133
Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania le-a cerut credincioșilor o frecventare mai bună a orei de religie în școală. Întâlnirea de toamnă a Conferinței Episcopilor Ortodocși Germani a avut loc pe 12 decembrie 2017, la sediul Parohiei Ortodoxe Grecești a Sfântului Profet Ilie, din Frankfurt am Main, fiind condusă de Mitropolitul Germaniei, din cadrul Patriarhiei Ecumenice, Episcopul Augustin. Conferința a făcut apel la credincioși, pentru frecventarea mai asiduă a cursurilor de catehism în școlile publice.

Într-o scrisoare pastorală [http://www.obkd.de/Texte/OBKD Hirtenbrief zum ORU.pdf] emisă pe aceasta temă, se arată, pornind de la datoria de a "susține, apăra și promova interesele credincioșilor proprii în Republica Federală Germania":

"Acest curs ortodox este o activitate comună a Bisericii și a Statului German: din partea Bisericii, responsabilitatea este asumată de Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania.

Înainte de înființarea Conferinței Episcopale din 2010, noi, episcopii ortodocși din Germania, am discutat deja această sarcină importantă, împreună. În 2011, ne-am adresat pentru prima dată printr-o scrisoare pastorală. Acum, la șase ani mai târziu, situația religiei în școală, din păcate, nu este încă satisfăcătoare. Deși putem nota un succes în Bavaria, Baden-Württemberg și Renania de Nord-Westfalia, educația încă ajunge la foarte puțini copii. Scopul dezvoltării cât mai ample a cursului de religie ortodoxă, pe care l-am exprimat apoi în scrisoarea noastră pastorală ca pe o dorință, nu este încă atins.

Noi, păstorii voștri și voi, elevele, elevii și părinții, trebuie să schimbați ceva din această situație. Este adevărat că suntem de origini diferite. Noi sau părinții și bunicii noștri provenim adesea din zonele în care cursul de religie a fost disprețuit sau chiar interzis. Cu toate acestea, cursul de religie este extrem de apreciat în această țară, fiind singurul material ancorat în Legea fundamentală a Republicii Federale Germania (art. 3 și 7,2), și menționat în mod specific în multe Constituții ale landurilor. Astfel, religia este recunoscută ca parte a identității.

Acest lucru este valabil și pentru noi: pentru majoritatea dintre noi, a fi ortodox este caracteristica noastră specifică, iar Biserica noastră este un fragment al patriei. Drept urmare, cursul de religie ortodoxă aduce o contribuție importantă în creșterea comună a creștinilor ortodocși din Republica Federală. Aici se întâlnesc copiii noștri și se văd reciproc, ca frați și surori în credință. Punctul forte nu mai este afirmarea naționaliății, ci a Creștinismului, a identității noastre: "Unde nu mai este elin şi iudeu(...) ci toate şi întru toţi Hristos." (Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 3,11).

Cursul de religie ortodoxă acționează în Germania nu numai ca un factor de memorare și conservare, ci și ca element de integrare și îmbogățire. El ne leagă de tradiția și de trecutul nostru și construiește, pentru noi toți, o bază solidă pentru un viitor comun pașnic. Această șansă merită să fie fructificată!

Multe dintre comunitățile noastre găzduiesc o clasă de catehism. Le suntem recunoscători. Dar acest lucru nu poate și nu trebuie să înlocuiască cursul din școli. În acest sens, ne sunt cunoscute dificultățile practice implicate în realizarea cursului din școală, unde există un deficit de elevi și de eleve. Instruirea colectivă de după-amiaza sau educația religioasă extracurriculară este puternic afectată de concurența altor activități sau de timpul liber. De asemenea, se împinge la limită angajamentul părinților. De aceea, le suntem extrem de recunoscători tuturor celor care acceptă această provocare zilnic și stăpânesc aceste dificultăți.

Luăm act că, în multe locuri, elevii ortodocși participă la clasa religioasă a unei alte denominațiuni, atâta timp cât un curs religios ortodox nu este înființat în școală sau în oraș. Cu toate acestea, în acest caz, trebuie respectate dispozițiile referitoare la regulile școlare pentru participarea la cursurile religioase de altă credință. În plus, considerăm că este de dorit cooperarea cu potențiali parteneri ortodocși, mai ales atunci când un număr suficient de elevi participă la cursul de religie al unei alte denominațiuni. Dar rămâne permanent valabil: noi ortodocșii apreciem propria noastră tradiție. Pentru ca această tradiție să rămână în viață, ea trebuie să fie trăită și pusă în practică, aici și acum. Astfel, putem mărturisi și proclama că Domnul nostru Iisus Hristos este "Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi." (Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 13, 8).

Cursul de religie ortodoxă contribuie la acest lucru. Ar fi o tragedie dacă marea ocazie a unui curs de religie ortodoxă oferită aici, ar dispărea în viitor, pentru că nu am manifestat nicio astfel e nevoie de partea noastră. Apelul nostru părintesc, către voi toți, este: Mărturisiți-vă credința ortodoxă și susțineți cursul de religie ortodoxă! Sprijiniți-vă preoții și comunitățile ecleziale în implementarea acestui proiect important al Bisericii noastre în Germania! Ajutați-i în activitatea lor pe toți cei care participă la predarea religiei în diferite școli! Încurajați-i pe copiii voștri să participe la clasa religioasă ortodoxă!

Ortodoxie în Germania, pe LONewsOrtodoxie in Germania - LONews [https://lonews.ro/ortodoxie-in-germania/] - VEZI TOT DOSARUL deschis pe tema: Ortodoxie in Germania, care contineabsolut toate articolele, discutiile si update-urile aparute despre Ortodoxie in Germania.

Germania: Biserica ortodoxa ruseasca din Baden-Baden, atacata de ... [https://lonews.ro/arhitectura-imobiliare/11589-germania-biserica-ortodoxa-ruseasca-din-baden-baden-atacata-de-un-incendiator.html] - 2 Mai 2014 ... "Am fost surprins de ceea ce s-a întâmplat. Biserica noastră se află în oraș de130 ani, și nu a patit niciodată așa ceva. Îmi pare rău pentru faptul ca bisericanoastră a fost atacata – și îmi pare rău pentru persoana care a făcut-o. Nu știucine este și de ce a facut asta, dar îmi pare rău pentru ea, și mă voi ...

Germania: o noua biserica ortodoxa va fi ridicata, intr-o luna si ... [https://lonews.ro/arhitectura-imobiliare/5793-germania-o-noua-biserica-ortodoxa-va-fi-ridicata-intr-o-luna-si-jumatate-in-hamburg.html] - 25 Oct 2013 ... Comunitatea din Hamburg va ridica o biserica din lemn, respectând tradițiaarhitecturală ruseasca, si tot aici se va afla si un cimitir ortodox. In urma cu osaptamana, biserica de lemn, alcatuita din mai multe componente prefabricate, asosit in Hamburg. Aceasta a fost proiectata de arhitecții atelierului ...

Un preot ortodox se plange autoritatilor germane - LONews [https://lonews.ro/turism-pelerinaje/21556-un-preot-ortodox-se-plange-autoritatilor-germane.html] - 15 Ian 2016 ... Refugiații creștini sunt expusi hartuirii in taberele de refugiati din Germania,spune Pr. Daniil Irbit, staret al Manastirii Sfantul Gheroghe Purtatorul de Biruintadin Gotschendorf, membru al Comisiei pentru Integrare a Cancelariei Federale aGermaniei. "Refugiații creștini din Siria, Eritreea și din alte țări ...

Pr. Dr. Albert Rauch, inmormantat in Etterzhausen - Germania [https://lonews.ro/alter-news/17699-pr-dr-albert-rauch-va-fi-inmormantat-maine-in-etterzhausen-germania.html] - 20 Ian 2015 ... Maine, in Etterzhausen, Germania, va avea loc inmormantarea Pr. Dr. AlbertRauch, decedat in ziua de 10 ianuarie 2015 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).Etterzhausen este locul in care acesta a slujit ... Iubirea fata de Ortodoxie l-amarcat pe Dr. Albert o viață. Totul a inceput cu studiile postuniversitare ...

Tinerii ortodocsi trebuie sa inteleaga ca ei au ceva special! - LONews [https://lonews.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/20962-tinerii-ortodocsi-trebuie-sa-inteleaga-ca-ei-au-ceva-special-arhiepiscopul-mark-de-berlin-si-germania.html] - 17 Oct 2015 ... Într-un interviu acordat publicatiei rusesti Pravoslavie, in Chambesy - Elvetia,Arhiepiscopul Mark de Berlin și Germania, din Biserica Ortodoxă Rusă din Afara... se confruntă, foarte acut, cu lumea, in opozitie cu ea, mai ales aici, în Occident,unde intr-o clasa de scoala poate exista un singur copil ortodox.

Patriarhul Bartolomeu in vizita in Germania, la 500 de ani de la ... [https://lonews.ro/turism-pelerinaje/23644-patriarhul-bartolomeu-va-vizita-germania-la-500-de-ani-de-la-reforma-protestanta.html] - 26 Mai 2017 ... În timpul vizitei sale la Constantinopol, din septembrie 2016, Heinrich Bedford-Strohm, președinte al Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, declara căse va bucura de „o onoare deosebită, când Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I vaveni, in mai 2017, la Wittenberg și Tübingen", pentru ...

BISERICA SCIENTOLOGICA - actiuni periculoase, sub masca anti ... [https://lonews.ro/lifestyle/22972-biserica-scientologica-actiuni-periculoase-sub-masca-anti-drog.html] - 26 Iul 2016 ... Politia din Germania a avertizat ca, sub masca oferirii unor servicii dedezintoxicare, avand ca slogan "Spune nu drogurilor - spune da vieții", ar puteaactiva, de fapt, o ramura a Bisericii Scientologice - o secta ilegală în Germania.

Fiti linistiti! Marele Sinod Pan-Ortodox nu va aduce nicio inovatie! [https://lonews.ro/sfantul-si-marele-sinod-panortodox/20953-fiti-linistiti-marele-sinod-pan-ortodox-nu-va-face-nicio-inovatie.html] - 16 Oct 2015 ... La slujba au mai slujit, de asemenea, Arhiepiscopul Mark de Berlin, Germania șiMarea Britanie, Arhiepiscopul Mihail de Geneva și Europa de Vest,Arhiepiscopul Gheorghe de Michalovce Kosice (Biserica Ortodoxă a Cehiei șiSlovaciei), Episcopul Gheorghe de Siemiatycze (Biserica Ortodoxă Poloneză) ...

Ortodoxie în Germania, pe Lăcaşuri Ortodoxe: In Bonn - Germania, a fost tarnosita prima biserica ortodoxa din ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/84770-in-bonn-germania-a-fost-tarnosita-prima-biserica-ortodoxa-din-istoria-orasului.html] - Intre stirile puse la dispozitie de Biserica Ortodoxa Romana, semnalam aparitiaarticolului In Bonn - Germania, a fost tarnosita prima biserica ortodoxa din ... VEZITOT DOSARUL deschis pe tema: Ortodoxie in Germania, care contine absoluttoate articolele, discutiile si update-urile aparute despre Ortodoxie in Germania.

Intalnirea anuala a Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Romani din ... [https://lacasuriortodoxe.ro/video-noutati/82944-intalnirea-anuala-a-asociatiei-tinerilor-ortodocsi-romani-din-germania.html] - Intalnirea anuala a Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Romani din Germania .....Biserica Azi. Limbajul bisericesc, intre traditie si modernitate (05 12 2017).Bucuria trairii in Ortodoxie - medicul grec Andreas Vythoulkas (05 12 2017).Trinitas. Ieri 11:45 ...

O noua taxa pentru fiecare grec care se declara ortodox - LONews [https://lonews.lacasuriortodoxe.ro/politici/979-taxa-pe-ortodoxie.html] - ... adăugat că o altă opțiune ar fi să se impună o taxă bisericeasca fiecarui greccare se declară creștin-ortodox. Deputatul a declarat că „veniturile ridicate arputea fi folosite pentru a acoperi costurile bisericești și salariile clericilor".Conform acestuia, taxe similare s-ar aplica și în alte țări europene, inclusiv in Germania.

TINERETUL ORTODOX - intalnire internationala 2016 - Tinerii si ... [https://lonews.lacasuriortodoxe.ro/educatie-cultura/22969-tineretul-ortodox-intalnire-internationala-2016-tinerii-si-bucuria-vietii-in-hristos.html] - 25 Iul 2016 ... În acest an, 2016, zeci de reprezentanți ai tineretului ortodox s-au adunat - dinAustralia, Germania, Marea Britanie, Franța, Noua Zeelandă, Polonia, precumși din Ucraina și Belarus, si desigur din Rusia, Tatarstan și Crimeea - toti pentrua demonstra unitatea construita pe valori spirituale - informeaza, ...

Ar putea fi considerat cel mai mare proiect dintre Rusia si Germania ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/71177-ar-putea-fi-considerat-cel-mai-mare-proiect-dintre-rusia-si-germania-parcul-pacii-video.html] - 10 Mai 2017 ... "Este important ca soldatii inamici sa fie îngropati cum trebuie, pentru că victoriaeste lipsită de sens fără bunatatea invingatorilor“, a spus preotul ortodox rusViaceslav - conform unui raport recent al publicatiei RT - care a ajutat laorganizarea unuia dintre cele mai mari cimitire militare germane din Europa, ...Religie în școală, pe LONewsReligie in scoala - LONews [https://lonews.ro/religie-in-scoala/] - 5 Oct 2017 ... VEZI TOT DOSARUL deschis pe tema: Religie in scoala, care contine absoluttoate articolele, discutiile si update-urile aparute despre Religie in scoala.

Ora de religie in scoala - 4 ore pe saptamana, in loc de una. Agitatie ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/22497-ora-de-religie-in-scoala-4-ore-pe-saptamana-in-loc-de-una-agitatie-si-in-bulgaria-exclusiv.html] - 18 Apr 2016 ... In aceasta perioada, in Bulgaria, au loc mai multe actiuni care vizeaza ora de religie in scoala, cei ce vor sa urmeze acest curs depinzand, acum, de modul incare profesorii lor reusesc sa finalizeze si sa raporteze, pana la sfarsitul lunii mai,alcatuirea grupelor speciale de copii, informeaza in exclusivitate ...

Ora de religie in scoala | Din moment ce copiii sunt botezati, e ilogic ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/18120-ora-de-religie-in-scoala-din-moment-ce-copiii-sunt-botezati-e-ilogic-ca-parintii-sa-mai-faca-cerere.html] - 20 feb. 2015 ... In urma cu cateva zile, la Brasov a avut loc o dezbatere publica, transmisa indirect pe postul de televiziune TVS Braşov, intitulata "Importanța desfășurăriiorelor de religie în școli". Dezbaterea a fost organizata de Şcoala Populară deArte şi Meserii "Tiberiu Brediceanu'' Braşov, fiind moderata de ...

Religie in scoala: Autoritatile din Tatarstan nu le permit elevilor sa ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/18400-religie-in-scoala-autoritatile-din-tatarstan-nu-le-permit-elevilor-sa-studieze-ortodoxia.html] - 6 Mar 2015 ... Până în prezent, autoritățile din Tatarstan nu le-au permis elevilor libertatea dea studia "Bazele Culturii Ortodoxe", în cadrul "Bazelor Culturii Religioase și EticaSeculara". Acest lucru a provocat uimirea Patriarhulului Moscovei, Chiril: "Estesingura regiune, putem spune – Tatarstanul – în care autoritatea ...

NOII MARTIRI SI MARTURISITORI AI BISERICII - un nou manual ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/22956-noii-martiri-si-marturisitori-ai-bisericii-un-nou-manual-pentru-ora-de-religie-in-scoala.html] - 22 Iul 2016 ... NOII MARTIRI SI MARTURISTORI AI BISERICII - un nou curs pregatit pentruintegrarea lui in ora de religie in scoala.

Religie catolica in scoala: potocol intre Ministerul Educatiei si ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/19296-religie-catolica-in-scoala-potocol-intre-ministerul-educatiei-si-biserica-catolica-din-romania.html] - 13 Mai 2015 ... In urma cu o zi, la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a fostsemnat un Protocol privind predarea disciplinei religie - cultul romano-catolic delimbă română, romano-catolic de limbă maghiară şi greco-catolic - înînvăţământul preuniversitar de stat. Protocolul a mai vizat si organizarea ...

Religia in scoala, atacata in Grecia - LONews [https://lonews.ro/manifestari-ateiste/22613-religia-in-scoala-atacata-in-grecia.html] - 18 Mai 2016 ... Calugarii considera ca reformele nu vor insemna nimic altceva decat o loviturăserioasă, aplicata domeniului delicat al educatiei.

O fereastra catre Europa si... Ortodoxia din scoala - LONews [https://lonews.ro/stiri/23914-o-fereastra-catre-europa-si-ortodoxia-din-scoala.html] - 28 Aug 2017 ... O fereastra catre Europa si... Ortodoxia in scoala. Procentajul a crescut, cei 4,5milioane de locuitori demonstrand astazi un alt tip de alegere. ... 2012) s-aintrodus cursul "Bazele culturilor religioase și etica seculară", elevii si parintiiaveau sa-i ingrijoreze pe reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ora de religie in scoala | Scrisoarea Patriarhului Daniel catre ... [https://lonews.ro/educatie-cultura/18110-ora-de-religie-in-scoala-patriarhul-daniel-sa-se-faca-cerere-dar-doar-la-inceputul-scolarizarii.html] - 19 feb. 2015 ... Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis oscrisoare privind studiul disciplinei religie în şcoli, spre studiu, grupurilorparlamentare, dupa cum informeaza intr-un raport recent Patriarhia Romana,care il citeaza pe vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian ...

Religie în școală, pe Lăcaşuri Ortodoxe: Ora de religie in scoala - 4 ore pe saptamana, in loc de una. Agitatie ... [https://lonews.lacasuriortodoxe.ro/educatie-cultura/22497-ora-de-religie-in-scoala-4-ore-pe-saptamana-in-loc-de-una-agitatie-si-in-bulgaria-exclusiv.html] - 18 Apr 2016 ... In aceasta perioada, in Bulgaria, au loc mai multe actiuni care vizeaza ora de religie in scoala, cei ce vor sa urmeze acest curs depinzand, acum, de modul incare profesorii lor reusesc sa finalizeze si sa raporteze, pana la sfarsitul lunii mai,alcatuirea grupelor speciale de copii, informeaza in exclusivitate ...

NOII MARTIRI SI MARTURISITORI AI BISERICII - un nou manual ... [https://lonews.lacasuriortodoxe.ro/educatie-cultura/22956-noii-martiri-si-marturisitori-ai-bisericii-un-nou-manual-pentru-ora-de-religie-in-scoala.html] - 22 Iul 2016 ... NOII MARTIRI SI MARTURISTORI AI BISERICII - un nou curs pregatit pentruintegrarea lui in ora de religie in scoala.

PRECIZARI PRIVIND PREZENTA ORELOR DE RELIGIE IN SCOLI ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/63658-precizari-privind-prezenta-orelor-de-religie-in-scoli.html] - Viata bisericii se reflecta in mare masura in viata de zi cu zi. Una dintre paginileweb care ne tin la curent cu aceasta, arhiepiscopiatargovistei.ro, a informat, inurma cu o luna: PRECIZARI PRIVIND PREZENTA ORELOR DE RELIGIE IN SCOLI. Cititi mai multe despre subiectul prezentat, AICI.

Intalnirea Profesorilor de Religie la Scoala din Baiculesti | Lacasuri ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/87133-intalnirea-profesorilor-de-religie-la-scoala-din-baiculesti.html] - Intre stirile puse la dispozitie de Biserica Ortodoxa Romana, semnalam aparitiaarticolului Intalnirea Profesorilor de Religie la Scoala din Baiculesti, aparut peweb in urma cu 5 saptamani. Va invitam sa vizualizati textul complet, redactat de .

Intalnirea Profesorilor de Religie la Scoala din Baiculesti | Lacasuri ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/87077-intalnirea-profesorilor-de-religie-la-scoala-din-baiculesti.html] - La ora 08:45, www.eparhiaargesului.ro ne-a semnalat publicarea articoluluiintitulat Intalnirea Profesorilor de Religie la Scoala din Baiculesti. Stirile pot fiaccesate regulat, in timp real, in paginile noastre. Va invitam sa accesati si acestnou material.

PATRIARHIA ROMANA: Precizari privind prezenta orelor de religie in [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/63338-patriarhia-romana-precizari-privind-prezenta-orelor-de-religie-in-scoli.html] - 11 Mar 2017 ... Referitor la critica relansată în spațiul media cu privire la prezența orelor de religie în școli, Patriarhia Română reafirmă următoarele: Constituția Românieigarantează libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specificefiecărui cult, Curtea Constituțională a României interpretând în mod ...

Luteranii din Germania: Islamul ar trebui predat in scolile din tara! [https://lonews.lacasuriortodoxe.ro/educatie-cultura/22696-luteranii-din-germania-islamul-ar-trebui-predat-in-scolile-din-tara.html] - 30 Mai 2016 ... Apoi, organizațiile islamice isi pot asuma, de asemenea, responsabilitateapentru educarea religioasă în școli, asa dupa cum o fac Bisericile Creștine".Universitățile publice ar trebui să infiinteze facultăți de teologie islamica, maicrede episcopul bavarez: "Tradiția islamică ar fi, prin urmare, abordată ...

Manuale de Religie pentru elevii de la Scoala Virgil Calotescu din ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/87738-manuale-de-religie-pentru-elevii-de-la-scoala-virgil-calotescu-din-bascov.html] - Dupa cum ne semnaleaza eparhiaargesului.ro, in urma cu 5 saptamani un nouarticol si-a facut aparitia in paginile proprii. La randul nostru, va punem ladispozitie adresa la care articolul poate fi citit, sub titlul: Manuale de Religiepentru elevii de la Scoala Virgil Calotescu din Bascov.

Manuale de Religie pentru elevii de la Scoala Gimnaziala din Albota ... [https://lacasuriortodoxe.ro/stire/84953-manuale-de-religie-pentru-elevii-de-la-scoala-gimnaziala-din-albota.html] - Reprezentantii pe probleme de media ai ne informeaza despre aparitiamaterialului informativ care poarta titlul Manuale de Religie pentru elevii de la Scoala Gimnaziala din Albota. Materialul in cauza a fost publicat la ora 18:00.

Ora de religie. Perspective in noul an scolar | Lacasuri Ortodoxe [https://lacasuriortodoxe.ro/video-noutati/81050-ora-de-religie-perspective-in-noul-an-scolar.html] - Nu cu mult timp in urma, mai exact la ora 21:30, Trinitas a atras atentia cititorilorprintr-o noua prezentare: Ora de religie. Perspective in noul an scolar. Pentru maimulte amanunte dati click AICI.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01108 sec - PID: 18749