30

Sfantul Petru din Cetinje - Biserica Ortodoxa Sarba (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 luni, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Foto: Sfantul Petru Njegos de Cetinje

By Anonymous [Public domain], via Wikimedia Commons

Sfântul Petru din Cetinje s-a născut in Njegushi, Muntenegru, pe 1 aprilie 1747. El a fost tuns călugăr și a fost hirotonit ca diacon pe când avea doar 17 ani. Sfântul Petru din Cetinje l-a însoțit pe unchiul său, Episcopul Vasile, în Rusia, în anul următor, pentru a studia acolo. Unchiul său, insa, a murit la un an dupa ce au ajuns in Rusia, asa încât Petru a fost obligat să revină în Muntenegru.

Sfantul Petru din Cetinje - Biserica Ortodoxa Sarba

Tanarul diacon a fost hirotonit in treapta preoției, iar mai târziu a fost ridicat la rang de arhimandrit. Sfântul Petru din Cetinje l-a asistat pe Mitropolitul Sava în administrarea eparhiei, până când acest ierarh a murit în anul 1781. Sfântul Petru de Cetinje părea, deja, alegerea logică de a-l succeda.

În calitatea sa de Mitropolit al Muntenegrului, Sfântul Petru a devenit, in plus, și lider secular (guvernator) al sârbilor din Muntenegru. Pentru tot restul vieții sale, el s-a dedicat promovării păcii și unității între gruparile și clanurile războinice, ajutandu-si turma să se ridice deasupra certurilor și animozităților, într-un moment dificil din istoria lor.

Sfântul Petru de Cetinje a apărat, de asemenea, națiunea sa, împotriva atacurilor inamicului. Acesta s-a opus cu succes armatei lui Napoleon in Dalmația, și a luat parte la prima revoltă sârbă împotriva turcilor.

Sfantul Petru din Cetinje - Biserica Ortodoxa Sarba

Deși se bucura de o anumită importanță, ca arhiereu și guvernator al sârbilor, Sfântul Petru de Cetinje a continuat, totusi, să vietuiască asemenea unui calugar simplu, într-o mica chilie, in care trăia în asceză. El a postit, s-a rugat și a parcurs cărți în franceză, italiană și rusă, pentru a-și spori cunoștințele despre doctrina ortodoxă și cultura seculară. Desi era foarte strict cu sine însuși, Sfantul Episcop Petru de Cetinje era milostiv cu ceilalți.

Sfântul Petru de Cetinje a contribuit la bunăstarea țării sale, prin lucrările bune pe care le-a intreprins. Ca episcop, a promovat iubirea și pacea. Ca guvernator, nu a condamnat niciodată un criminal la moarte.

Sfântul Petru, Mitropolitul și guvernatorul de Cetinje și al întregului Muntenegru, a adormit în Domnul în ziua de 18 octombrie 1830. El a fost urmat de nepotul său, Episcopul Petru al II-lea (Njegos).

Moastele Sfântului Petru au fost descoperite în 1834. Acestea erau nestricacioase si izvoratoare de mir, iar acum se odihnesc în Mănăstirea Cetinje. Sfantul Petru de Cetinje este cinstit ca mijlocitor puternic pentru poporul său și pentru întreaga Biserică.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
50
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.03157 sec - PID: 20985