123

Biserica Sărbă își schimbă numele și statutul oficial

Publicat în urmă cu 4 luni, în Lonews
Numele oficial al Bisericii Sârbe va fi în viitor "Biserica Ortodoxă Sârbă - Patriarhia de Peć".

În plus, procedura de alegere a Patriarhului va fi simplificată, Întâistătătorul Bisericii urmând să fie ales prin vot secret, cu o majoritate obligatorie de două treimi. Candidatul selectat va avea un nou titlu: Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad și Karlovci și Patriarh al Serbiei și de Litoral.

Acestea sunt, pe scurt, cele mai importante schimbări prevăzute în propunerea noilor indicații statutare ale Bisericii Ortodoxe Sârbe. Versiunea finală a documentelor a fost transmisă, de Sfântul Sinod, episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe. Adoptarea acestor noi modificări statutare va fi, cel mai probabil, pusă pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a Adunării Episcopilor, care va avea loc la mijlocul lunii mai.

Un purtător de cuvânt a arătat că legile existente erau depășite din multe puncte de vedere și, practic, imposibil de aplicat. Ultima revizuire statutară datează din anul 1947, sub Patriarhul Gavriil. De atunci, până în prezent, au fost adoptate o serie de decizii sinodale cu forță legală, neintroduse în statutul ecleziastic unificat. De asemenea, în timp, acest statut a devenit nesistematic, greu de citit și de aplicat.

Schimbările privind numele oficial al Bisericii Sârbe se explică prin dorința de a consolida relațiile cu sediul istoric din Pec și, prin aceasta, cu Kosovo și Metohija, ca parte principală a jurisdicției sale.

În viitor, patriarhul nu va mai fi ales prin "tragerea la sorți apostolică" (a unuia dintre cele trei plicuri cu numele candidaților) ci va fi ales de către reprezentanții episcopilor (un colegiu), cu unanimitate sau cu cel puțin două treimi din voturi. În cazul în care niciun candidat nu primește un astfel de sprijin, scrutinul se va repeta de maxim 7 ori, până când un candidat primește voturile a două treimi din membrii Adunării. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, cercul de candidați va fi limitat la cei doi episcopi care au primit cel mai mare număr de voturi. Apoi, este ales patriarh unul dintre cei doi, care obține majoritatea. Statutul sugerează ca noul primat să fie ales în Peć sau în Belgrad, sau Sremski Karlovci.

Noul statut prevede posibilitatea ridicării a mai multe episcopii existente la nivel de Mitropolie: Banja Luka, Backa, Braničevo, Dalmatia, Zica, Zahumlié-Herțegovina, Niš, Ras-Prizren Srem, Choumadie, Canada, Noua Gracanica, America Centrală și Frankfurt.

Pentru prima dată, statutul Bisericii Ortodoxe Sârbe va inculde și o prezentare și definire a Bisericii și a naturii sale divine.

Noul statut prevede ca primatul Bisericii Ortodoxe Sârbe să fie ales „dintre episcopii Bisericii Ortodoxe Sârbe - Patriarhia Pec, Arhiepiscopia ortodoxă de Ohrid sau dintre clericii care îndeplinesc condițiile canonice pentru misiunea episcopală".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0144 sec - PID: 15968