59

In PRIMA SĂPTĂMÂNĂ A TRIODULUI nu se ține post

Conform calendarului ortodox, în această săptămână - prima săptămână a perioadei TRIODULUI - nu se ține post (luni, miercuri și vineri). Puțini știu, însă, de ce este prevăzută această rânduială (harți) în calendarele noastre bisericești, acum, cu trei săptămâni înainte de începerea Sfântului și Marelui Post al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Pentru aceasta, vă invităm să citim ce prevede RÂNDUIALA TIPICULUI SFINTEI PATRUZECIMI, ADICĂ A TRIODULUI - din lucrarea Sfântului Sava cel Sfințit, cu titlul de "Însemnare":

"Trebuie să se ştie că în această săptămână postesc (de trei ori), blestemaţii armeni urâtul lor post ce se numeşte de dânşii, a lui Artilurie, iar noi monahii în fiecare zi, chiar şi Miercuri şi Vineri mâncăm brânză şi ouă în ceasul al nouălea, iar mirenii mănâncă carne răsturnând astfel dogma acelui fel de eres al acelora".

Așa încât, decizia a fost luată în urma unor discuții care i-au vizat pe "ereticii armeni" care hotărâseră un post aspru în această săptămană. Rănduiala acestui post, însă, pare a fi foarte veche, fiind asociat cu numele Sfântului Grigorie "Luminătorul Armeniei", care a fost scos - la porunca lui Dumnezeu - din groapa plină de șerpi și de nămol în care fusese aruncat în speranța că va muri - de către împăratul necredincios Tiridat.


După 15 ani, acesta a fost scos nevătămat de însuși Tiridat, care alături de alţi voievozi şi ostaşi, de toată casa lui, deveniseră îndrăciţi şi fugeau prin dumbrăvi şi prin câmpii. Ca urmare, împăratul s-a încreștinat, alături de toată oastea sa și de întregul popor, dar numai după ce au respectat cu toții, cu strictețe, un post de 5 zile impus de Grigorie. Postul continuă să fie respectat și astăzi în Biserica Ortodoxă Armeană.

În PRIMA SĂPTĂMÂNĂ A TRIODULUI nu se ține post


În plus, Biserica noastră mai justifica această săptămână de "harți", de la începutul Triodului, prin semnificațiile pe care le are Evanghelia Vameșului și Fariseului, citită în duminica de la începutul săptămânii treucte, ca o reacție la modul în care fariseul, mândru și lăudăros, s-a folosit de faptul ca el era postitor, atunci când s-a comparat cu vameșul și cu ceilalți oameni.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
136
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.15587 sec - PID: 18147