20

Insurgenții ISIS (foto: stema) au decretat crearea unui stat islamic, in cele mai vaste fâșii de teren pe care le controlează, în Irak și Siria, conform unui anunt al militanților. 

Teritoriul său se va extinde din Aleppo, Siria, altadată inima economică a țării, în provincia Diyala, în partea de est a Irakului. 

Statul Islamic Irak și Levant (ISIS), care de acum este se va numi simplu "Statul Islamic", va adera strict la legea Sharia și va considera enclava sa drept casa pentru toți musulmanii, conform unui raport Al Jazeera, care citeaza o înregistrare audio, publicata on-line. 

Abu Bakr al-Baghdadi, care conduce grupul, va deveni "Califul Ibrahim", intentionand sa fie un "lider bun pentru musulmanii de pretutindeni". 

"Califul" este un conducător, în general, care pretinde a-i reprezenta pe toți musulmanii care fac parte din comunitatea islamică (numita Ummah). Se consideră că ultimul Calif a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman. 

ISIS cere, acum, ca musulmanii sa "respinga democrația și alte gunoaie ale Occidentului", citează BBC comunicatul. 

Între timp, conflictul dintre forțele armate irakiene și luptătorii ISIS a luat o nouă turnură, Israelul cerand crearea unui stat kurd in nordul Irakului, unde kurzii s-au bucurat de autonomie sporita. 

"Ar trebui să sprijinim aspirațiile kurzilor pentru independenta… kurzii sunt o națiune de luptători, care si-a dovedit angajamentul politic și sunt demni de independență", a fost citat Primul-Ministru israelian, Benjamin Netanyahu, de The Guardian. 

Conform publicatiei Novinite, kurzii au reușit, de asemenea, să preia controlul Kirkuk, un obiectiv kurd, după ce armata a fugit, anterior, în luna iunie, din cauza unui atac al militanților islamiști care s-au înghesuit în oraș. 

SUA și alte țări caută să-l forteze pe Primul-Ministru irakian, Nouri Al-Maliki, sa formeze un guvern de unitate națională, in ideea reducerii tensiunilor între șiiți, cetățenii sunniți și kurzi, după ce dominația shiitilor la putere i-a împins pe multi suniți să se alăture rebelilor, în ofensiva lor. 

ISIS mai vizeaza, de asemenea, capitala irakiana, Bagdad, pe care vrea să o includă în Califatul sau. 

Soldații irakieni au incercat sa-i alunge pe insurgenți, iar Fortele Aeriene ale tarii au efectuat lovituri aeriene asupra obiectivelor ISIS.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
50
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10396 sec - PID: 11847