59
Va prezentam, mai jos, traducerea unui raport publicat de revista ceha Cath.ch, care prezinta rezultatele unor sondaje recente privind mutatiile care au loc in peisajul religios european:

Deși Europa este considerată continentul în care secularizarea este cea mai avansată, religia este încă dezbătută. În ciuda dezaprobării Bisericilor recunoscute de Stat, tendintele religioase sunt din nou în ascensiune. Cu toate acestea, este dificil să se realizeze o imagine fiabilă, deoarece datele statistice lipsesc sau sunt contradictorii.

Surprinzător, datele privind afilierea religioasă sunt nesigure și instabile, afirmă Yasemin El-Menouar, de la Fundația Bertelsmann, in buletinul Europa-info al Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE).

Multe țări europene încă nu dispun de date fiabile și actualizate cu privire la afilierea religioasă. În plus, multe statistici religioase se contrazic reciproc, mai ales pentru că rapoartele uneori sunt legate de apartenența obiectivă, alteori de statutul subiectiv de membru.

Spre exemplu, un sondaj Eurobarometru din 2015 concluzionează că proporția creștinilor din țările UE reprezintă, în prezent, 72% din populație (45% catolici, 11% protestanți, 10% ortodocși și 6% alții). Proporția persoanelor fără o mărturisire de credinta este de 24% (10% atei, 14% agnostici). Numărul musulmanilor este estimat la 1,8%, cel al evreilor la 0,3%, al budistilor la 0,4% și al hindușilor la 0,3%. 13 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii pot fi clasificate ca fiind predominant-catolice (cu peste 60%), 3 predominant ortodoxe și 2 predominant-protestante. În Republica Cehă, persoanele fără afiliere religioasă reprezinta majoritatea, cu 64,4%.

Autoevaluarea religioasă

Auto-evaluarea religioasă permite avansarea unor cifre semnificativ diferite, cu diferențe mari. Într-un sondaj al firmei de cercetare de piață din Berlin, Dalia Research, desfășurat în decembrie 2016, întrebările s-au axat în mod explicit pe autoevaluarea religioasă. Aceasta a demonstrat că 50% dintre cetățenii europeni se definesc ca fiind creștini (42% catolici, 8% protestanți). 38% din respondenți sustin că nu sunt religioși. 3% se identifică drept musulmani, 1% evrei, 1% budiști, 8% de alte convingeri.

Majoritatea celor care se proclama catolici se afla în Italia (73%), Polonia (71%) și Spania (53%). In Franța (58%) și în Marea Britanie (54%), adica majoritatea, s-au declarat fara confesiune. În Germania, numărul protestanților este proporțional mai mare (26%); catolici (25%). Franța are cea mai mare proporție de musulmani (7%), urmată de Germania (5%) și Marea Britanie (4%).

Perspectiva religioasa pan-europeană

Prin extinderea cercului dincolo de cele 28 de țări ale Uniunii Europene - o extindere la Europa geografică - apar și alte variații, în special in ceea ce privește Ortodoxia și Islamul. Conform Studiului European al Valorilor (EVS), din 2008, luand in calcul cele 47 de țări europene, domină catolicii (37%) și creștinii ortodocși (31%); musulmanii (15%) sunt încă numeric înaintea protestanților (14,5%). Cinci țări europene au o majoritate musulmană.

Conform previziunilor Centrului de cercetare Pew din Statele Unite, Creștinismul va continua să se stabilească drept cea mai mare religie din Europa. Însă, numărul creștinilor va scădea cu aproximativ 100 de milioane de persoane până în 2050, ajungând la 454 milioane de persoane. Acest lucru corespunde unui procent de 65,2%, față de 74,5% astăzi.

În schimb, proporția musulmanilor din populația europeană va crește, de la 5,9% la 10,2%, iar cea a persoanelor fără vreo confesiune, de la 18,8% la 23,3%. Numărul evreilor din Europa va scădea ușor, de la 1,4 milioane (0,2%), la 1,2 milioane de persoane.

Noua relevanță a religiei

Cifrele arată că religia in Europa nu este în declin, a spus Yasemin El-Menouar. Insa, peisajul religios se schimbă. În 2012, 42% dintre migranții din afara UE erau creștini, 39% musulmani.

Această creștere a Islamului revigorează reflecția asupra identității creștine. Migrația accelerează pluralitatea religioasă și contribuie, de asemenea, la creșterea comunităților evanghelice creștine.

Raportul de mai sus a fost publicat in limba franceza, paginile Cath.ch, de Maurice Page, in data de 20.11.2017.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
56
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.09258 sec - PID: 29848