99


"Sanctitatea Voastră, dragi frați în Hristos,

În ajunul solemnității Apostolilor Petru și Pavel, mă bucur să vă întâlnesc, pe cei care ați venit la Roma să reprezentați pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Sfântul Sinod. Vă urez bun venit. Prezența voastră la aceste festivități în onoarea patronilor principali ai Bisericii Romei este un semn al celei mai mari comuniuni dintre Biserica Catolică și Patriarhia Ecumenică.


Comemorându-i pe Apostoli, învățăturile lor și mărturia lor, amintim rădăcinile comune ale Bisericilor noastre surori, dar, de asemenea, recunoaștem misiunea noastră comună în slujba Evangheliei pentru o nouă umanitate, tot mai aproape de Dumnezeu.

În numeroase societăți creștine tradiționale, alături de exemplele radiante de fidelitate față de Domnul Iisus Hristos, obervăm cum pierdem treptat lumina credinței, care nu mai inspiră alegerile oamenilor și politicile publice. Disprețul față de demnitatea persoanei umane, idolatria banilor, răspândirea violenței, viziunea totalitară a științei și tehnologiei, exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale: acestea reprezintă doar o selecție a unora dintre semnele grave ale unei realități tragice în fața căreia nu trebuie să abdicăm. Sunt pe deplin de acord cu cuvintele Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, din timpul recentei sale vizite la Roma pentru a participa la Conferința Internațională 'Noi politici și noi moduri de viață în era digitală': 'Este inacceptabil faptul că formele alternative de dezvoltare și forța solidarității sociale și a justiției sunt ignorate și calomniate. Bisericile noastre îi pot crea, lumii noastre, noi oportunități de transformare. Însăși Biserica reprezintă un eveniment al transformării, de împărtășire, de iubire și deschidere... În Bisericile noastre, simțim certitudinea binecuvântată că viitorul nu aparține lui „a avea“, ci lui „a fi“, nu „pleonexiei (nesațului/LO]“, ci "împărtășirii", nu egoismului, ci comuniunii; nu diviziunii, ci dragostei'.


Îmi face plăcere să văd că această convergență a vederilor cu iubitul meu frate Bartolomeu este tradusă în eforturi comune concrete. În ultimele luni, Patriarhia Ecumenică și Biserica Catolică au cooperat în inițiative privind chestiuni atât de importante precum lupta împotriva formelor moderne de sclavie, protejarea creației și promovarea păcii. În acest sens, sunt profund recunoscător Sanctității Sale Bartolomeu, că mi-a acceptat invitația de a se întâlni pe 7 iulie la Bari cu liderii Bisericilor din Orientul Mijlociu și ai comunităților creștine, pentru a se ruga și reflecta asupra situației tragice care afectează atât de mulți frați și surori din această regiune.


Sper ca, noi, catolicii și ortodocșii, la toate nivelurile, să avem mai multe oportunități de a lucra împreună, să ne rugăm împreună și să proclamăm împreună Evanghelia lui Iisus Hristos primită prin propovăduirea apostolică, să trăim tot mai deplin în călătoria noastră comună către unitate, prin harul lui Dumnezeu, care ne unește deja.


Sanctitatea Voastră, dragi frați, vă mulțumesc din nou pentru prezența voastră. Prin mijlocirea Sfinților Petru și Pavel și a Sfântului Andrei, fratele Sfântului Petru, Domnul nostru Atotputernic ne poate face să fim purtători credincioși ai Evangheliei. Invocând binecuvântarea Sa peste noi toți, Vă rog să mă amintiți în rugăciunile Voastre. Mulțumesc."


Pe 28 iunie 2018, delegația Patriarhiei Ecumenice ortodoxe a participat la reuniunea Consistoriului pentru numirea de noi Cardinali, iar pe 29 iunie, a participat la Messa (Liturghie) solemnă la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Piața Sfântul Petru din Roma.


Răspuns oferit de: Delegatia Permanentă a Patriarhiei Ecumenice pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor

Foto: Papa Francisc / Wikipedia, autor foto Serviciul Corean de Cultură și de Informare (Jeon Han)


Trimite
Powered by InterChat

π 0.00946 sec - PID: 12739