52

Rusia sare in ajutorul Ierusalimului (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 3 luni, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe
Zilele trecute, în salonul roșu al Catedralei Hristos Mântuitorul, Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii s-a întâlnit cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului. 

La întâlnire au fost prezenți, de asemenea, din Biserica Ortodoxă Rusă, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, și protopopul Nicolae Balașov.

Discuțiile s-au axat pe mai multe subiecte, inclusiv pe situația din Țara Sfântă și, în general, din Orientul Mijlociu.

Biserica Rusă apreciază în mod deosebit eforturile Patriarhiei din Ierusalim, de protejare a sanctuarelor Țării Sfinte, a spus Patriarhul Kirill.

"Considerăm foarte serios rolul Patriarhiei Ierusalimului. Când spunem că sunteți păzitorii locurilor sfinte, nu folosim pur și simplu o expresie tradițională sau istorică. Datorită curajului Frăției Sfântului Mormânt, de asemenea, datorită, probabil, talentului nativ al poporului grec, a fost posibilă păstrarea status quo-ului și a locurile sfinte, neatinse, sub jurisdicția Patriarhiei Ierusalimului. Nu îndrăznim să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat cu aceste locuri dacă Frăția Ierusalimului nu ar fi apărat sanctuarele ortodoxe, de-a lungul secolelor" - a mai subliniat apoi Primatul Bisericii Ruse.

"Nu știu dacă ar fi rămas o piatră, ca să nu mai vorbim de obiectele sfinte. De aceea, suntem extrem de recunoscători în fața misiunii dvs, atât de dificilă, de curajoasă, de înțeleaptă, a capacității de a ne apăra. Tutela alianțelor creștine a fost întotdeauna importantă pentru Rusia", a spus Patriarhul Kirill.

"În apărarea locurilor sfinte, Rusia, în secolul al XIX-lea, sub împăratul Nicolae I, a intrat în conflict cu Europa aliată. Aceasta și-a desfășurat toate forțele împotriva poporului rus, a Sevastopolului, Crimeii, Rusiei, pentru a priva Rusia de orice ocazie de a apăra locurile sfinte și chiar de a menține prezența în Orientul Mijlociu. Dar, slavă lui Dumnezeu, aceste obiective nu au fost atinse", a spus Sanctitatea Sa.

"Astăzi, de când Rusia a încetat să mai fie condusă de un stat ateu, cred că rolul Rusiei poate fi esențial, mai ales în apărarea Patriarhiei Ierusalimului și a statutului locurilor sfinte. Simplul fapt că mii și mii de pelerini din Rusia și Ucraina vizitează locurile sfinte este, de asemenea, un semn vizibil de sprijinire a Patriarhiei Ierusalimului. În timpul Preafericitului Patriarh Teofil, relațiile bilaterale dintre Bisericile Ortodoxă Rusă și cea a Ierusalimului s-au intensificat", a menționat Patriarhul Kirill. 

"Întâlnirile noastre regulate și care au loc aici, în Rusia, ajută, de asemenea, la reînnoirea și actualizarea constantă a acestor relații", a spus Patriarhul. 

Interviul s-a axat, de asemenea, pe situația creștinilor din Orientul Mijlociu.
„Situația politică este atât de periculoasă și atât de apropiată de locurile sfinte din Ierusalim, încât ea nu ne poate fi indiferentă, mai ales din perspectiva securității locurilor sfinte", a spus Întâistătătorul Bisericii Ruse. 
Acesta s-a mai întrebat, ce s-ar fi întâmplat în Orientul Mijlociu, dacă teroriștii ar fi confiscat puterea în Siria. 
"Acum, cu harul lui Dumnezeu, operațiunile militare din Siria se apropie de sfârșit. ISIS este practic eliminată, a continuat Patriarhul Chiril. Acum, va trebui să trecem la etapa de refacere a Siriei, să rezolvăm problemele viitorului politic al țării. Sperăm că soluționarea politică a conflictului va stabili o pace solidă în Orientul Mijlociu, garantând astfel securitatea locurilor sfinte. 
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, la rândul său, a vorbit cu Patriarhul Kirill, despre situația din Țara Sfântă, inclusiv despre restaurarea Bisericii Sfântului Mormânt și a altor sanctuare. El a exprimat deosebita recunoștință, Rusiei, pentru sprijinul său. 

"Poporul rus are o pietate deosebită față de locurile sfinte și de Sfântul Mormânt", a spus patriarhul Teofil. "Pelerinajele din Rusia sunt de o importanță imensă, deoarece, prin prezența lor fizică, pelerinii reprezintă un strigat adresat autorităților locale.

Ați făcut bine că ați vorbit despre ce s-ar fi întâmplat dacă Frăția Sfântului Mormânt nu ar fi făcut tot efortul de secole în păstrarea locurile sfinte. Misiunea Frăției Sfântului Mormânt și a Patriarhiei Ierusalimului este aceea de a menține accesibile locurile sfinte, pentru întreaga lume. 

Patriarhul a apreciat, de asemenea, rolul Rusiei în lupta împotriva terorismului:
"Suntem recunoscători Președintelui Vladimir Putin, care apără în special Creștinismul și Ortodoxia".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
106
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03448 sec - PID: 26116