143
în data de 28 februarie 2018, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a prezidat prima ședință a Consiliului Suprem al Bisericii Ruse, din 2018, care a avut loc la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Cu această ocazie, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill (Chiril) a făcut unele remarci introductive pe ordinea de zi, incluzând problema predării teologiei în școlile Bisericii, în contextul relațiilor acesteia cu statul și universitățile.

Acesta a spus, în special, că în societatea noastră și în spațiul media există încă întrebări privind studierea teologiei în universitățile seculare și lucrările de Masterat și de Doctorat în Teologie, deși Biserica le-a răspuns în mod repetat și aparent destul de convingător. "Dar dacă ele persistă, atunci trebuie să răspundem și prin altceva și să continuăm discuția. Ce nevoie are statul, de teologie? De ce ar trebui să se finanțeze formarea teologilor din fonduri publice? Aceste întrebări apar din când în când și este necesar să fie îndepărtate toate îndoielile cum că Teologia nu ar fi inclusă în mod corect în sistemul de cunoștințe științifice predate în mai multe instituții de învățământ superior".Însăși formularea acestei întrebări, a spus Sanctitatea Sa, a fost predeterminată de trecutul nostru recent, când ateismul, timp de decenii, a exclus orice posibilitate de a discuta despre prezența Teologiei în sistemul de învățământ superior.

"În RDG", însă, a amintit acesta, comparând cu duritatea sistemului ateist din Rusia, "nu au apărut întrebări privind înțelepciunea prezenței Teologiei în sistemul universitar"."Suportul acordat de stat teologiei", a continuat Patriarhul, "nu pune sub semnul întrebării principiul naturii seculare a educației, ci reprezintă, dacă doriți, o încheiere simbolică a sistemului de valori în educație, care nu a fost creat de comunitatea academică, ci mai degrabă de ideologii de partid, și a fost agresi ateist. Reflectând asupra acestei probleme, ar trebui să se țină seama de faptul că școlile teologice acreditate, cum ar fi Academia Teologică din Moscova, Academia Teologică din Sankt Petersburg, Institutul Sfintii Chiril si Metodiu și Seminariile Orenburg, Penza, Saratov, Smolensk și Sretensky îi pregătesc pe elevi la standardele statului".Sfinția Sa a spus că manualele publicate de către președinții ateismului științific în anii 1980, care încă completează bibliotecile majore, nu pot satisface nevoia predării religiei în lumea în care factorul religios crește cu fiecare an. "Anul 1988 - Mileniul Creștinării Rusiei a demonstrat întregului popor sovietic prezența reală a Bisericii în spațiul public și importanța factorului religios. Dar chiar nici acel eveniment nu a reușit să trezească dorința de a începe studiul serios al teologiei în școlile de învățământ superior"."Este necesar să se publice noi manuale și materiale ajutătoare educaționale privind teologia, pentru diferite niveluri ale școlilor de învățământ superior, inclusiv cu sprijinul statului. Statul susține teologia, ca orice altă ramură a cunoașterii științifice. Întrebarea "Pentru ce, teologia?", nu este mai puțin absurdă decât întrebarea "De ce filosofia?" sau "De ce psihologia?". Sunt sigur că există și cei care vor spune că nici filosofia, nici psihologia nu sunt științe. Astăzi, această dispută nu s-a dezvoltat între fizică și literatură, între științele umane și științele naturale... dar nimeni nu ridică problema excluderii unor astfel de discipline, precum filosofia sau psihologia, din sfera studiilor științifice"."Teologia învață multe lucruri, inclusiv diversitatea părerilor și toleranța. Poate părea paradoxal, dar educația teologică, în mod inevitabil, lărgește viziunea mentală și învață pe om să-i respecte pe oamenii din alte culturi. Această calitate este importantă pentru orice persoană care pretinde că este educată", a spus Sanctitatea Sa, făcând referire la Academicianul Serghei Averintev și la cartea sa "Teologia în contextul culturii".Patriarhul Kirill și-a încheiat observațiile, spunând că "parteneriatul dintre stat și comunitățile religioase tradiționale, în predarea cunoașterii religiei, este o necesitate de ultimă oră. Iar obiectivul comun, de a ridica nivelul cunoștințelor academice într-o zonă care, de mult timp, a fost pusă la marginile științei, este evidentă și incontestabilă".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01234 sec - PID: 19571