71

Vorbind marți, 30 octombrie 2018, la reuniunea grupului parlamentar al Partidului Syriza, care a discutat propunerea Guvernului de revizuire constituțională, Premierul grec Alexis Tsipras a abordat în mod particular problema relațiilor dintre Biserică și Stat.

"Cred că Statul, lumea politică și Biserica, cetățenii, dar și credincioșii, au astăzi maturitatea, înțelepciunea și sensibilitatea de a accepta raționalizarea relațiilor acestora", a declarat el. 

Primul Ministru a mai spus că crede, în acest sens, că "există un consens larg pentru a trece la o nouă eră în relațiile dintre Stat și Biserică" deoarece, adăugând el, nici Biserica, nici Statul nu doresc să fie îmbrățișate într-un cadru instituțional care să creeze confuzie în limitele și rolurile lor.

"A sosit timpul să includem în mod explicit, în Constituție, neutralitatea confesională a Statului Elen, cu toate implicațiile asupra reglementării și practicii", a spus acesta, exprimând certitudinea că afirmația explicită "va găsi acordul Bisericii, care, de asemenea, dorește, după cum susține și ea, o schițare clară a relațiilor sale cu Statul. Iar acesta va fi un pas important spre modernizarea și liberalizarea Constituției. Premierul a menționat, de asemenea, că separarea necesară a rolurilor în Stat și Biserică nu este exclusiv o problemă constituțională, ci și una juridică și de reglementare, care nu se schimbă de la o zi la alta.

"Dimpotrivă, presupune un dialog cu respect și sinceritate. Aceasta presupune bunăvoință și muncă în comun, pe termen lung", a adăugat el.

Primul Ministru a afirmat - de la aceeași tribună - la adresa Bisericii: "Ne îndreptăm spre acest dialog, exact în acest duh". "De același lucru, pe de altă parte, m-a asigurat Arhiepiscopul Ieronim [Întâistătătorul Bisericii Greciei / LO] cu care mă unește un respect reciproc, iar dialogul nostru, cred, s-a maturizat suficient timp de trei ani, pentru a se ști ce este necesar și ce este reciproc avantajos, atât pentru Biserică, cât și pentru Stat", a subliniat el.


Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicatiei grecești Romfea


Trimite
Powered by InterChat

π 0.00917 sec - PID: 15781