17
Sfânta Lance "Geghard" va ajunge la Catedrala din Etchmiadzin, la Sărbătoarea Sfantului Tadeu și a Sfantului Bartolomeu, in Biserica Armeana

Inca din 2015, Ziua de sărbătoare a Sfântului Tadeu și a Sfântului Bartolomeu - fondatorii Bisericii Armene, a fost declarată zi de pelerinaj a Sfintei Sulite (lance), printr-o Enciclica Pontificală semnata de Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicosul tuturor Armenilor.

Anul acesta, pe 2 decembrie, Sfânta Sulita (Geghard) va fi dusa la Catedrala din Etchmiadzin. Sfânta Lance va rămâne expusă în Catedrală până seara.

Sfanta Sulita - varful lancei Geghard, cu care a fost impuns Mantuitorul pe Cruce

Una dintre numeroasele relicve ale Bisericii Armenilor, este Sfânta Sulita (Lance - Geghard), care este folosită pentru binecuvântarea și sfintirea Sfântului Mir Chrism (Muron) al Bisericii Armenilor.

Sfânta lance (Sulita) Geghard este vârful suliței cu care soldatul roman a impuns coasta Domnului nostru Iisus Hristos, în timp Se afla pe Cruce. Sfânta Evanghelie vorbește despre aceasta: 

"33. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele.
34. Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă." (Sfânta Evanghelie după Ioan 19: 33-34).
Conform tradiției ecleziastice, Sfantul Apostol Tadeu, unul dintre cei 12 ucenici ai lui Hristos, a adus această relicvă sfantă a Domnului în lumea armeană, în primul secol. Timp de secole, relicva sfântă creștină a fost păstrată în diferite mănăstiri istorice din vestul Armeniei, iar din secolul al 13-lea, la Ayrivank, care ulterior a fost redenumit Geghardavanq, în cinstea Sfântului Geghard.În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sfânta Sulita (lance, Geghard) a fost adusa la Tronul din Etchmiadzin și este încă pastrata în acest centru spiritual al tuturor armenilor.

Potrivit informațiilor istorice, Sfânta Lance Geghard are puterea facerii de minuni, vindecand multi bolnavi. În acest scop, în secolele XVIII-XIX, ea a fost purtată de mai multe ori în diferite provincii ale Armeniei și a fost trimisă chiar si la Tbilisi, in Georgia.

Sursa foto si text: Biserica Armeniei

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01163 sec - PID: 26744