10

Croatia vrea referendum - anti -chirilic

Publicat în urmă cu 4 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

Guvernul Croat a confirmat, ieri, legalitatea semnăturilor colectate pentru un referendum împotriva utilizării scrierii sarbesti chirilice pe insemnele clădirilor de stat din Vukovar. Măsura va fi trimisa la Parlament, care va decide dacă se va apela la un referendum. 

Orașul Vukovar a suferit foarte mult în timpul războiului de independență croat. În noiembrie, o asociație de grupări naționaliste croate, alcătuită în mare parte din veterani de război, a colectat 526.000 de semnături pentru referendum, cu scopul de a ridica până la 50% (comparativ cu 33%, conform legislației în vigoare) nivelul minim pentru grupurile minoritare care trăiesc într-un oraș, de a se bucura de dreptul bilingvismului.

Un recensământ din 2011 arăta că 34% din populația orașului Vukovar este sârba, rezultând ca aceasta ar avea dreptul sa utilizeze scrierea chirilică in domeniul comunicarii publice. Acest lucru a dus la un val de proteste din partea organizațiilor naționaliste (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Susținătorii referendumului sustin ca limba chirilica ii reprezintă, simbolic, "pe cei care au atacat și distrus orașul în 1991, omorând mii de oameni".

Cu aproape un an în urmă, guvernul a început sa foloseasca semnele bilingve pe sediile centrale ale clădirilor de stat. Au urmat, de cele mai multe ori, proteste violente, iar semnele au fost indepartate ilegal. Semnăturile adunate depășesc pragul legal pentru un referendum (de 450.000, sau 10% dintre alegători). Guvernul de centru-stânga se opune ferm referendumului, conform Ansa.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
132
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.12608 sec - PID: 30650