27

Profesorul de religie de la Universitatea Princeton, Anne Marie Luijendijk, a identificat recent un text, necunoscut anterior, numit "Evanghelia Sorților Mariei", un codex copt, in miniatura, din secolele V-VI dupa Hristos, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. 

Descoperirea lui Luijendijk este prezentată în cartea sa recent publicata: "Oracole interzise? Evanghelia sorților Mariei".

Codexul in miniatură, conform unui raport recent al publicatiei LiveScience, este compus din pagini de doar 7,5 cm inaltime și cuprinde 37 de oracole, care ar fi fost folosite pentru "inspiratie divina".

Randurile care deschid codexul, in limba coptă (folosita de creștinii egipteni), precizeaza:

"Evanghelia Sortilor Mariei, Maica Domnului Iisus Hristos, căreia Arhanghelul Gavriil i-a dat vestea cea bună. Cel care va merge mai departe cu toată inima, va obține ceea ce va cauta. Doar sa nu se indoiasca".
 
În acest context, "sorții" se referă la elemente trasate la întâmplare pentru a ajuta in luarea unei decizii. "Evanghelia sorților Mariei" nu este o Evanghelie adevarata (evangelion – "vestea cea bună"), în sensul tradițional, care sa descrie viața și rastignirea lui Iisus, sau care sa fie parte canonica, recunoscuta de Biserica, a Noului Testament. Această "evanghelie" combină fraze de "inspiratie divina" sau aluzii biblice.

"Faptul că această carte poarta acest nume, este foarte important", a declarat Luijendijk, pentru LiveScience. "Mie, acest lucru mi-a indicat modul in care ea era consultata de oameni, pentru a li se da vesti bune. Nimeni care vrea sa-si cunoasca viitorul, nu vrea sa audă vești rele".

Potrivit lui Luijendijk, Evanghelia ar fi fost folosita astfel: o persoană care avea nevoie de îndrumare sau de răspuns la o întrebare, parcurgea cartea și, aleatoriu, alegea un oracol (la sorți) pentru soluție, lăsând alegerea in totalitate la voia întâmplării. Dimensiunea redusă a codexului, înseamna ca acest lucru putea fi facut cu usurinta.

Evanghelia Sorților Mariei, in concluzie, era un fel de glob magic, vechi. Și, la fel ca in cazul ghicirii intr-un glob magic, cuvintele erau destul de vagi, pentru a putea lasa loc unor interpretări personalizate.

De exemplu, oracolul 34 prevede: "Mergi înainte, imediat. Este un lucru de la Dumnezeu. Știi că, iată, de mai multe zile suferi foarte mult. Dar, nu ar trebui sa te intereseze asta, pentru că ai ajuns la limanul victoriei".

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
121
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.14134 sec - PID: 2122