politic irakian, care să ne asigure că se poate lucra impreună", a spus Obama, declanșând critici dure din partea adversarilor săi interni. Ulterior, Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a trimis un portavion în Golful Persic și 300 de militari au fost trimiși în Irak, pentru protectia Ambasadei SUA. 

Analiștii au exprimat puncte de vedere diferite, vizavi de  cauzele noii crize de securitate. Cei mai multi dintre ei au dat vina pe Primul-Ministru. Chiar si vechii lui aliați din SUA, arata acum cu degetul spre al-Maliki. 

Conform VoR, Anthony Cordesman, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a fost citat de către publicatia on-line Orientul Mijlociu, afirmand ca Maliki "si-a petrecut ultimii ani corupand forțele de securitate irakiene" si folosindu-se de cei loiali, pentru a reprima opoziția sunnita legitima.

Alții susțin că Irakul ar fi câmpul de luptă dintre Arabia si Iran, afirma VoR. 

Dr. Meena Singh Roy a declarat pentru Radioul Vocea Rusiei: "Cred că această criză deosebită trebuie să fie privita în contextul a ceea ce se întâmplă în și în jurul Irakului. Și, aici, mă refer la Siria. După cum bine observati, un grup ISIS, care a fost înființat în aprilie 2013, condus de Abu Bakr al-Baghdadi, a reprezentant al-Qaeda in Irak. El știe că țara este acum slabă, divizată. Există o divizare intre Sunniti si Shiiti, pe care o exploateaza. Și, după retragerea forțelor americane de acolo, lucrurile tocmai au ieșit de sub control. Criza din Siria i-a dat în mod evident ocazia, grupului, de a încerca sa-și atinga propriile obiective.

Intrebat de realizatorii interviului, despre faptul ca grupurile jihadiste ar fi folosite de fapt ca instrumente, de catre forte mai mari aflate in spate, acesta a raspuns: 
"Este într-adevăr dificil, dar noi știm că există o dimensiune regională a războiului din Siria, unde aceste forțe extremiste islamiste sunt susținute de către anumite țări sunnite. Deci, există o dimensiune regională pentru tot ceea ce se intampla acolo. Este vorba despre Shiiti si Sunniti (…), iar aceasta divizare sectara a Islamului devine atât de vizibila în Asia de vest, incat nu cred că cineva o mai poate ignora astăzi. Tine de conducerea lumii islamice, desigur. Dar, situația este mult mai complexă și nuanțată, decât este ea interpretata in general"… 

Sabah Al-Mukhtar consideră, insa, că noua criza nu are nimic de-a face cu sectarismul. 
"Cred că trebuie să pornim de la ideea ocuparii Irakului, ocupație care a provocat divizarea țarii". Pana in 2003, aceste diviziuni nu apareau in politica irakiana, dar metoda divide et impera este folosita in intreaga lume. Astfel, societatea a fost împărțita în mai multe facțiuni seculare. Exista kurzi și arabi, creștini și musulmani, șiiți și sunniți. 
Această idee a fost propagata și este continuată acum de politica lui Maliki. Maliki este un guvern care a fost numit de către Khalilzad, care a fost reprezentant al ONU. Și, acest om a condus țara în ultimii șase ani, pe baza sectarismului. El a exclus o foarte mare parte a populației. Atunci când excluzi o mare parte a societății, este obligatoriu să te astepti si la o reacție.

"Acei oameni, din vest și din nord, anul trecut, au demonstrat pașnic, încercand sa obțina egalitate, un tratament egal si unele drepturi, dar Maliki ce a facut? A organizat masacrul din Hawija, Fallujah și Mosul. Deci, ei au luat armele. Și, acum, în momentul de față, ei sunt luptătorii, dar mass-media nu recunoaste asta, acuzându-i ca ar fi Qaeda și ISIL. De fapt, ceea ce se întâmplă, este o revoltă a oamenilor din Mosul și Tikrit și Fallujah, Ramadi, care sunt condusi de ofițerii superiori de armată, ai fostei armate. Ei nu au nimic de-a face cu aceasta boala a sectarismului sau cu altceva. De fapt, primul lucru pe care l-au facut, a fost acela de a proteja minoritățile din Mosul, bisericile, au protejat birourile guvernamentale și clădirile. Dar, din păcate, mass-media încă ii descrie ca pe membri ai ISIL". 

"Deci, nu este un război sectar. Este efectiv o revoltă a poporului din nord și vest. Și, acum, Bagdadul este efectiv sub asediul vestului, estului, nordului și intr-un grad mai mic al sudului. 

"Fostul Prim-Ministru Tony Blair, ieri, a lasat sa se creadă că criza actuala nu a fost cauzată de ocupație, si acuza guvernele occidentale pentru ca nu ar fi luat măsuri în Siria, afirmand că ceea ce se întâmplă în Irak se datorează acestui lucru. Nu cred ca americanii, indiferent de ceea ce cred altii despre ei, vor sa se intample asta, dar daca asta servește scopurilor lor, nu-i deranjează. 
"Cred că obiectivul americanilor si al puterilor occidentale, o stim cu totii, a fost controlul petrolului. Al doilea lucru, este protecția intereselor Israelului. Al treilea, este acela de a opri această așa-numita mișcare a țărilor arabe. Și, există câteva alte idei suplimentare, pe care le-au avut. Ei au vrut să-i folosească pe irakieni, împotriva iranienilor". 

"Cu Siria, au un obiectiv diferit. Cu Siria, au vrut să scape de regim, au vrut să neutralizeze țara, în măsura în care Israelul este în cauză, pentru ca cel mai important element în politica externă a SUA in Orientul Mijlociu se învârte în jurul Israelului. Deci, cred că ceea ce au intreprins în Siria, a urmarit sa afecteze regimul sirian, dictatura, aceasta fiind una dintre puținele țări vecine Israelului, care au rămas pe poziție împotriva acestuia. Dacă veți compara poziția ei cu cea a Iordaniei și Egiptului – țările vecine – veți găsi că poziția Siriei împotriva Israelului a fost cea mai proeminenta".

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
65
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08477 sec - PID: 29883