63
În ultimele zile, un videoclip a devenit viral pe net, anunțând că "mersul pe apă" ("This substance lets you walk on water - Aceasta substanță îțî permite să mergi pe apă") ar fi posibil pentru orice om. Cel puțin așa a fost el prezentat de cei ce l-au promovat în spațiul web, promovând ideea de lichid "non-newtonian".

Cu toate acestea, deși pe Twitter videoclipul a dat naștere unor comentarii care își permit să asemene acest "mers pe apă" cu minunea Mântuitorului Hristos, totuși puțini au realizat că nu este vorba nicidecum de "apă", ci de un lichid care are în componența sa doar 1/3 apă, așa încât, nu-l deosebește cu nimic, spre exemplu, de orice alt amestec cu vâscozitate extrem de mare, sau care pur și simplu are în componență apă - așa cum, spre exemplu, ar fi aluatul sau... betonul.

În cadrul prezentării video se pot citi explicații suplimentare, care amintesc că substanța este un amestec de 1 parte apă și 2 părți amidon din porumb, demonstrând proprietățile fluidelor non-newtoniene. Fluidele non-newtoniene se comportă ca un solid, atunci când li se aplică brusc o forță, și ca un lichid, atunci când li se aplică o forță constantă, lent.

"Cum poate fi ceva și solid și lichid? În amestec, exista mici particule de amidon din porumb, distribuite uniform. Atunci când se aplică o forță lentă și constantă, particulele au timp să se îndepărteze. Deci, obiectul se scufundă exact ca într-un lichid. Atunci când se aplică o forță bruscă, particulele nu au timp să se depărteze unele de altele. Prin urmare, obiectul rămâne inert, ca și când s-ar afla pe o suprafață solidă".
Ceea ce face ca fluidele non-newtoniene să fie unice, este prin rumare vâscozitatea care se poate modifica în raport cu forța aplicată asupra lor.

Așa încât, "mersul pe apă" la care fac trimitere toți cei ce au lansat videoclipul pe Internet, nu are nicio legatură propriu-zisă cu ceea ce se vede în film. Să susții ca poți merge pe apă ca simplu om, negând sau încercând să diminuezi minunea lui Iisus  - doar fiindcă, mai nou, valul de ateism caută să manipuleze mintea omului, creând tot felul de invenții prin care omul să se creadă Dumnezeu - este nevoie de o anumită răceală (măcar atât cât să înghețe apa).


22. Şi îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui, pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor.
23. Iar dând drumul mulţimilor, S-a suit în munte, ca să Se roage singur. Şi, făcându-se seară, era singur acolo.
24. Iar corabia era acum la multe stadii departe de pământ, fiind învăluită de valuri, căci vântul era împotrivă.
25. Iar la a patra strajă din noapte, a venit la ei Iisus, umblând pe mare.
26. Văzându-L umblând pe mare, ucenicii s-au înspăimântat, zicând că e nălucă şi de frică au strigat.
27. Dar El le-a vorbit îndată, zicându-le: Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!
28. Iar Petru, răspunzând, a zis: Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte să vin la Tine pe apă.
29. El i-a zis: Vino. Iar Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă şi a venit către Iisus.
30. Dar văzând vântul, s-a temut şi, începând să se scufunde, a strigat, zicând: Doamne, scapă-mă!
31. Iar Iisus, întinzând îndată mâna, l-a apucat şi a zis: Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?
32. Şi suindu-se ei în corabie, s-a potolit vântul.
33. Iar cei din corabie I s-au închinat, zicând: Cu adevărat Tu eşti Fiul lui Dumnezeu. (Sfânta Evanghelie după Matei, 14)

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
104
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.13057 sec - PID: 17971