202
Mormânt canaanit neatins, descoperit la Megiddo

National Geographic [https://news.nationalgeographic.com/2018/03/megiddo-armageddon-dna-royal-burial-canaan-archaeology/] anunță o descoperire importantă în Megiddo (care și-a câștigat numele figurativ de Armageddon - din Har-Megiddo sau "Hill of Megiddo"), datând din secolul al XVII-lea înainte de Hristos. Mormintele neatinse sunt extrem de rare în săpăturile profesionale arheologice.

Descoperirea extraordinară a unei camere de înmormântare, magnifică și intactă, de 3.600 de ani, din vechiul oraș-stat Canaan, în Megiddo, i-a uimit pe arheologi, nu numai pentru bogăția descoperită în mormânt, ci și pentru potențiala perspectivă pe care o poate oferi în ce privește dinastia regală care a condus acest puternic centru, înainte de cucerirea sa de către Egipt, la începutul secolului al XV-lea înainte de Hristos.

Descoperirea-surpriză a început într-un mod misterios, când arheologii au observat fisuri pe suprafața unei zone de excavare, adiacentă palatului din epoca bronzului, descoperit în anii 1930. Praful părea să se strecoare, căzând într-o cavitate sau o structură neobservată, undeva mai jos, își amintește Adams. Apoi, în 2016, a ieșit la iveală un coridor subteran, care ducea la o încăpere de înmormântare.

Încăperea conținea rămășițele neatinse a trei persoane - un copil cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani, o femeie pe la vârsta de 30 de ani și un bărbat în vârstă de 40-60 de ani - împodobiți cu bijuterii de aur și argint incluzând inele, broșe, brățări. Bărbatul a fost descoperit purtând un colier de aur și fiind încoronat cu o diademă de aur, iar toate obiectele demonstrează un înalt nivel de pricepere și de artă.

În afara acestei comori nedeteriorate, arheologii au fost, de asemenea, intrigați de locația mormântului - adiacent palatului regal din Megiddo, din epoca medievală a bronzului.

"Vorbim despre înmormântarea unei familii de elită, datorită monumentalității structurii, a bogatelor descoperiri și datorită faptului că mormântul se află în imediata apropiere a palatului regal", explică Finkelstein.Materialele găsite indică natura cosmopolită a Megiddo din vremea respectivă și achiziționarea de astfel de comori, prin natura locației sale, pe principalele rute comerciale din estul Mediteranei. Pe lângă bijuterii, mormântul conținea vase ceramice din Cipru și vase din piatră care ar fi putut fi importate din Egipt.

National Geographic [https://news.nationalgeographic.com/2018/03/megiddo-armageddon-dna-royal-burial-canaan-archaeology/] are mai multe detalii, inclusiv raportul unui studiu ADN realizat la Megiddo.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01465 sec - PID: 5598