134

Pe 31 august 2018, Patriarh Chiril al Moscovei și al întregii Rusii a ajuns în Istanbul.


Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost întâmpinat pe Aeroportul „Ataturk“ de Mitropolitul Ghenadie de Sassimes (Patriarhia de Constantinopol) și de Consulul General al Rusiei în Istanbul, A. Podielicev.


Patriarhul Chiril s-a deplasat la Catedrala Sfântul Gheorghe din Phanar. Apoi s-a întâlnit cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Întâlnirea dintre cei doi Primați a avut loc în Camera Tronului, din Patriarhia Constantinopolului.


Au luat parte la întâlnire: Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Protopopul Nicolae Balashov, vicepreședinte al aceluiași departament ,și membrii Sinodului Patriarhiei de Constantinopol.


Salutând pe Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu, Primatul Bisericii Ruse a spus:

"Sanctitatea Voastră, mă bucur să Vă întâlnesc, precum și pe membrii Sinodului. Ori de câte ori vizitez aceste locuri, marile momente ale istoriei noastre comune îmi revin în memorie. În fiecare epocă, Bisericile noastre s-au confruntat cu provocări diferite, probleme care provin mai ales din lumea exterioară. Prin harul lui Dumnezeu, am reușit mereu să găsim un limbaj comun, să convenim asupra a ceea ce trebuie să facem și cum să păstrăm unitatea Bisericii și să facem față provocărilor din epoca noastră.


Cred că există o diferență între dialogul politic și al nostru. În dialogul politic, fiecare apără interesele țării sale. Dialogul din cadrul Bisericii Ortodoxe este de altă natură. Desigur, noi reprezentăm interesele Bisericilor noastre, dar avem mereu în vedere binele comun, unitatea Sfintei Biserici, capacitatea sa de a-și îndeplini misiunea în lumea contemporană. Dialogul dintre Bisericile locale are loc în cadrul aceluiași Trup, Trupul Sfintei Biserici Apostolice, care implică responsabilități și obligații, oferind în același timp putere și inspirație.


Prin urmare, deși aceasta a presupus diverse discuții, uneori foarte complexe, păstrez o amintire luminoasă, pentru că nu noi am făcut nimic care ar putea dăuna Ortodoxiei universale, Bisericii Apostolice și Sobornicești, pentru că suntem responsabili pentru Biserică, pentru întregul Trup al lui Hristos. Suntem Primații Bisericilor locale.


Vreau să Vă mulțumesc personal pentru atmosfera pe care ați creat-o aici. Păstrez o amintire caldă a tuturor discuțiilor noastre, începând din 1977. Sper că următoarea generație de ierarhi va fi inspirată, în mod special, de istoria raporturilor noastre. Am trecut, într-adevăr, prin perioade foarte dificile, dar am atins întotdeauna obiectivele stabilite. Acest lucru este, desigur, posibil numai pentru că Harul lui Dumnezeu este prezent în acest dialog, în această imensă lucrare, dincolo de forțele noastre slabe. Credem că Domnul va fi și acum cu noi.


Vreau să Va salut încă o dată, personal, Sanctitatea Voastră, precum și pe cei mai iubiți arhipăstori, membri ai Sinodului".


Primatul Bisericii din Constantinopol a răspuns:

„Suntem încântați să primim astăzi, în Patriarhia Ecumenică, pe Preafericirea Sa și Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, și pe persoanele care îl însoțesc. Este întotdeauna o bucurie pentru amândoi să ne întâlnim pentru a putea discuta despre chestiuni de interes comun.


Credem în forța dialogului. Dacă liderii politici folosesc dialogul pentru a rezolva problemele țărilor lor, cu atât mai mult noi, liderii religioși, trebuie să folosim calea dialogului, pentru a rezolva problemele care apar. Mai ales că dialogul este modalitatea pe care Domnul Însuși ne-a indicat-o.


Suntem bucuroși că vizita actuală a Sanctității Sale Patriarhul coincide cu ședința Sfântului Sinod, astfel încât toți membrii Sfântului Sinod sunt aici. După cum știți, Sfântul Sinod se întrunește în fiecare lună, iar ședința continuă mai mult de trei zile. Mâine și până luni seara, se va întâlni Consiliul Episcopal al Bisericii noastre, în care vor participa toți Mitropoliții actualului nostru Patriarhat.


Ne-am întâlnit la Consiliul Episcopilor, pentru ultima oară, acum trei ani. Lucrarea a fost foarte fructuoasă și am decis să ne adunăm la fiecare trei ani.


Mâine vom oficia slujba de la începutul anului liturgic, cu participarea Patriarhului și a tuturor ierarhilor. Pentru noi, anul liturgic începe cu adevărat la 1 septembrie. Această dată a fost stabilită de predecesorul meu, binecuvântatul Dimitrie, și în acea zi ne rugăm mai ales pentru mediu. După cum știți, în cadrul acestei inițiative ecologice, Patriarhia Ecumenică a organizat simpozioane și conferințe foarte serioase. Ultimul simpozion a avut loc în luna iunie a anului trecut, în regiunea Attica. Planificăm o altă conferință de acest tip în iunie, anul viitor, aici, la Constantinopol".


Sursa informației și foto: Departamentul de Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018


Trimite
Powered by InterChat

π 0.00952 sec - PID: 14547