117
Mesajul se deschide prin cuvintele:

"Cu credință profundă în Dumnezeu și recunoștință fiască față de El, pentru marea Sa milă și nemăsurata generozitate a Sa - fața de statul și Biserica noastră Ortodoxă - și în acest an, cu solemnitate, celebrăm aniversarea glorioasă - și de neuitat pentru orice inimă bulgară - a eliberării țării noastre de sub jugul otoman. Ne plecăm înaintea legendarului sacrificiu al Rusiei și al oastei ortodoxe care și-a dat viața pentru noi în Războiul Ruso-Turc din 1877-1878 și înălțăm rugăciuni și mulțumiri către cer, pentru cele 14 decenii de libertate!"

"Slăvind providența lui Dumnezeu, plecăm capetele noastre și pomenim acele zeci zeci de mii de luptători cunoscuți și necunoscuți care și-au lăsat oasele lor pe câmpurile de luptă, în război, pentru ca astăzi să fim liberi, pentru ca Bulgaria ortodoxă să-și poată făuri propria independență din prezent".

"În această zi memorabilă, să nu uităm de voluntarii noștri bulgari, care - alături de eliberatori - și-au dat partea lor, în marea cauză a eliberării patriei. Cu recunoștință profundă, îi pomenim pe toți strămoșii noștri slăviți - apostoli ai libertății bulgare,(...) care au arătat lumii că secolele lungi de opresiune nu au distrus spiritul bulgar. În fața tuturor și a eroicilor voluntari ai noștri, și astăzi ne plecăm capetele și să ne rugăm binefăcătorului Dumnezeu să îi primească în Împărăția Lui, pentru sacrificiul lor și vărsarea de sânge, prin aceasta dovedind că libertatea bulgară nu ne-a venit de bună-voie, ci a fost câștigată cu determinare și fermitate, demn, respingând orice dependență externă și greșeală istorică.

Bulgaria ortodoxă își va aminti mereu și va venera, va onora ceea ce au făcut toate victimele dragi ale popoarelor frățești ortodoxe și ale națiunii noastre, și din generație în generație va transmite istoria și măreția spiritului și eroismului oastei ortodoxe a lui Hristos, manifestate în luptele din Svishtov și Nikopol, Veliko Tarnovo și Lovech, Stara Zagora și Kazanlak, Elena și mai ales Șipca și Plevna. Pentru totdeauna, în memoria noastră ancestrală istorică, vor fi cinstite și vor exista imaginile luminoase ale clericilor ruși și bulgari - episcopi și alții, regele-eliberator Alexandru al II-lea, generalii invincibili din armata rusă și activiștii de pe frontul diplomatic, cu ale căror eforturi combinate, în această zi, cu o sută patruzeci de ani în urmă, s-a pus capăt celor cinci secole de sclavie, dăruindu-ne o viață nouă și liberă, cea a Bulgariei moderne".

Amintind și alte generații de strămoși bulgari patrioți care "au visat și au lucrat pentru o viață decentă, liberă și independentă a poporului ortodox" bulgar, mesajul face referire, de asemenea, la "rolul extraordinar - jucat în păstrarea spiritului bulgar - al mănăstirilor ortodoxe", care "crescuseră eroi pentru mișcarea de eliberare a Bisericii". A fost subliniat, mai ales, rolul pe care l-a avut scrisoarea "trimisă din inimă, după reprimarea sângeroasă a Răscoalei din Aprilie, de către Exarhul Antim I, către Mitropolitul Isidor de Petersburg, care descria situația dificilă a oamenilor bulgari și căreia țarul rus Alexandru al II-lea Nikolaevici i-a dat un răspuns memorabil: „Bulgaria este eliberată!“".

Mesajul Sfântului Sinod a amintit, de asemenea, participarea delegației oficiale frățești a Patriarhiei Moscovei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe [https://lonews.ro/politici/25514-bulgaria-iesita-de-140-de-ani-de-sub-jugul-otoman-interviu-cu-patriarhul-neofit-pregatiti-pentru-sosirea-patriarhului-rus.html] ) - "condusă personal de către Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill (Chiril) - o altă expresie puternică a unității Bisericii noastre și a oamenilor, care ne dublează bucuria de astăzi. Cerem lui Dumnezeu să lucreze puternic, astfel încât această unitate și această iubire frățească întru Hristos să nu slăbească, ci să rămână în continuare prin secole, pentru viața Sfintei Biserici a lui Hristos, care trăiește în unitate și dragoste frățească, în credință speranță și valori împărtășite în comun".

Mesajul a fost semnat de toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01345 sec - PID: 27763