55
Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie al Iliriei a fost un episcop al Bisericii creștine din provincia romană Iliria (Illlyricum) care a primit mucenicia în timpul domniei împăratului Hadrian (117-138). Este prăznuit împreună cu mama sa, Antia (sau Evantia) pe 15 decembrie.

A fost hirotonit diacon la vârsta de 15 ani, preot la 18 ani și episcop de Illyricum la doar 20 de ani. 

Pentru că a refuzat să se lepede de Hristos, a fost supus la chinuri. Felix, comandantul trupei trimise să îl aresteze, ascultând propovăduirea sfântului, a primit și el credința în Hristos, și s-a botezat pe drum. Când Sfântul Elefterie urma să fie aruncat în foc, prefectul Coremon s-a aruncat el însuși în focul pregătit pentru episcopul Elefterie, rămânând și el neatins, după cum s-a întâmplat ulterior şi cu Elefterie.

Închis, înfometat, hrănit cu hrană îngerească, scăpând inclusiv de legăturile unui car cu cai sălbatici, a fost purtat de îngeri pe un munte din apropiere, unde a stat o vreme, și unde cuvintele lui îmblânzeau chiar și fiarele sălbatice.

Redescoperit ulterior, a fost arestat spre judecare, şi iarăşi ostaşii s-au convertit, pe drum, și s-au botezat. Fiarele puse să îl sfâşie, de către împărat, nu s-au atins de el, astfel că în cele din urmă a fost ucis cu sabia de doi ostași, în anul 120 după Hristos. Aceștia au ucis-o și pe mama sfântului, Antia, aflată de față la execuția fiului ei.

Moaştele Sfântului Elefterie se află aşezate spre închinare în Biserica Sfântul Elefterie Nou, din Bucureşti (FOTO).


Sfantul Elefterie, pe LONews

REVISTA PRESEI Lacasuri Ortodoxe - Duminica, 25 iunie 2017

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
109
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03782 sec - PID: 26064