66
Printre documentele confiscate si aflate pe computerul șefului Al-Qaeda, Bin Laden, care au fost publicate in aceasta luna de către CIA, figurează si fotografia Bisericii ortodoxe Sfantul Dimitrie din Kosovska Mitrovica, Kosovo.

Bin Laden: fotografia unei biserici ortodoxe, descoperita pe computerul sefului Al-Qaeda

Pe lângă fotografia cu biserica, jurnaliștii ziarului "Politika" din Belgrad au descoperit, între aceste documente, și o hartă a orașului menționat, precum și un banner care conținea inscripția "Jihadul kosovar - Exterminarea musulmană a creștinilor kosovari", și o hartă a Kosovo din vremea Imperiului Otoman, pe care sunt indicate localitățile Priština și Vučilern.

Harta care viza Kosovska Mitrovica și fotografia bisericii proveneau de pe site-ul BBC, dintr-un articol intitulat "Sârbii kosovari se confruntă cu decizii dificile".

Articolul în cauză fusese un raport privind viața in partea de nord și de sud a Kosovska Mitrovica, publicat pe 14 martie 2007, la doar o lună de la proclamarea unilaterală a independenței Kosovo.

Cu toate acestea, nu se poate stabili originea bannerului sau a hartii cu Priština și Vučurern din perioada epocii otomane.
Computerul în care se găsesc aceste fișiere a fost descoperit în timpul raidului specialiștilor americani, în 2011, în timpul căruia liderul terorist a fost ucis în Pakistan. Calculatorul conține sute de mii de fișiere care includ documente, filmari video și fotografii.

Care sa fi fost motivul pentru care Bin Laden a păstrat pe computer planurile și fotografiile din Mitrovica - Kosovo?

Predrag Petrović, director executiv al Centrului pentru Politica si Securitate din Belgrad, consideră că, pe baza unei singure fotografii, fără niciun context, nu se poate spune cum ar fi putut exploata Bin Laden aceste dosare.

Potrivit lui Milan Mijalkovski, profesor emerit al Universității din Belgrad și specialist în lupta împotriva terorismului, "este cunoscuta de mult timp existenta planului '2020' al Al-Qaeda, în care Balcanii faceau parte dintr-un viitor califat. Rezulta, de aici, interesul posibil al lui Bin Laden pentru Kosovo", a spus el.

Profesorul emerit adaugă că se poate presupune doar ceea ce ar fi făcut Bin Laden cu un plan Kosovska Mitrovica și cu o fotografie a bisericii ortodoxe și că cercetările de mai mulți ani asupra activității teroriste a lui Al Qaeda au arătat că agenții organizatiei au adunat, în principal, informații despre locurile pe care le pretindeau și in care actelor lor de terorism ar fi avut rasunet.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
144
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10606 sec - PID: 7399