129
 La Chirnogi, cu o zi înainte de 15 ianuarie, a avut loc un moment de recunoștință față de poetul nostru național Mihail Eminescu, în ziua în care Biserica Ortodoxă vorbește,  prin pericopa evanghelică, despre recunoștință. Într-adevar,  comunitatea locală l-a omagiat pe  marele poet național, printr-un moment frumos, o legatură între Biserică, școală și comunitatea locală.

De ce s-a desfasurat acest eveniment in Biserica Sfântul Nicolae din Chirnogi? Pentru ca marele poet spunea despre Biserica:
„Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghiţirea printre poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e.”… Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului,  …’’ (Mihai Eminescu, „Liber-cugetător, liberă-cugetare”, „Timpul”, 2 februarie 1879, în „Opere”, 1989, vol. X, p. 187),

15 ianuarie - ziua culturii si identitatii nationale, la Chirnogi

Eminescu este si cel care, in ziarul Timpul din 4 iulie1881, propunea ridicarea unei Catedrale Nationale care sa cinsteasca eroii neamului.

Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată Ziua Culturii Naționale, la inițiativa Academiei Române. Propunerea a aparținut acad. Eugen Simion, Președintele Secţiei de Filologie și Literatură și fost Președinte al Academiei Române. Anul acesta, sărbătorim cea de-a opta ediție.

Dupa Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie,  elevii Școlii gimnaziale nr 3 din Chirnogi (mentionez aici doar cateva nume: Kendi Bianca, Postolea Anisia, Picheru Ioan, Anghel Andrei Sebastian, din clasa I-a, si elevii Oprea David, Rotaru Cosmin, Stama, din clasa a-VI-a- imi cer scuze pentru ceilalti distinsi elevi pe care nu-i mentionez din neștiința numelor) pregatiti de catre prof. inv. primar Geta Raboj, au sustinut un adevarat regal poetic, un montaj literar artistic intitulat ,,Cu Luceafarul in suflet“. Momentul a fost deschis printr-o introducere despre importanta zilei de 15 ianuarie, fiind pregatit de catre organizatoarea d-na prof inv. Raboj Geta si d-na bibliotecar prof. Maria Stama,  al carui fiu a fost si imaginea mai tanara a lui Eminescu. Copiii  au sensibilizat audienta, prin montajul artistic presarat cu poezie si cantec eminescian, intrand cu un tricolar in biserica pe care a respectat-o marele poet national si sustinand cu patos un recital din vasta opera eminesciana, rasplatit cu aplauzele credinciosilor. 

Au urmat elevii scolii gimnaziale nr 1 Chirnogi (Ilie Laura, Gogonea Mihaela, Ruse Beatrice, Trache Andreea, Zamfir Andrei, Dicu Razvan, Manescu Florin, Ivan Geovana, Dobre Catalin) insotiti de catre directorul scolii dl. prof Pana Stelian si pregatiti de catre cadrele didactice prof. inv. Pana Luminita, Podocea Gabriela si prof .Stanimir Vasilica. Au mai fost prezenti si cadrele didactice prof inv. Roman Doina, prof. Ruse Vasilica, prof. Postolea Alina Nicoleta. Elevii scolii gimnaziale nr 1 Chirnogi au recitat poezii de Eminescu, iar cei mici au facut o frumoasa surpriza celor prezenti in biserica, oferindu-le stegulete cu tricolorul Romaniei avand in centru efigia marelui poet Mihail Eminescu, steguletele fiind confectionate de catre elevi, dovedind sensibilitatea lor fata de titanul culturii nationale. Preotii, impreuna cu elevii, cadrele didactice si credinciosii, au savarsit (asa cum se si cuvenea) un Parastas pentru marele poet national, apoi au oferit copiilor dulciuri si cate o mica medalie,   pentru meritul lor de a se fi pregatit in vacanta scolara pentru cinstirea poetului nepereche, preotul Postolea adresandu-le cuvinte de multumire si felicitare, pentru proigram de 15 ianuarie, iar preotul Ionita adresandu-le copiilor ce nu vin mereu la biserica invitatia ca sunt oricand bineveniti in Biserica Sfântul Nicolae. 

Felicitari tuturor celor ce au depus suflet, minte, timp si multa energie pentru a incerca sa aduca in mintea si sufletul nostru mandria de a fi roman, mandria de a avea un asemenea poet de geniu, Mihail Eminescu.

A consemnat coorespondentul Lacasuri Ortodoxe: ing. Ionel Aurelian Cotoban

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
114
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.15174 sec - PID: 17713