184
În timpul întâlnirii pe care a avut-o în urmă cu o zi cu Președintele Rumen Radev, Patriarhul Kirill al Moscovei și-a declarat întristarea la adresa Bulgariei, motivul fiind acela că, în opinia sa, puterea din Bulgaria subestimează rolul Rusiei în eliberarea poporului bulgar, fiind întristat, în mare parte, conform presei bulgărești, de retorica oficială din timpul focurilor de artificii, când au fost exprimate mulțumiri soldaților căzuți pe front din alte țări - polonezi, români, ucraineni, belaruși, fără a se face referire la Armata Rusă în ansamblu.

„Nu știu ca vreun polonez sau lituanian să se fi decis să pornească un război cu Turcia Otomană. Eu pot spune, sincer, că mi-a fost greu să ascult toate aceste referințe la alte țări, în eliberarea Bulgariei“. Potrivit Sanctității Sale, pentru eliberarea Bulgariei nu s-au luptat alte națiuni, ci a fost vorba despre "regimentul rusesc din Polonia și regimentul rusesc din Finlanda".

"Am obținut eliberarea istorică, prin sângele nostru", a spus Patriarhul Chiril, citat de publicatia bulgărească Dveri [https://dveri.bg/uaydh] . "Dacă vorbim despre prietenie, uitând de jertfele care au fost dăruite pentru eliberarea Bulgariei, cuvântul 'prietenie' își pierde sensul".

Potrivit Patriarhul Moscovei s-a văzut dragostea adevărată a poporului bulgar în Shipka, acolo unde s-au arborat doar steagurile bulgar și rus: „Acolo nu am văzut nici steaguri finlandeze, nici steaguri poloneze sau românești“.La rândul său, Rumen Radev a declarat că „s-a punctat fiecare picătură de sânge vărsată pe tărâmul bulgar. Iar Armata Rusă a fost multinațională, și respectăm memoria fiecărei națiuni“.Patriarhul Kirill a răspuns, prin cuvintele: „Noi respectăm istoria noastră. Se amintește existența unui Război Ruso-Turc, nu polono-turc sau de orice alt fel“.Cu toate acestea, Patriarhul Kirill a declarat că apreciază „foarte mult rolul Președintelui în prevenirea denaturării adevărului despre războiul de eliberare“ și i-a cerut să păstreze amintirea rușilor și a bulgarilor uciși, indiferent de situația politică. Acesta l-a descris ca fiind "inteligent, ortodox și iubitor al patriei sale. Să dea Dumnezeu mai mulți astfel de politicieni Bulgariei".

Patriarhul Moscovei și-a exprimat aceeași dezamăgire în fața mass-mediei, pe aeroport, înainte de a pleca spre Rusia. Sanctitatea Sa a cerut întregii mass-media să reflecte această dezamăgire. După acest apel, vestea nemulțumirii Patriarhului Moscovei s-a dovedit a fi singura veste legată de vizita sa în Bulgaria, pe care mass-media rusească o reflectă, de altfel, masiv.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01767 sec - PID: 19571