29

Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată în sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Pr. Manuel Rusu,

Consilier cultural,

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

 

Onorați participanți,

     Spre deosebire de broșura pe care o aveți la dispoziție în mapele de prezentare, această carte nu merge exclusiv pe prezentarea site-ului și rețelei informaționale a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, ci este mai degrabă, aș zice eu, un ghid, pentru cei care doresc să aibă în administrare un site bisericesc sau pentru cei care vor să creeze un site, o formă de prezentare a activității – fie parohiale, fie pentru protopopiate, episcopii și, de ce nu, știri preluate din patriarhie.

      Autor este chiar dl. ing. Cătălin Ion, membru fondator și președinte al Asociației non-profit Lăcașuri Ortodoxe, se numește "Biserică și Internet, real și virtual. Mănăstiri și Biserici". Este tipărită la Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, al cărei director sunt și vine, în primul rând, să folosească preoților ca un instrument, pentru a evita ceea ce este redundant atunci când folosim anumite informații asupra paginilor, site-urilor, foilor parohiale și așa mai departe.

     Alături de un editorial, care vorbește despre o aparentă discrepanță între virtual și real – și vă las pe dumneavoastră să-l descoperiți – este un ghid și se adresează aproape exclusiv profesioniștilor. Dar, ceea ce am reușit să înțeleg din această carte, lucrând la ea – și vă invit și pe domniile voastre să faceți acest lucru, vă asigur că nu veți avea de pierdut dacă îi veți parcurge aceste pagini – este mesajul, și anume că Internetul nu este un scop în sine, ci este un instrument. Atunci când navigăm pe Internet, și bineînțeles recunoaștem și rolul pozitiv, mai ales în materie de informare și formare a Internetului, ne gândim, în primul rând la acel discernământ pe care trebuie să-l dezvoltăm cu toții. Nu suntem pentru o cenzură a Internetului, Doamne ferește, și nici a presei, ci mai degrabă milităm pentru o autocenzură, dată, în primul rând, de bunul simț. Adică, să știm să facem diferența între știrile cu adevărat importante și cele care sunt în plus, care nu aduc niciun plus pentru informarea noastră, nu neapărat spirituală dar și culturală.

     Fac apel – nu este în această carte, dar cred că se potrivește foarte bine cu contextul de astăzi - la imaginea aceea a unora dintre Mănăstirile Ortodoxe din Moldova, care, pe exteriorul bisericii, de obicei în pridvor, îi au pictați pe Platon și Aristotel - Platon, întotdeauna arătând cu mâna spre cer, iar Aristotel, arătând cu mâna spre pământ. În felul acesta, cred că prin extensie, putem să aplicăm această paradigmă la felul în care trebuie să interpretăm și noi informațiile care ne vin de pe Internet. Un creștin nu trebuie să fie tot timpul, cu ochii spre cer, arătând întocmai ca Platon, ci trebuie și acolo, cu ochii ațintiți spre mântuire, spre desăvârșire, dar, în primul rând trebuie să fie adânc ancorat în realitate, adică să fie cu picioarele pe pământ. Cred că acesta este modul în care trebuie să ne mișcăm noi, în realitatea aceasta virtuală, pe care nu trebuie să o subestimăm, după cum s-a văzut, raportându-ne la ultimele evenimente din ultimul timp. Este foarte important să știm, și site-ul episcopiei va conține acest lucru, ce se întâmplă în lume. Este foarte important să știm că, de exemplu, creștinii din Siria sunt prigoniți și chiar uciși, supuși unor acte de-a dreptul abominabile, puțini știu acest lucru, este important să știm că în Irak au loc aceste revolte sângeroase - nu intru în detalii - și nu este important să știm că cineva și-a făcut implant de păr, sau orice altceva. Trebuie să învățăm să discernem, așa cum spuneam, între ceea ce este de folos, ceea ce este util, și ceea ce este chiar distrugător pentru formarea noastră. 

     Formă – versus conținut: dl. inginer le susține și le promovează pe amândouă. Fără îndoială, cel mai important este conținutul unui site. Informațiile de acolo trebuie să aibă substanță, dar, așa cum se întâmplă în acuala societate, în acualul context la care trebuie să ne articulăm și noi, trebuie să privim și la forma de prezentare. Întotdeauna ambalajul este cel care vinde marfa, ca sa spunem așa.

     Vă mulțumesc pentru atenție și încă o dată, vă fac invitația aceasta, de a parcurge paginile acestei cărți.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
57
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.13722 sec - PID: 10796