24
După ce, în 21 noiembrie 2017, maestrul Dan Puric s-a aflat în Biserica Şerban Vodă din Bucureşti, vorbind despre "Martiri şi vocaţia martirică a poporului român", iar pe 28 noiembrie, alături de Nicolae Furdui Iancu, la Sala Palatului din Bucureşti, a chemat "Să se ridice ţara!", în seara de sâmbătă, 9 decembrie (deşi era invitat la Paris), renumitul artist a poposit în Urziceni, unde, în Catedrala oraşului, a arătat ce înseamnă, pentru el, "Să fii român".

Dan Puric - "Sa fii român", conferinţă în Urziceni

În atmosfera plină de încărcătură duhovnicească a "Postului Bucuriei" - pe de o parte - şi strălucirea specifică ornamentelor ce anunţă apropierea Sărbătorii Naşterii Domnului - pe de altă parte - maestrul Dan Puric a fost întâmpinat cu căldură şi dragoste, de către un public de elită, care i-a savurat fiecare cuvânt rostit, răsplătindu-l adesea cu ropote prelungite de aplauze.

Vestea ca Dan Puric vine în oraşul de la marginea Bărăganului s-a răspândit pur şi simplu prin viu-grai, posterele de promovare a evenimentului - deşi realizate în timp record - neaducând, de fapt, nicio noutate. Cu toţii ştiau deja: "Dănuţ vine sâmbătă, la Catedrală!". Și Biserica s-a umplut, arătându-se neîncăpătoare cu mult înainte de ora 17:00, anunţată ca oră de începere a evenimentului. Odată cu sosirea artistului, aveam să realizăm, după emoţiile evidente de ambele părţi - ale publicului şi ale domnului Dan Puric - că aici există o legătură deosebită, care urma să ne fie dezvăluita imediat: mama artistului lucrase o viaţă întreagă, ca medic, în Urziceni, iar “pe Dănuţ îl lua adesea cu dumneaei; era un băiat cuminte, sincer, inteligent, cu un păr frumos, creţ. Amândoi aveau un dezvoltat simţ al umorului” - după cum ne mărturisesc oamenii din Urziceni.

Aşadar a fost o revedere, nu o întâlnire, o placută discuţie, nu o prelegere, o mărturisire prin istoria readusă în plan actual, credinţă trăită, asumată şi înţeleasă, nu doar rostită şi nu în ultimul rând - fapte.

"SĂ FII ROMÂN înseamnă să îţi iubeşti credinţa strămoşească în care te-ai născut, martirii şi eroii neamului tău, să îţi iubeşti tradiţia, cultura şi oamenii mari pe care i-a dat acest pământ, cât mai ales să îţi iubeşti necondiţionat, în ciuda tuturor evidenţelor, ţara de astăzi, ca să ai puterea să o ridici" - spune scriitorul Dan Puric în cartea sa “Săfii român”.

Să fii român înseamnă să ştii să nu te renegi pe tine însuţi, să nu-ţi ascunzi rădăcinile, ci dimpotrivă să cauţi frumosul, sfinţenia, înţelepciunea din oamenii din care te tragi, să le mărturiseşti prin tine şi faptele tale şi să le laşi moştenire cu demnitate.

Seară culturală de excepţie la Urziceni, alături de maestrul Dan Puric

O seară minunată, care ne-a reîntregit, ne-a reunit ca familie, ca prieteni, ca popor, comunitate, şi ne-a întărit, reamintindu-ne realele valori culturale spirituale şi tradiţionale ale noastre, ale românilor, pe care, oriunde am fi, trebuie să le păstrăm nu doar ca simplă aducere-aminte, ci să le perpetuăm prin trăirea noastră, pentru ca trecerea noastră pe acest pământ sa nu se şteargă, ci să rămână vie şi mereu însufleţită.

“Dan Puric a conferenţiat la Urziceni.” a spus Părintele Bogdan Ionuţ Stancu, parohul Catedralei.
“Cuvintele sale pline de încărcătura credinţei strămoşeşti au răsunat în Catedrala din Urziceni <mângâind sufletul mamei>... Nu la Paris, ci într-o intersecţie de drumuri din Bărăgan (Urziceni), conştiinţa amorţită s-a trezit la îndemnul unui om care apără neamul şi valorile, din convingere; Dan Puric, unul din puţinii oameni care au curajul să mai apere credinţa.”

În încheiere, au fost prezentate trei cărţi: 
,Adrian Fageteanu. Poarta catre suflet” - ultimul interviu al Părintelui Adrian Făgeţeanu, luat de Ionuţ Drăgotescu, “Alexandra”, de Alexandra Neacşu şi “Să fii român”, de Dan Puric.

Pe fondul muzical al colindelor, pregătite ca surpriză, de Pr. Diacon Marian Petre şi psaltul catedralei Gabriel, în jurul mesei la care se aflau maestrul Dan Puric şi tânăra scriitoare Alexandra Neacşu, s-au strâns pe rând toți cei prezenţi, pentru a schimba impresii şi gânduri cu îndrăgitul protagonist al serii, ba chiar pentru a-i oferi diverse daruri şi a primi câte un autograf, ca amintire a frumoasei întâlniri.

VIDEO - Conferinţa "Să fii român" - Dan Puric

Evenimentul a fost transmis în direct de serviciul LiveCamera media PRODUCTION al Asociaţiei Lăcaşuri Ortodoxe®, înregistrarea acestuia putând fi urmărită în playerul de mai jos.

frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen="">

Organizată cu binecuvântarea PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, conferinţa Domnului Dan Puric s-a înscris între evenimentele închinate "Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română".

Catedrala din Urziceni este închinată Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi Elena şi Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, din ale cărui sfinte moaşte, o părticică se află aici, cu cinste aşezată într-o raclă, adăpostită, la rândul ei, într-un baldachin sculptat în lemn şi aparţine Protopopiatului Urziceni, al cărui protoiereu este Părintele Aurel Berbec.

Organizarea evenimentului a fost postibilă datorită implicării Dl. Teolog Doctor Stelian Gomboş, Părintelui Protopop Aurel Berbec, Părintelui paroh Bogdan Ionuţ Stancu şi Asociației non-profit Lăcaşuri Ortodoxe®.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
61
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.06694 sec - PID: 29983