33
Foto: Patriarhul Ilia II al Georgiei
Licenta: By Patriarch_ILIA_II_of_Georgia.jpg: Paata Vardanashviliderivative work: George Mel (Patriarch_ILIA_II_of_Georgia.jpg) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

In aceste zile, Patriarhul Ilia II al Georgiei a anunțat, potrivit informațiilor furnizate de agentia greceasca Romfea, desemnarea unui loctiitor "locum tenens", in persoana Mitropolitului Shio (Mudjiri) de Senaki și Chkhorotsqu.

Patriarhul Georgiei, Ilia II, numeste un locum-tenens: duhovnicul actual al Presedintelui tarii

Anunțul a fost făcut cu puțin timp înainte ca Patriarhul sa încheie o Sfânta Liturghie în Biserica Sfantul Gheorghe Kashveti din centrul capitalei georgiene, una dintre marile biserici istorice.

Conform statutului Bisericii Georgiei, informeaza revista ruseasca Orthodox Christianity, această decizie înseamnă ca Mitropolitul Shio, ca locțiitor, în cazul in care primatul demisioneaza sau nu-si mai poate indeplini indatoririle de patriarh, ii va ocupa imediat poziția. Loctiitorul este autorizat să convoace o sedinta a Sfantului Sinod, pentru alegerea unui nou Patriarh.

Adresându-se publicului, in ce-l priveste pe noul loctiitor, Patriarhul a spus:
„Îl felicit pentru această mare onoare și sper că va justifica speranța pusă în el".

Mitropolitul Shio, locum-tenens pentru Patriarhul Georgiei - Ilia II

Mitropolitul Shio s-a născut la 1 februarie 1969, in Tbilisi. În viața civilă, numele sau era: Elizbar Mudjiri. După liceu, a studiat la Conservatorul de Stat din Tbilisi. În 1991 a devenit ucenic la Mănăstirea Shio-Mgvime, în apropierea orașului Mtskheta, și a depus voturile monahale în 1993, primind numele de Shio. A fost hirotonit diacon în 1995 și preot în 1996. Un an mai târziu, el a devenit paroh al Bisericii Sfantul Gheorghe din districtul Kldisubani al Tbilisi. 

În 1998, a absolvit Seminarul Sfantul Ioan Evanghelistul, din Batumi, și a continuat studiile la Academia Teologică din Moscova. În același an, a fost ridicat la rang de staret și a fost pus la conducerea Catedralei Sfântului Prooroc Ilie și, apoi, a altor parohii.

În 2003, printr-o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene, starețul Shio a fost numit Episcop de Senaki și Chkhorotsqu și hirotonit pe 7 septembrie, in acelasi an. În 2009, a fost numit episcop al parohiilor georgiene din Australia.

Potrivit presei georgiene, Mitropolitul Shio ar fi duhovnicul Presedintelui Georgiei, Margvelashvili.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01685 sec - PID: 26744