165

Pe 31 august 2018, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-au întâlnit în Sala Tronului, a Patriarhiei de Constantinopol, în districtul Fanar din Istanbul.


Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Protopopul Nicolae Balașov, vicepreședinte al aceluiași departament, și membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei de Constantinopol, au participat la întâlnire.


L aplecare, înainte de a părăsi Aeroportul din Istanbul, Patriarhul a răspuns la întrebările jurnaliștilor.


Potrivit Sanctității Sale, în timpul celor doi ani care au trecut de la ultima întâlnire a celor doi Primați, „multe lucruri s-au întâmplat în Bisericile noastre, și multe s-au schimbat în lume“.


Caracterizând dialogul care tocmai a avut loc, ca pe o "discuție a doi frați", Patriarhul Kirill a spus că au discutat despre "toate problemele de pe ordinea de zi".

"Sper că vom continua să lucrăm împreună, pentru a face lumea să fie un loc mai bun", a adăugat Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse.


„Fără consimțământul Sanctității Sale, nu vreau să vă informez cu detalii, cu toate că nu există niciun secret, nimic care să fi putut deveni exploziv, a spus Patriarhul Chiril. Conversația a urmat cursul necesar, a fost o întrevedere a doi lideri ai Bisericii, conștienți de responsabilitatea lor pentru starea lumii Ortodoxiei și pentru starea sufletelor omenești, în locurile și țările care sunt încredințate responsabilității Noastre".


Referindu-se la dialogul panortodox în curs de desfășurare, Patriarhul Chiril a subliniat:

„Probleme survin în mod constant, reprezentând provocări pentru Biserici, din punct de vedere pastoral. Lumea se schimbă foarte rapid și nicio Biserică nu poate lua decizii care să contrazică poziția unei alte Biserici Ortodoxe".


„De aceea, noi sunt pregătiți să interacționăm, să lucrăm, și din moment ce lumea se schimbă rapid, această colaborare trebuie să fie suficient de dinamică“, a conchis Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.


Sursa informației și foto: Departamentul de Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018


Trimite
Powered by InterChat

π 0.00871 sec - PID: 13009