11

În urma descoperirii recente a mozaicurilor care descriu viața lui Samson, excavatoarele din Huqoq au dezvăluit si un nou mozaic, în această vară, care descrie… scene non-biblice.

Conform UNC, săpăturile conduse de Universitatea din Carolina de Nord – Chapel Hill, au dezvăluit noi mozaicuri uimitoare decorand podeaua din secolul al cincilea a sinagogii Huqoq, intr-un sat evreiesc vechi din Galileea de Jos a Israelului. 

Din 2012, trei mozaicuri bine conservate au fost descoperite, în aceeași locație, în săpăturile efectuate în regia lui Jodi Magness.

În 2012, un mozaic il arată pe Samson și vulpile (Judecători 15:4), fiind descoperit pe culoarul de est al sinagogii. Vara trecută (2013), un al doilea mozaic a fost gasit, ilustrandu-l pe Samson care poarta Gaza pe umerii lui (Judecători 16:3). 

Un al treilea mozaic, descoperit în culoarul de est al sinagogii, este împărțit în trei registre orizontale (benzi) și diferă în stil, calitate și conținut de scenele lui Samson. Este pentru prima dată când o poveste non-biblică a fost găsita decorand o sinagogă antică. Mai multe părți din acest mozaic au fost descoperite în 2013, iar restul a fost descoperit în această vară. 

Cel mai mic registru prezintă un taur străpuns de sulițe, din ale carui rani țâșnește sânge, și un soldat care moare sau este mort si care are un scut. Registrul de mijloc descrie unele arcade incadrand tineri aranjati în jurul unui bărbat în vârstă, așezat, care are o carte, și lămpi cu petrol aprinse deasupra fiecarei arcade. Registrul cel mai de sus descrie o întâlnire între două figuri inalte, de sex masculin. Un soldat bărbos, purtand o roba de luptă elaborata și o mantie purpurie, ducand un taur mare de coarne, însoțit de soldați și elefanți, cu scuturi legate de ei. El se întâlnește cu un bărbat cu părul cărunt, cu barba, în vârstă, purtând o tunică albă de ceremonie și o manta, însoțit de tineri cu săbiile în teacă, purtand de asemenea tunici albe ceremoniale și mantii. 

Identificarea acestor scene nu este clara, deoarece nu există povestiri în Biblia ebraică, in care sa fie implicati elefanți, a spus Magness. 

"Elefanții de luptă au fost asociati cu armatele grecești, începând cu Alexandru cel Mare, astfel încât aceasta ar putea fi o reprezentare a unei legende evreiesti, despre întâlnirea dintre Alexandru și Marele Preot Evreu", sugereaza Magness. "Diferite versiuni ale acestei povești apar în scrierile lui Flavius ​​Josephus și în literatura rabinică". 

Comunicatul de presă include o fotografie mică (foto). Huqoq este situat la câțiva kilometri vest de Capernaum.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
65
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10687 sec - PID: 22419