153

Fact-Check Google pune la zid publicatiile cu idei conservatoare?

Publicat în urmă cu 6 luni, în Lonews
Recent, Google, cel mai puternic motor de căutare din lume, a început să se ocupe de "Verificarea știrilor" sau mai exact a "faptelor" relatate în cadrul agențiilor de știri, prin Fact-Check Google [https://www.blog.google/products/search/fact-check-now-available-google-search-and-news-around-world/] . Programul nu este cunoscut aproape deloc în România, deși el a fost introdus la lucru deja de anul trecut. Cu toate acestea, abia acum, chiar și în străinătate, noul program Google a reușit să atragă atenția presei, însă nu într-un mod la care gigantul web [http://www.netcreator.us] s-ar fi așteptat.

Fact-Check Google - Știri false GoogleAstfel, în aceste zile, un articol intitulat "De ce noua funcție Google de verificare a știrilor pare să fie vizeze site-urile conservatoare?", apărut în renumita publicație MediaITE [https://www.mediaite.com/online/why-does-googles-new-fact-check-feature-seem-to-be-targeting-conservative-sites/] aduce în prim plan noua modă care începe să devină vizibilă pe Google, funcția implementată recent părând că favorizează, deloc întâmplător, trusturile de presă cu viziuni liberale.

Tot în aceste zile, Eric Lieberman de la site-ul conservator The Daily Caller [http://dailycaller.com/2018/01/09/googles-new-fact-check-feature-almost-exclusively-targets-conservative-sites/] a remarcat și acuzat (cu instantaneele foto de rigoare) compania Google de prejudecăți în aplicarea noii funcții implementate. Articolul acuzator prevede că Google afișează rezultate ale verificărilor Fact-Check doar pentru... publicațiile conservatoare:"Niciun site liberal proeminent nu primește același tratament" - amintind între publicațiile scutite de astfel de verificări: Vox, ThinkProgress, Slate, Huffington Post, Daily Kos, Salon, Vice și Mother Jones.În același timp, TheDC amintește că publicațiile de renume, precum The New York Times, The Washington Post și Los Angeles Times beneficiază, chiar, de o coloană "care prezintă toate premiile pe care le-au câștigat peste ani".

Publicația încheie prin a se întreba, pentru Google: "Sunt, site-urile conservatoare, vinovate de răspândirea dezinformării? Sigur. Dar, potrivit Google, site-urile liberale nu." - aducând drept contraexemplu anunțul făcut de publicația liberală Slate [http://www.slate.com/articles/news_and_politics/cover_story/2016/10/was_a_server_registered_to_the_trump_organization_communicating_with_russia.html] [o publicație neverificata de Google și prezentată drept sursă de încredere], conform căruia serverul privat al Organizației Trump ar fi comunicat cu Rusia în timpul alegerilor.Fact-Check Google - Știri false Google - Verificare știriPublicația "The Federalist [https://thefederalist.com/2018/01/10/googles-new-factchecker-is-partisan-garbage/] " numește, și mai tranșant, noua funcție Fact-Check Google, drept o "mizerie părtinitoare"

Pentru cei ce nu sunt la curent cu aceasta, sistemul pornit de Google anul trecut nu face altceva decât să pună la dispoziția navigatorilor pe Internet, atunci când caută vreo agenție de presă cu cine știe ce înclinație politică sau ideologică flagrantă, două coloane speciale, apărute automat pe partea dreaptă a paginii cu căutări, intitulate: "Writes About" (Scrieri despre) și “Reviews Claimed” (Revendicări de revizuire), cu link-uri (trimiteri) către alte site-uri care încearcă să respingă sau să dezvăluie "falsul" din articolele publicației respective.

Ceea ce ziarele acuză, însă, în ultimele zile, este faptul că acest tratament Fact-Check Google nu se aplică absolut decât... site-urilor conservatoare, fapt pentru care, revenind la MediaITE, publicația susține că Google "are o mulțime de explicații de dat". Nu mai este de mirare de ce site-ul conservator Federalist, ale cărui știri sunt supuse verificării Fact-Check Google, a respins funcția de "Verificare a știrilor", ca fiind ceva de tip "partisan garbage", explicând pe rând și demontând cu succes toate acuzațiile pe care Google, prin noul sistem Google ["search-engine truth-police grilling" - filtru polițist al motorului de căutare] le-a formulat la adresa articolelor proprii, încheind, vizavi de descurajarea oamenilor de a vizita un site [https://lonews.ro/media-cinema/25228-site-ul-parohiei-plevna-2000-de-articole.html] :

Deși site-urile de stânga "fac regulat afirmații false despre economie, istorie, știință și politică" ele și multe altele sunt scutite de această verificare a faptelor. "Una este să citim publicațiile, prin filtre. O facem tot timpul. Dar alta este, ca un motor de căutare să manipuleze percepțiile despre aceste site-uri - și doar cele conservatoare - înainte ca oamenii să apuce să le și citească".Așa încât, nici nu mai este nevoie să ne întrebăm de ce, până la această oră, în România niciun site mare de știri nu a fost încă supus tratamentului de verificare Fact-Check Google. Pesemene că viziunile liberale au ajuns deja o caracteristică generală, fiind percepute drept criteriu de acceptare și de promovare pe motoarele de căutare [http://www.netcreator.ro] , și sunt deja la ordinea zilei...

KSLCatalin [
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01349 sec - PID: 6040