103
Sâmbătă dimineața, pe 6 ianuarie 2018, Sanctitatea Sa Aram I a intrat în biserică în procesiune, în timp ce clopotele Sfântului Grigorie Iluminatorul băteau, anunțând Sărbătoarea Întrupării Fiului lui Dumnezeu, din Betleem. Un număr mare de credincioși, inclusiv lideri ai comunității și reprezentanți politici aleși, au participat la Sfânta Liturghie. Sanctitatea Sa a prezidat Liturghia și a predicat cu aceeași ocazie.

În predică, acesta a spus: "Întruparea Fiului lui Dumnezeu în Betleem demonstrează calea pe care Dumnezeu vrea ca poporul să o urmeze. În timp ce războaiele, polarizarea în politică și mizeria oamenilor cresc, solia din Betleem amintește umanității vocația sa de a stabili pacea bazată pe justiție și pe respect reciproc". El a afirmat că valorile materiale se bazează mai degrabă pe lăcomie, decât pe drepturile omului, subminând valorile spirituale.

"De Anul Nou", a spus Sanctitatea Sa, "când politicienii își exprimă urările lor bune în fața propriului popor, le spunem să-și cruțe cuvintele și să acționeze în chestiuni legate de justiție; le spunem să nu-i mai exploateze pe cei săraci și să se îngrijească de interesele lor; le spunem să înlăture frazele goale și să se concentreze asupra intereselor poporului".Vorbind despre respectul reciproc, catolicosul a subliniat faptul că justiția înseamnă protejarea drepturilor celuilalt și recunoașterea și respectarea vecinilor, așa cum sunt ei. Adresându-se pe tema pretențiilor privind "adevărul", Sanctitatea Sa a explicat că există și alte abordări, ale Adevărului lui Dumnezeu, și că nu ar trebui să încercăm să impunem propria noastră interpretare altora. El a subliniat, de asemenea, că cele trei religii monoteiste sunt de acord că relațiile interculturale și interreligioase ar trebui să se bazeze pe respect reciproc și pe acceptare reciprocă.

Catolicosul Aram I și-a încheiat mesajul, adresându-se pe problema Ierusalimului, reafirmând statutul special al acestuia, identitatea și importanța pentru toate cele trei religii monoteiste. Catolicosul a condamnat abordările unilaterale care neagă drepturile populației locale și care nu recunosc drepturile legale ale tuturor celor trei religii monoteiste. Sanctitatea Sa a spus: "Patriarhia Armeană a Ierusalimului a existat din anul 638 după Hristos, timp în care 97 de patriarhi au slujit pe tron". El a subliniat că, prin numeroasele sale biserici, sanctuare și locuri de pelerinaj, prezența comunității armene în Ierusalim a fost neîntreruptă și că, de-a lungul secolelor, drepturile istorice și legale ale Bisericii au fost stabilite și validate prin intermediul mecanismelor internaționale relevante. Catolicosul a declarat: "Noi respingem deciziile unilaterale prin care Ierusalimul este declarat capitala Israelului". Acesta a continuat să spună că astfel de decizii unilaterale subminează justiția și pun în pericol procesele de pace din Orientul Mijlociu. A încheiat, declarând: "Sărbătorind Crăciunul astăzi, trebuie să ne amintim nedreptățile și suferințele palestinienilor și ale tuturor celorlalte persoane din regiune; trebuie să susținem justiția bazată pe principiile autodeterminării și ale drepturilor omului, așa cum este susținută ea în toate instrumentele convenite la nivel internațional".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00893 sec - PID: 19129