38

Caracteristica distinctivă a vieții contemporane, este slăbiciunea voinței. Această slăbiciune sufletească are două cauze, în special: ușurința vieții și slăbiciunea patimilor. Astăzi, ușurința vieții este cauzată de dezvoltarea mijloacelor care îi sunt destinate, iar slăbiciunea patimilor este cauzată de ușurinta vieții. În urmă cu șaizeci de ani, viața era grea și dificilă. Cei mai mulți oameni erau nevoiți să se lupte cu îndârjire pentru viață. Acum o sută de ani, cineva care nu lupta, murea. Jumătate din populația Libanului a murit de foame în timpul Primului Război Mondial. Copiii erau nevoiți să se maturizeze rapid. Un copil în vârstă de 10 ani, din acele vremuri, era mai dur și mai matur decât un copil de 20 de ani, din timpurile noastre. În trecut, oamenii erau nevoiți să facă mari eforturi pentru a obține lucrurile pe care, astăzi, le obținem cu mare ușurință. Nimic nu era ușor. Asprimea vieții dădea naștere bărbăției. 

Un articol, pentru Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe, în traducerea și adaptarea: KSLCatalin, după un cuvânt rostit de Pr. Arhim. Touma, în Manastirea Sfantul Siluan Atonitul - Biserica Antiohiană)
Uitați modelul pâinii, spre exemplu... Astăzi, o aveți în casă oricând vă doriți, și nu trebuie să faceti niciun efort în obținerea acesteia. Doar veți plăti pentru ea și, în general, este destul de ieftină. În trecut, îmi amintesc când eram copil, părinții mei se trezeau în jurul orei 2 dimineața, pentru a cerne făina, a face aluat, și apoi așteptau ca acesta să crească. Apoi îl frământau, și-l lăsau din nou la dospit. Această activitate lua destul de mult timp, mai ales când trebuia să pregatești suficient de multă pâine pentru toată săptămâna. Apoi, aluatul era dus la cuptorul public și așteptai la rând. Apoi, de la cuptor, o aduceai din nou acasă și o depozitai, acoperită cu o pânză, astfel încât să nu se usuce prea tare. Toată aceasta muncă grea, care necesita timp și efort în folosul întregii gospodării, era ceva foarte obișnuit la acel moment.

În trecut, oamenii erau nevoiți să îndure, din cauza durității vieții. Ei își munceau trupurile și trebuia să rămână răbdători și stoici, lucrând ore multe pe timpul zilei. Toate acestea și încă multe altele, presupuneau o voință puternică de a trăi. Oamenii se confruntau cu pericole, boli, foamete, fără a avea cele mai elementare mijlloace de protecție. Trebuia ca ei să aibă suflete puternice, ca să reziste și să îndure, și nu să moară. Doar foarte puțini oameni își puteau respecta capriciile proprii. Patimile, în general, erau controlate, pentru că oamenii erau preocupați de necesitățile vieții. Situația lor și duritatea vieții nu le permiteau să fie copleșiți de patimile lor. Ușurinta vieții era puternic dezaprobată, întrucât amenința familia cu dezintegrarea și cu un nume rău și, de asemenea, Biserica și societatea. Din cauza dificultăților din viața oamenilor, ei aveau o nevoie zilnică de Dumnezeu, iar pentru ei frica de Dumnezeu era o necesitate.

Binecuvântările erau o chestiune de viață pentru oameni, iar cei care nu ascultau Poruncile, erau excluși din harul lui Dumnezeu. Viața dificilă era un mijloc adecvat pentru credință, urmând lui Hristos în viață, in mod spontan.

Astăzi, sufletele sunt searbede, fiindcă oamenii nu mai au nevoie de suflete puternice pentru a face față dificultăților vieții. În general, tehnologia a asigurat ușurință și lux, chiar dacă mai există un miliard de oameni înfometați in lume. Ușor, s-a creat o stare de laxitate interioară în oameni, tocmai acest lux creând un teren fertil pentru patimile sufletului și ale trupului, astfel încât oamenii lucreaza, acum, nu doar pentru a-și asigura nevoile lor de bază, ci pentru a-și asigura nevoile patimilor lor. 

Atunci când aceștia au început să devină obișnuiți cu calea patimilor în viață, atunci au căzut in plasa celui rău. Satisfacerea patimilor îi domină, și puteti vedea o priveliște ciudată printre oameni. Sunt persoane care își obțin cu greu nevoile lor de bază, dar nu vor să renunțe la ei înșiși, tratându-și cu plăcere patimile proprii: haine, machiaj, tutun, statul pe la terase, cumpărarea telefoanelor mobile și așa mai departe. Uneori, ajung chiar să fie îngropați în datorii, pentru a-și satisface capriciile pe care le au. În ce privește necesitățile vieții, lucrurile de bază au devenit iremediabil amestecate cu patimile și, astfel, nimic nu-i mai satisface. Plăcerile au scăpat de sub controlul lor, și încep să dea naștere patimilor! Nu există nicio diferență între cei bogați și cei săraci în ce privește puterea patimilor active în sufletele și trupurile lor, ci numai în capacitatea lor de a le satisface cu generozitate!

Și astfel, în această realitate, voința pasiunilor a dominat toate celelalte în om. Ușurința vietii materiale este reflectată în om printr-o slăbiciune sufletească și prin slăbirea dorinței de a mai avea credință în Hristos. Din cauza dezvoltării și întinderii științei și intelectualizării vieții, omul a ajuns să se bazeze tot mai mult pe el însuși, iar apoi să se folosească de propriile patimi. Acest lucru face ca omul să fie lovit de mândrie și, în practică, să nu mai aibă nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, cu excepția războaielor și a catastrofelor și a bolilor. Ca urmare a acestui fapt, credința se atrofiază: devine pur și simplu un set de sentimente și de idei, pentru ca omul să-și susțină propriile sale patimi. Pentru a o readuce la viață, trebuie să existe credința într-o viață nouă; numai că, atunci când această voință este afectată, sufletul slăbește, inima devine bolnavă, sufletul este bolnav și bolile sufletului sporesc în timp, iar voința și capacitatea de gândire, capacitatea de a ajunge la credința în Hristos scad. Acest lucru face ca mulți să denatureze credința, sau să o părăsească, ori să o înlocuiască prin... disperare. Omul a căzut într-o capcană. El caută ușurința vieții și, apoi, cade pradă dominației patimilor asupra lui, iar patimile provocă multe boli în sufletul său, așa după cum distanțarea de Dumnezeu provoacă disperare în suflet! Dumnezeu devine un străin!

Astfel, devine clar faptul că sărăcia, din perspectiva unei credințe vii în Dumnezeu, în vremurile dificile ale vietii lumesti, este mai bună decât luxul, iar o viață mai grea este mai bună decât una ușoară. De asemenea, devine clar că, în general, atunci când trupul traiește în lux, sufletul este epuizat și devine bolnav.

Întrebarea care se pune, este: e posibil ca omul să se mai întoarcă la acea stare, odata indepartat de Dumnezeu? În climatul psihologic actual, sunt benefice, într-o anumită măsură, educația creștină, cultura spirituală, cercetarea și studiile și lucruri de genul ăsta. Toate acestea, în contextul vieții contemporane, funcționează însă, mai degrabă în schimbarea formei exterioare a vieții, dar nu și a conținutului și conștiinței ei. Omul de astăzi știe mai multe despre Dumnezeu, la nivel intelectual, este adevărat, dar el știe despre Dumnezeu mai puțin cu inima și cu ființa sa. Dumnezeu este un zeu al inimilor! Foarte rar veți găsi că erudiția teologică, indiferent de modul în care s-a dezvoltat ea, va aduce schimbări mari și profunde în pocăința unei noi vieți în Hristos. Caracteristica distinctivă a timpurilor noastre este invenția, invenția teologiilor conforme cu capriciile individului și ale grupului. Și, astfel, nu mai există nicio îndrumare pastorală, nicio predica, nicio învățătură, niciun program al Bisericii care să mai aibă efectele la care sperăm.

Numai sfinții, de pe ici și colo, mai pot influența duritatea care îi caracterizează pe oamenii de azi, pentru că ei transmit un duh și se oferă ca modele pentru o viață nouă. Aceasta este ceea ce vă mai puteți dori, în acest climat de nestatornicie în care ne aflăm, iar sfinții de azi nu sunt mulți. Ceea ce se poate face omenește este prea puțin, indiferent de cât de greu am încerca, intrucat conștiința noastră este deja afectată. Acesta nu este, însă, un motiv de disperare, ci mai degrabă o invitație la pocăință și rugăciune. În orice stare am fi, Dumnezeu Singur este capabil să ne scoată afară, în general vorbind, din această groapă adâncă, prin căile pe care El Singur le știe. Din punct de vedere omenesc, există doar războaie, catastrofe, foamete și plăgi care să ducă la dărâmarea idolului cultului omului în tehnologie și, prin urmare, al minții sale și al ego-ului său, și care să-l ajute să-și revină în sine, la umilința și, deci, la cultul Domnului său.

Cu toate acestea, să visezi la o epocă de aur, care să combine realizările umane, civilizația, cunoașterea, invențiile și cultura, cu Evanghelia Mântuirii, nu este ceva realist. Fiul Risipitor nu s-a întors la tatăl său, când era în toiul vieții sale risipitoare, ci doar după ce a căzut la nivelul de... porc. Atâta vreme cât omul nu realizează decadența modului său de viață de astăzi, cu depravarea sa intensă, el nu-și va putea reveni în sine și, mai apoi, la Domnul său!

După cadere, Eva a dat naștere copiilor ei în durere, iar astăzi, doar prin durere omul neascultător se va naște din nou pentru Domnul său! Și astfel, nu putem să ne așteptăm decât la mai multe greutăți și suferințe, ca urmare a exploziei de patimi, dar tocmai pentru aceea trebuie să ne gandim la rugăciunea de dragul lumii, și nu doar la ușurința vieții și la relaxare! Pasiunile omului au eviscerat lucrurile bune ale pământului. Acum am intrat în etapa de lipsuri, dar să avem grijă, mai apoi vine foametea!!!

Un articol, pentru Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe, în traducerea și adaptarea: KSLCatalin, după un cuvant rostit de Pr. Arhim. Touma, în Mănăstirea Sfântul Siluan Atonitul - Biserica Antiohiană)

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
70
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.11726 sec - PID: 18632