59
Muzeul ASTRA, - in parteneriat media cu Asociatia Lacasuri Ortodoxe - porneste derularea, pe parcursul unui an de zile, a unei campanii de colectare a mărturiilor din perioada Primului Război Mondial (de pe front sau din țară) si a Marii Unirii.

Prin aceasta noua actiune se urmareste colectarea de fotografii, scrisori si documente.

Totodata, campania (RE)Trăiește Marea Unire, va urmari colectarea de obiecte personale și chiar de mărturisiri orale. Noua actiune la care se inhama Muzeul sibian din Dumbrava Sibiului va începe pe 1 decembrie 2017 și va continua pe tot parcursul anului viitor.

Merita reamintit, de asemenea, faptul ca, acelasi Muzeu, si tot incepand din Ziua Nationala a Romaniei 2017, va demara lucrul in vederea realizarii celui mai mare tricolor romanesc [https://lonews.ro/alter-news/24143-1-decembrie-incepe-lucrul-la-cel-mai-lung-tricolor-romanesc-la-gherghef-un-an-intreg-poti-lucra-si-tu-la-el.html] , la care poate participa orice vizitator care va trece pragul Muzeului pe parcursul unui an de zile, bineinteles sub indrumarea expertilor.

Muzeul ASTRA din Sibiu este o instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, iar lansarea unor astfel de proiecte temerare, posibile doar cu participarea vizitatorilor, a ajuns deja un obicei. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al actiunilor Muzeului ASTRA Sibiu.

Războiul cel Mare, Războiul Națiunilor, denumit, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Primul Război Mondial [https://ro.wikipedia.org/wiki/Primul_Război_Mondial] , a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. Cronologic, evenimentele s-au desfășurat astfel: - 28 iulie 1914, Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia (în 23 iulie 1914 Austro-Ungaria a dat un ultimatum, apreciat ca inacceptabil pentru un stat suveran, Serbiei - considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914);- 30 iulie 1914, Rusia, susținând Serbia, decretează mobilizarea generală; - în replică, Germania, aliata Austro-Ungariei, declară, la 1 august 1914, război Rusiei și, apoi, o zi mai târziu, la 3 august 1914, Franței; - la 4 august 1914 Germania a invadat Belgia, iar Anglia și dominioanele sale au declarat război Germaniei (5 august 1914);- la rândul său, Austro-Ungaria declară război Rusiei (6 august 1914), iar Serbia, Germaniei (6 august 1914); - Franța declară război Austro-Ungariei (11 august 1914), urmată de Anglia (12 august 1914); - la 23 august 1914, Japonia declară război Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial);- Turcia declară, la 12 noiembrie 1914, război Triplei Înțelegeri; - în 23 mai 1915 Italia declară război Austro-Ungariei; - în 27 august 1916 România a intrat în război alături de Antantă (Tripla Înțelegere), iar la 6 aprilie 1917 și Statele Unite ale Americii intră în război împotriva Puterilor Centrale. - În 11 noiembrie 1918, la ora 05.00 s-a semnat actul de armistițiu și, astfel, la ora 11.00 dimineața, Războiul a luat sfârșit. Combatanții războiului au fost Antanta și Puterile Centrale.

Iar astazi, Muzeul ASTRA este mai hotarat ca niciodata sa colecteze mărturii despre Marea Unire si despre Primul Război Mondial, cel din urma implicand un număr atât de mare de militari și de părți pe câmpul de luptă, cum nu reusise niciun alt conflict anterior. În final, insa, acest război avea sa devina al doilea conflict pe lista celor mai sângeroase conflicte notate de istorie (după Rebeliunea de la Taiping). Douăzeci de ani mai târziu, însă, cel de-al Doilea Război Mondial va face și mai multe victime...

Comentarii

Trimite
Powered by InterChat

π 0.01125 sec - PID: 7814