18

În Duminica Sfinților Români, 22 iunie 2014, Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie de hram, împreună cu preotul paroh Mihai-Marius Hornicar, în Parohia „Sfinții Români” din străvechiul oraș danez Roskilde, informeaza corespondenti Lacasuri Ortodoxe aflati in zona.

În cuvântul de învățătură, arhiereul le-a vorbit celor prezenți despre sfinții români care sunt flori alese și înmiresmate în grădina cerească de unde răspândesc mireasma preafrumoasă a sfințeniei, sub adierea Duhului Sfânt. „Sfinții neamului nostru, a mai spus ierarhul, s-au strămutat din grădina duhovnicească a Maicii Domnului de pe pământ în cea a Raiului luminos.O grădină de flori nu poate da rod dacă nu are lumină, soare, căldură și apă, de aceea, prin rugăciunile acestora, și noi ne împărtășim mereu din lumina cea neapusă a Mântuitorului Hristos-Soarele dreptății, adăpându-ne din apa cea vie a harului dumnezeiesc, întru căldura credinței plină de Duhul Sfânt”.

În acest context, Preasfințitul Macarie s-a referit la două întâmplări minunate din viața a doi cuvioși români din ținuturile nemțene, flori răsădite în grădina Ortodoxiei românești: Chiriac de la Bisericani din secolul al XVII- lea și adormitul întru fericire duhovnic contemporan, arhimandritul Cleopa Ilie de la Sihăstria.

„Cuviosul Chiriac dimpreună cu alți sihaștri, năzuind după mai multă linişte duhovnicească, au dorit a se strămuta din obștea Bisericanilor în Muntele Athos, dar pe cale au fost opriți de Preasfânta Fecioară Maria care i-a întrebat: «- Unde vă duceţi?» Iar ei, cu bucurie şi cutremur, au răspuns: «- Ne ducem la grădina Sfinţiei Tale», Athosul fiind numit și Grădina Maicii Domnului. Însă, Preacurata le-a poruncit: «- Întoarceţi-vă, că şi aici este grădina mea!». După această vedenie părinţii s-au întors la chiliile lor, înțelegând că şi plaiul românesc este Grădina Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Părintele Cleopa, în anul 1977, după un pelerinaj la Muntele Athos, l-a vizitat la Mănăstirea Celie, în Serbia, pe Sfântul Cuvios Iustin Popovici cu care s-a întreținut duhovnicește două zile. Dorind să rămână la Athos, i-a cerut sfatul. Părintele Iustin i-a spus: «-Sfântul Munte este asemenea unei grădini pline cu flori înmiresmate. Dacă te duci acolo, nu faci decât să mai adaugi o floare la acel buchet frumos mirositor. Dar în țară ce lași? Rămâi în România și continuă să îndrumi pe cei fără speranță, ridică pe cei căzuți, fii aproape de copiii neamului în care te-ai născut». Punând la inimă cuvântul, Părintele Cleopa a rămas în Grădina Maicii Domnului din România”.

Felicitând și încurajând în dinamica și jertfelnica misiune scandinavă pe părintele paroh Mihai-Marius și pe enoriași, Preasfințitul Macarie i-a îndemnat să rămână în toată vremea sub oblăduirea sfinților români, urmându-le viața întru rugăciune și mărturisire continuă.

Conform corespondentilor Lacasuri Ortodoxe aflati in zona, la finalul slujbei, toți cei prezenți au primit în dar, de la arhiereu, mai multe cărți de folos duhovnicesc.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
100
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.12508 sec - PID: 32746