118
Praznuirea Sfântului Haralambie în Bulgaria s-a făcut (așa cum ne spunea reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane în Bulgaria, părintele Neluțu Oprea, din tradiția veche bulgară) cu o zi mai devreme, pentru a nu fi în ziua pomenirii celor adormiți.

In cadrul Eparhiei de Ruse există și o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Sfințit Haralambie, în localitatea Varnenti, de unde în anul 2016 Lăcașuri Ortodoxe a transmis în direct, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de preoți bulgari și români,  sub protia IPS Mitropolit Naum de Ruse (care a slujit, a doua zi, în Arhiepiscopia Tomisului - vezi corespondența Lăcașuri Ortodoxe).
La slujbă, au participat oficialități bulgare de la Silistra, Tutrakan și Varnenți și o delegatie din Chirnogi - localitate înfrățită cu Municipalitatea Tutrakan, care au raspuns invitatiei de a cinsti pe Sfantul Haralambie. De 6 ani, preoti romani din Chirnogi, cu binecuvantarea si la sfatul parintesc al Preasfintitului Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor,  participa la slujbe comune pan-ortodoxe in Bulgaria,  in zona aceasta de cooperare transfrontaliera pe care o putem numi o cooperare ortodoxa cu adevarat frateasca.

Biserica din Varnentii este o biserica veche din perioada anilor 1871,  cand intreaga Europa,  dar mai cu seama aceasta zona a Bulgariei, a fost ,,măturata" de o virulentă epidemie de ciumă, iar satenii din acest sat au promis Sfantului Haralambie ca, daca opreste valul de moarte ce zilnic secera zeci de vieti fara alegere de varstă,  vor construi o biserica in cinstea acestuia. In momentul invocarii acestei promisiuni a colectivitatii locale,  epidemia s-a oprit prin minunea lui Dumnezeu si la mijlocirea sfantului Haralambie. Sătenii s-au tinut de promisiune si au ridicat,  sub stapanire otomana, un lacas inchinat Sfantului Haralambie, dar dupa grelele impuneri ale stapânirii de atunci (ca bisericile sa nu fie mai inalte decat un soldat otoman calare pe cal cu sabia ridicata -   max. 2.5 metri - conditie foarte grea pentru arhitectura bisericii, impunând ca toate bisericile bulgaresti construite in perioada ocupatiei otomane sa fie construite cu cel putin 2-3 metri in pamant, in exterior respectându-se astfel grelele conditii arhitecturale. In interior, lăcașul Domnului are o dimensiune normală, vrednica de casa lui Dumnezeu.

Se stie ca Sfantul Haralambie este infatisat in multe icoane calcand in picioare, invingand o creatura legata cu lanturi - moartea sau ciuma, chiar in Biserica din Varnentii existand o frumoasa icoana a Sfântului Haralambie si o dvera cu sfântul mai tânăr, lucrată manual pe catifea si piele de animal - dvera fixă avand valoare de patrimoniu istoric.

La sfarsitul sfintei slujbe, au fost sfințite prinoasele de miere si obiectele apicole - in traditia bulgaresca ortodoxa, sfantul Haralambie fiind ocrotitorul apicultorilor. Interesant, a fost darul primit de delegatia romaneasca: doi faguri de albine, plini cu miere, in centrul carora se aflau icoanele Mantuitorului și sfintei Sale Maici, pe care albinele, in intelepciunea dar si intelegerea lor in raport cu Creatorul, le-au inconjurat cu ceara si miere, fara insa ale acoperi!

Lăcașuri Ortodoxe a prezentat, in mai multi ani, corespondente de la aceasta sarbatoare,. Cu ocazia din acest an, Vladica Naum a ridicat la cinstea de iconom, pe parintele slujitor Mihail Mihailov, parohul acestei biserici.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
122
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.12952 sec - PID: 18147