167

Ce l-a întristat pe Patriarhul rus Chiril în Bulgaria

Publicat în urmă cu 4 luni, în Lonews
Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a efectuat, în perioada 2-4 martie 2018, o vizită în Biserica Ortodoxă a Bulgariei, cu ocazia celor 140 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană. La sfârșitul vizitei, Patriarhul Chiril a răspuns întrebărilor mass-mediei:

"A trecut mult timp de când nu am mai fost în Bulgaria. Multe lucruri s-au schimbat între timp, iar aceste schimbări sunt izbitoare", a spus Patriarhul.„Am avut parte de mai multe elemente pozitive ale acestei vizite în Bulgaria, dar unele lucruri m-au întristat", le-a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse reporterilor."Sunt întristat să aud oficialii de stat spunând că Polonia, Letonia, Finlanda ar fi jucat același rol cu Rusia în eliberarea Bulgariei. Când am întrebat de unde vin aceste informații bizare, am înțeles că s-a intenționat să se vorbească despre Regimentul de Gardă din Finlanda, care ar fi jucat un rol important în lupta pentru eliberare! Era, totuși, un regiment al gărzii rusești, precum regimentul de gardă Volin. Eliberarea Bulgariei nu are nimic de-a face cu istoria Poloniei sau a Finlandei. Aș dori ca această istoriozofie să nu mai fie folosită în Bulgaria. Nicio dorință de a fi corect din punct de vedere politic nu poate justifica o interpretare istorică falsă. Acesta este mesajul principal pe care îl adresez astăzi, ca Patriarh, Bulgariei, autorităților sale și națiunii sale.

Cea mai bună amintire a acestei șederi va fi vizita în Chipka. Nu am văzut nici steaguri finlandeze, nici steaguri poloneze, nici steaguri românești, ci doar steagurile Rusiei și Bulgariei. Cu ce ​​entuziasm l-a primit poporul bulgar pe Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii la Chipka! S-ar putea argumenta că acest entuziasm popular exprimă adevăratele sentimente ale bulgarilor pentru Rusia, pentru Biserica Rusă, pentru victimele poporului nostru, eliberatorul Bulgariei.

Sunt profund convins că acest context politic negativ va trece și că valorile istoriei noastre comune, lupta de eliberare prin care poporul rus a plătit pierderi uriașe, pentru ca Bulgaria să fie liberă, va rămâne pentru totdeauna în memoria popoarelor. Dumnezeu să facă astfel încât politicienii să înțeleagă cât mai curând posibil, indiferent de situația politică, că trebuie să apere întotdeauna ceea ce este drag majorității absolute a bulgarilor.

Aș dori, de asemenea, să menționez relația specială dintre Biserica Rusă și Biserica Bulgară. Îi mulțumesc Patriarhului Neofit, pentru afecțiunea și înțelegerea lui fraternă. Cele două Biserici ale noastre sunt astăzi singura punte spirituală și istorică între popoarele noastre. Este important ca această punte să nu se prăbușească niciodată. Dumnezeu face ca aceste evenimente din istoria Rusiei și a Bulgariei să servească astăzi binelui popoarelor noastre și consolidării relațiilor dintre țările noastre".

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre legăturile sale personale cu Bulgaria, Patriarhul Kirill a spus:

“Viața mea a fost legată de Bulgaria. Am venit aici pentru prima dată în 1969, ca tânăr ieromonah. Am avut mulți prieteni aici, colegi cu care am lucrat în relațiile bilaterale dintre Bisericile noastre și în forumuri internaționale. Mențin relații foarte calde cu mulți reprezentanți ai episcopatului, cu Patriarhul Neofit. Cred că aceste relații sunt foarte importante pentru menținerea relațiilor bilaterale ecleziastice și a relațiilor dintre popoarele noastre".Sanctitatea Sa a solicitat, de asemenea, mass-mediei să împărtășească impresiile sale pe marginea întâlnirii pe care a avut-o cu Președintele bulgar: „Președintele mi-a făcut o impresie bună: este un om cultivat, ortodox, care își iubește țara, deschis dialogului și cooperării cu Rusia", a răspuns Primatul Bisericii Ruse. "Doamne, fă să mai existe astfel de politicieni în Bulgaria, deoarece relațiile din domeniul politicii externe și interstatale sunt, în cele din urmă, personalizate. Este foarte important că, în Bulgaria, există oameni cu care rușii fac schimburi libere și construiesc relații".Vizita Sanctității Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii în Biserica din Bulgaria a început în data de 2 martie 2018. Sanctitatea Sa a fost însoțit, în călătoria sa, de Mitropolitul Ilarion, presedinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, de Arhiepiscopul Serghie de Solnecinogorsk, director al Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei, protopopul Nicolae Balashov, vicepreședinte al Departamentului de Relații Externe Ecleziale, protopopul Igor Iakimtchouk, secretar pentru relațiile inter-ortodoxe, Arhiepiscopul Andrei Bondarenko, directorul interimar al Serviciului Patriarhal protocolar, Preotul Alexander Volkov, directorul Serviciului de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii.

Foto și sursă: Mospat [https://mospat.ru/fr/2018/03/05/news157602/] În prima zi a vizitei, Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Patriarhul bulgar Neofit și cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare. În data de 3 martie, ziua celor 140 de ani de la eliberarea Bulgariei, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și Patriarhul Neofit al Bulgariei au o oficiat o slujbă în Biserica Nașterii lui Hristos din Shipka. Președintele bulgar Rumen Radev, Președintele Parlamentului, Tseta Karaiantcheva, și membrii delegației Bisericii Ortodoxe Ruse, diplomați, invitați din diferite țări și mulți bulgari au participat la slujbă.

Apoi, pe Muntele Chipka, cunoscut sub numele de Muntele Sfântului Nicolae, au avut loc ceremonii în jurul Zilei Naționale a Bulgariei. Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a oficiat o slujbă pentru odihna sufletului împăratului Alexandru al II-lea, a tuturor generalilor și soldaților ruși și bulgari, precum și pentru toți episcopii, preoții, călugării și laicii care și-au dat viața pentru credință și pentru eliberarea Bulgariei.

Ulterior, primații Bisericilor Ortodoxe din Rusia și Bulgaria s-au deplasat la monumentul Libertății, în vârful muntelui, unde au depus flori în fața mormintelor apărătorilor Chipka. În data de 3 martie, Patriarhul Kirill s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Bulgaria, dna Tseta Karaimcheva, și cu Premierul Bulgariei, Boiko Borissov. O ceremonie militară a avut loc în fața monumentului țarului eliberator, împăratul rus Alexandru al II-lea, încheind celebrarea Zilei Naționale a Bulgariei.

Pe 4 martie, Patriarhul Chiril și Patriarhul Neofit au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală Sfântul Alexandru Nevsky din Sofia. În aceeași zi, Patriarhul Chiril și Patriarhul Neofit s-au întâlnit cu Președintele Republicii Bulgare, Rumen Radev. Pe 4 martie, Patriarhul Chiril a vizitat și metocul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia.

CITEȘTE ȘI: Patriarhul rus, dezamăgit de politicienii bulgari: "Subestimați rolul Rusiei în eliberarea dumneavoastră!" [https://lonews.ro/politici/25529-patriarhul-rus-dezamagit-de-politicienii-bulgari-subestimati-rolul-rusiei-in-eliberarea-dumneavoastra.html]
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01681 sec - PID: 19624