196
O capelă a fost descoperită în timpul restaurării Mănăstirii Sumela din Turcia.

O capelă accesibilă numai printr-un pasaj secret a fost descoperită în timpul restaurării Mănăstirii istorice Sumela, din provincia Trabzon, în nordul Turciei. Fotografii ale frescelor din această capelă sunt disponibile online pe această pagină a publicației NTV [ https://www.ntv.com.tr/sanat/sumela-manastirindaki-gizemli-sapelden-goruntuler,UN-Bef3A_0WL82EA9F4iaw [https://www.ntv.com.tr/sanat/sumela-manastirindaki-gizemli-sapelden-goruntuler,UN-Bef3A_0WL82EA9F4iaw] ]..

Conform tradiției locale, Mănăstirea, închinată Maicii Domnului, a fost înființată la sfârșitul secolului al IV-lea. Astăzi, ea primește anual peste 600.000 de vizitatori.

Mănăstirea Sumela este o mănăstire ortodoxă, aflată în districtul Maçka din provincia Trabzon a Turciei moderne.

Amplasată într-o stâncă abruptă, la o altitudine de aproximativ 1200 de metri, străjuind valea Altındere, aceasta este un sit de mare importanță istorică și culturală, precum și o atracție turistică majoră a Parcului Național Altındere. Din cauza căderilor repetate de pietre, din 22 septembrie 2015, mănăstirea a fost închisă publicului, din motive de siguranță, pe durata unui an, pentru a rezolva problema; această perioadă a fost, ulterior, extinsă la trei ani. Este programat să se redeschidă pentru vizitatori în ziua Adormirii Maicii Domnului, în anul 2018. Mănăstirea este una dintre cele mai importante atracții istorice și turistice din Trabzon.

ISTORIA Mănăstirii Sumela din Trabzon, TurciaMănăstirea a fost fondată în anul 386 după Hristos. În timpul domniei împăratului Teodosie I (375-395). Potrivit lui William Miller, Barnaba si Sofronie, doi călugări atenieni sunt cei care au fondat mănăstirea. A devenit faimoasă pentru o icoană a Fecioarei Maria cunoscută drept Panagia Gorgoepekoos, pictată chiar de către Apostolul Luca.

În lunga sa istorie, Mănăstirea Sumela a ajuns în stare de ruină de mai multe ori și a fost restaurată de diverși împărați. În secolul al VI-lea, a fost restaurată și extinsă de generalul Belisarius, la cererea lui Iustinian.

Ea a ajuns la forma sa actuală în secolul al XIII-lea, după ce a câștigat importanță în timpul Imperiului din Trapezunt. Împărații Vasile și Ioan al II-lea au înzestrat mănăstirea bogat, însă în timpul domniei lui Alexios III (1349-1390) Sumela a cunoscut cea mai importantă înflorire: conform legendei, tânărul Alexios a fost salvat dintr-o furtună, de Maica Domnului, și a fost chemat chiar de către aceasta să restaureze mănăstirea. Un înscris datat din 1365 confirmă libertatea și autonomia mănăstirii, împreună cu toate domeniile și dependințele sale; fără taxe, cu excepția unei taxe bienale. În timpul lui Manuel al III-lea, al lui Alexios al III-lea, și în timpul domniilor ulterioare, Sumela a câștigat și mai multe bogății din granturi imperiale. În urma cuceririi de către sultanul otoman Mehmed al II-lea în 1461, au fost acordate protecția și privilegiile sultanului, reînnoite de sultanii care au urmat. Mănăstirea rămâne o destinație populară pentru călugări și călători, de-a lungul anilor.

În anul 1682 și în următoarele decenii, Mănăstirea Sumela a găzduit o instituție de învățământ grecească binecunoscută din regiune [Phrontisterion din Trapezunt].

Mănăstirea Sumela din Trabzon, Turcia, în perioada modernăMănăstirea a fost abandonată în 1923, după eliminarea forțată a populației grecești din această regiune. Călugării care au plecat au îngropat faimoasa icoană din Sumela sub podeaua capelei Sfânta Varvara a mănăstirii. În 1930, un călugăr a revenit în secret la Sumela și a recuperat icoana, transferând-o noii Mănăstiri Panagia Soumela, de pe pantele Muntelui Vermion, în apropierea orașului Naousa, în Macedonia, Grecia.

Un incendiu a izbucnit în 1930, iar părțile din lemn ale Mănăstirii Sumela au fost distruse. În următorii ani, răpitorii și vandalii au atacat și celelalte părți ale mănăstirii. Astăzi, funcția principală a mănăstirii este de atracție turistică. Are o priveliște cu păduri și ape, făcând-o extrem de populară ca atracție estetică și pentru semnificația sa culturală.

Începând cu anul 2012, guvernul turc finanțează lucrările de reconstrucție, iar Mănăstirea Sumela se bucură de o renaștere în cadrul pelerinajelor din Grecia și Rusia.

La 15 august 2010, s-a permis oficierea Sfintei Liturghii ortodoxe în Mănăstirea Sumela (fapt reflectat la acea dată în paginile Lăcașuri Ortodoxe, prin materiale scrise și video). Anual, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol o poate vizita, la data de 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, când se oficiază și o Sfântă Liturghie. Doar 450-500 de vizitatori sunt permiși în interiorul mănăstirii, slujbele fiind însă televizate, evenimentul devenind obișnuit vizbil într-o cafenea aflata la câteva sute de metri distanță de mănăstire.

Pe 22 septembrie 2015, mănăstirea a fost închisă vizitatorilor, pentru a treia oară.

Mănăstirea Sumela din Trabzon, Turcia - Construcții și clădiriPrincipalele elemente ale complexului Mănăstirii Sumela sunt Biserica de piatră, mai multe capele, bucatării, camere de elevi, o casă de oaspeți, o bibliotecă și un izvor sfânt venerat de creștinii ortodocși răsăriteni.

Marele apeduct de la intrare, care furniza apă Mănăstirii, este construit pe marginea stâncii. Apeductul are mai multe arcade, care au fost în mare parte restaurate. Intrarea în mănăstire se face printr-o scară lungă și îngustă. Există o cameră de pază lângă intrare. Scările duc către curte. Există mai multe clădiri ale mănăstirii, în partea stângă. Peștera, care a fost transformată în biserică, se află în centrul mănăstirii. Biblioteca se află în partea dreaptă.

Clădirea mare, cu o terasă pe partea din față a stâncii, a fost folosită pentru chiliile călugărilor și pentru locuințele de oaspeți. Datează din anul 1840.

Pereții interiori și exteriori ai Bisericii din stâncă și zidurile capelei adiacente sunt decorate cu fresce. Frescele datând din epoca lui Alexios III al Trapezunt-ului se află pe linia peretelui interior al Bisericii din piatră, inspre curte. Frescele din capele au fost pictate în trei rânduri, în trei perioade diferite, fiind datate la începutul secolului al 18-lea. Frescele din banda inferioară sunt de o calitate superioară.

Frescele mănăstirii au fost, însă, grav afectate de actele de vandalism. Subiectul frescelor sunt scenele biblice care redau istoria lui Hristos și a Fecioarei Maria.

Recent, în cadrul lucrărilor de restaurare din 2015-2017, s-a descoperit un tunel secret care duce spre un loc despre care se credea că a slujit drept altar pentru creștini. De asemenea, fresce nevăzute au fost descoperite, reprezentând cerul și iadul, precum și viața și moartea. Astăzi, noile descoperiri certifică faptul că era vorba despre o capelă (bisericuță).

Știri despre Mănăstirea Sumela, pe LONews

Manastirea Sumela: Guvernul turc nu a mai permis, ieri, oficierea ... [https://lonews.ro/politici/23054-manastirea-sumela-guvernul-turc-nu-a-mai-permis-ieri-oficierea-sfintei-liturghii.html] - Guvernul turc nu a permis ca Liturghia din acest an, la Sarbatoarea AdormiriiMaicii Domnului, sa mai fie oficiata în Mănăstirea istorică a Maicii Domnului din Sumela, în regiunea Trapezundului. După cinci ani consecutivi, în cursul căroraautoritățile turcești au permis ca Sfanta Liturghie ortodoxa sa fie ...

Manastirea Sumela: acces cu card, pentru vizitatori, la sarbatoarea ... [https://lonews.ro/turism-pelerinaje/3961-manastirea-sumela-acces-cu-card-pentru-vizitatori-la-sarbatoarea-adormirii-maicii-domnului.html] - O ceremonie religioasă oficiata de ortodocși a avut loc, cu ocazia sarbatoriiAdormirii Maicii Domnului, in Mănăstirea Sumela, din cartierul Macka, din nordulprovinciei Trabzon a Turciei. Manastirea Sumela este o manastire ortodoxaveche de 1600 de ani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), situata la o ...

Patriarhul Bartolomeu va sluji pe ruinele Manastirii Faneromeni [https://lonews.ro/turism-pelerinaje/23761-patriarhul-bartolomeu-va-sluji-pe-ruinele-manastirii-faneromeni.html] - Acesta este al doilea an in care Sfanta Liturghie nu va fi oficiata in Manastirea Sumela. Slujba la ruinele bisericii Mănăstirii Faneromeni.

Patriarhul Kirill al Rusiei, in Grecia. Emotii, pregatiri si nerabdare ... [https://lonews.ro/turism-pelerinaje/2828-patriarhul-kirill-al-rusiei-in-grecia-emotii-pregatiri-si-nerabdare-dupa-mai-mult-de-30-de-ani.html] - "Sunt mai mult de 30 ani de la ultima vizita oficiala a Patriarhului Rusiei, iarGrecia traieste o mare bucurie, prin primirea binecuvântărilor Parintelui nostru", adeclarat Grigori Pigkalov, preot vorbitor de limbă rusă, din Biserica Panagia Sumela, Ilion. "Parintele spiritual al poporului rus soseste aici, în Grecia, ...

STIRI | Oamenii au venit la slujba de pe munte, cu avionul, pe jos ... [https://lonews.ro/turism-pelerinaje/14915-stiri-oamenii-au-venit-la-slujba-de-pe-munte-cu-avionul-pe-jos-sau-chiar-cu-bicicletele.html] - Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vizitat Manastirea Sumela din Turcia, pentru alcincilea an consecutiv și a oficiat Sfânta Liturghie in mănăstirea istorică. Sute decredincioși au participat la Liturghia Adormirii Maicii Domnului, într-o atmosferăde evlavie și emoție. Oamenii au ajuns în Trabzon pe calea ...

Un om de afaceri greco-rus ii propune Turciei un pact: ridic o ... [https://lonews.ro/arhitectura-imobiliare/20394-un-om-de-afaceri-greco-rus-ii-propune-turciei-un-pact-ridic-o-moschee-in-schimbul-hagia-sofia.html] - Savvidis a călătorit recent in Trabzon, pentru a vizita Manastirea Sumela, laSarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Savvidis, actionarul majoritar al echipeide fotbal PAOK din Grecia, a participat la Sfânta Liturghie oficiata de PatriarhulBartolomeu in aceasta manastire (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), ...

Biserica georgiana Ishkani, renovata de Turcia, de dragul turismului [https://lonews.ro/arhitectura-imobiliare/2415-biserica-georgiana-ishkhani-renovata-de-turcia-de-dragul-turismului.html] - "Ne-am decis să pornim un proces de renovare, dupa ce am vazut exemplulManastirii Sumela din Trabzon și al Bisericii armene Akdamar, din Van. Acestelocuri au cunoscut recent un val ridicat de tuirsti", a spus Ateș. "Acum renovambiserica georgiana Ishkani. Acesta va fi, totodata, un gest pozitiv in ...

Erdogan retraseaza Constitutia Turciei - LONews [https://lonews.ro/kslcatalin-opinii/804-erdogan-retraseaza-constitutia-turciei.html] - Recent, Sfanta Liturghie a putut fi oficiata si in Manastirea ortodoxa Sumela (veziARHiVA Lacasuri Ortodoxe). Motivatia lui Erdogan este insa una simpla:acordarea mai multor drepturi crestinilor, controlul asupra proprietatilor sieducatia religioasa, vor deschide de fapt calea institutiilor islamice catre mai ...

Manastirea Panaghia Soumela si Asociatiile de Tineret: despre ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/3163-manastirea-panaghia-soumela-si-asociatiile-de-tineret-despre-elenismul-pontic.html] - Cea de-a 15-a Întâlnire a Asociațiilor Pontice de Tineret, de la MănăstireaPanaghia Soumela, a inceput ieri si se va desfasura pana in aceasta duminica inKastania, Imathia. Intalnirea include prelegeri, spectacole, evenimente folclorice,cunoașterea obiectivelor turistice din Veroia și discuții pe teme ...

Patriarhul Ecumenic a slujit in fosta Manastire Sumela, din Turcia [https://lonews.ro/arhitectura-imobiliare/20333-patriarhul-ecumenic-a-slujit-in-fosta-manastire-soumela-din-turcia.html] - Pentru a șasea oară consecutiv, Patriarhul Ecumenic a oficiat slujba laSărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în biserica fostei Mănăstiri a MaiciiDomnului, din Soumela, în Turcia. Manastirea a fost fondata in anul 386, subîmpăratul Teodosie I. În 1923, mănăstirea a fost abandonata, în urma schimbului ...
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01063 sec - PID: 18749