327
Duminică, 18 martie 2018, în Basilica Argenteuil va avea loc venerarea Sfintei Tunici (Cămăși) a Domnului nostru Iisus Hristos.

Venerarea va începe la ora locală 16:30. La ora 17:30, va fi oficiată o Slujbă a Vecerniei, de către Mitropolitul Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Românești din Europa de Vest și de Sud. De la ora 18:00, Sfânta Tunică va fi așezată înapoi pe locul său și nu va mai fi accesibilă credincioșilor.

Pr. Ioan Draganicea, secretar al Mitropoliei Ortodoxe Românești din Europa de Vest și de Sud, lansează astfel o invitație pe această temă, în speranța că la eveniment vor participa cât mai mulți credincioși.

Orașul Argenteuil, o suburbie a Parisului, deține această relicvă religioasă a lui Hristos, din timpul lui Charlemagne (Carol cel Mare), Sfânta Cămașă (Tunică) a lui Hristos (o cămașă mai lungă - vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), probabil oferita împăratului Vestului, de catre împărăteasa Irina a Constantinopolului, venerată timp de 12 de secole de regii Franței, de cler și de poporul creștin din această țară.

CITEȘTE ȘI: Camașa lui Hristos, serbată în Rusia [https://lonews.ro/sarbatori-sfinti-moaste/3107-camasa-lui-hristos-serbata-in-rusia.html]

În timpul Revoluției Franceze, care a distrus o mare parte din relicvele și moaștele deținute de Biserica Franței și numeroase altare, Cămașa lui Hristos a fost ascunsă de preoți, apoi tăiată în bucăți mici, care au fost îngropate pentru a preveni distrugerea acesteia.

Ele au fost dezgropate după Revoluție și, mult mai târziu, în 1892, s-a încercat reconstituirea Cămașii lui Hristos, prin coaserea pieselor, pe un suport din material textil. Aceasta relicvă este de interes excepțional, pentru că este "cămașa fără cusatură" trasă la sorți de soldați, despre care Sfânta Evanghelie dupa Ioan (19) ne spune:

"17. Şi ducându-Şi crucea, a ieşit la locul ce se cheamă al Căpăţânii, care evreieşte se zice Golgota,18. Unde L-au răstignit, şi împreună cu El pe alţi doi, de o parte şi de alta, iar în mijloc pe Iisus.19. Iar Pilat a scris şi titlu şi l-a pus deasupra Crucii. Şi era scris: Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor!20. Deci mulţi dintre iudei au citit acest titlu, căci locul unde a fost răstignit Iisus era aproape de cetate. Şi era scris: evreieşte, latineşte şi greceşte.21. Deci arhiereii iudeilor au zis lui Pilat: Nu scrie: Împăratul iudeilor, ci că Acela a zis: Eu sunt Împăratul iudeilor.22. Pilat a răspuns: Ce am scris, am scris.23. După ce au răstignit pe Iisus, ostaşii au luat hainele Lui şi le-au făcut patru părţi, fiecărui ostaş câte o parte, şi cămaşa. Dar cămaşa era fără cusătură, de sus ţesută în întregime.24. Deci au zis unii către alţii: Să n-o sfâşiem, ci să aruncăm sorţii pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice: "Împărţit-au hainele Mele loruşi, şi pentru cămaşa Mea au aruncat sorţii". Aşadar ostaşii acestea au făcut."

Pe această Camașă a lui Hristos există picaturi ale Sângelui scump al lui Hristos (același sânge uman care se găsește pe Giulgiul din Torino și pe Mahrama-Sudarium din Oviedo, în Spania) - despre care aflăm tot din Evanghelia dupa Ioan (20):

"6. A sosit şi Simon-Petru, urmând după el, şi a intrat în mormânt şi a văzut giulgiurile puse jos,7. Iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusă împreună cu giulgiurile, ci înfăşurată, la o parte, într-un loc."

Cămașa lui Hristos este, de regulă, tinută într-o raclă situată în Bazilica reconstruită sub Al Doilea Imperiu, dar practic nu este vizibilă. În mod normal, la câte 50 de ani o dată, au loc expuneri publice ale acestei relicve. Ultima expunere a Cămășii lui Hristos a avut loc (după cea din 1984) - următoarea trebuind să aiba loc abia în 2034 - a fost posibilă într-un mod extraordinar anul trecut, de pe 25 martie (din Vinerea Sfanta, conform calendarului gregorian), până in ziua de duminică 10 aprilie (a două duminică după Paști, în calendarul gregorian) - vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe.

În timpul expunerii sale de anul trecut, Cămașa lui Hristos a fost afișata pe un "manechin", într-o raclă imensă de aur și sticlă, în fața vechiului altar, în basilică. Ceea ce este excepțional, acum, este faptul relicva a fost "restaurata" (pentru prima dată din 1892), adică, micile bucăți din Cămașa (Tunica) lui Hristos au fost cusute pe un nou suport din material textil, robust și neutru (țesătura veche se deteriora și, astfel, deteriora Cămașa lui Hristos).

CITEȘTE ȘI: Sfânta Coroană de Spini, moaște și relicve neștiute, într-o Franță colonizată de Ortodoxie [https://lonews.ro/sarbatori-sfinti-moaste/947-coroana-de-spini-alte-moaste-si-relicve-nestiute-franta-colonizata-de-ortodoxie.html]
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01104 sec - PID: 18162