70
Foto: racla cu moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, langa care se aprind lumanari - Tesalonic, Grecia
Licenta: By Fingalo (Own work) [CC BY-SA 2.0 de], via Wikimedia Commons

Un barbat grec, preot, care avea grija de biserica in care se afla mormantul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, a trecut printr-o incercare care avea sa-i schimbe intreaga viata.

Barbatului, ii revenise, la un moment dat, obligatia de a se ingriji de aprinderea si schimbarea lumanarilor si a candelelor care se aflau langa mormantul Sfantului Dimitrie.

Stingea lumanarile si le fura imediat dupa ce le aprindea omul, inainte ca ele sa arda

Numele acestui slujbas este Onisifor si, din pacate, patima pe care acesta o avea ii marca viata: furtul. Ajungand sa aiba indeletnicirea amintita mai sus de indeplinit in marea Catedrala din Tesalonic (Grecia), clericul incepuse sa fure din lumanari si din fitilele candelelor, iar pentru aceasta gasise solutia de a le stinge imediat dupa ce ele erau aprinse. 

Facand acest lucru de mai multe ori, de fiecare data asteptand sa se indeparteze credinciosul care aprinsese lumanarea, acesta nu a ramas insa nepedepsit, chiar daca pedeapsa lui nu avea sa fie atat de dura pe cat se astepta de la un sfant cunoscut pentru puterea sa de luptator. Astfel, Sfantul Dimitrie i s-a aratat intr-o zi lui Onisifor, ca in vedenie, mustrandu-l, insa cu blandete si invatandu-l spre bine, incat barbatul a ramas de-a dreptul uimit:

Minunea Sfantului Dimitrie, cu eclesiarhul care fura lumanari

Cuvintele Sfantului Dimitrie si cazul lui Onisifor se gasesc notate in unele arhive ortodoxe bisericesti: 
"Frate Onisifore, nu-mi place ceea ce faci la faclii [lumanari, candele]. Sa stii: facand aceasta, ii pagubesti mult si pe cei ce le aduc, dar si pe tine te impingi in prapastia pierzarii" - a spus Sfantul Dimitrie.
Interesant, este faptul ca Sfantul Dimitrie a aratat astfel importanta mare pe care aprinderea unei lumanari o are in Biserica, spre miluirea celui care o aprinde, in aceeasi aparitie minunata, Sfantul Dimitrie explicandu-i parintelui eclesiarh mai clar:

"Cu cat se aprind mai multe faclii [lumanari], cu atat mai mult se milostiveste si Dumnezeu spre cel ce le aduce".
Iar in ce priveste fapta urata de a stinge imediat lumanarile abia aprinse, Sfantul Dimitrie a avertizat, de asemenea:
"Cand [lumanarile] se iau curand, se micsoreaza mila pentru acela [care le aprinde] si sporeste osanda aceluia care le ia".

Eclesiarh inspaimantat, langa racla cu mostele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Inspaimantat de aparitia uimitoare, dar totodata simtind totul ca pe un sfat si o mangaiere din partea Sfantului Dimitrie, care a dat dovada evidenta de blandete, eclesiarhul s-a decis sa se opreasca din aceasta practica pagubitoare. Doar ca, aceeasi blandete din glas, probabil, l-a facut sa uite destul de rapid de hotararea luata, asa incat a inceput, la scurt timp, sa stinga din nou, inainte de a arde, lumanarile pe care credinciosii le aprindeau, fara sa mai aiba vreo teama.

Int-o noapte, insa, un crestin a adus lumanari care aratau in mod deosebit, de o frumusete care l-a cucerit imediat pe Onisifor, asa incat acesta le-a stins imediat si le-a luat rapid dupa ce credinciosul abia le aprinsese, dupa cum obisnuia.

Glasul Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, de data aceasta pe un cu totul alt ton, avea sa-l marcheze pentru toata viata, venind clar dinspre racla cu sfintele sale moaste:

"Tot nu ai renuntat?".
Barbatul a ramas pe loc cazut la pamant, ingrozit de modul in care rasunase aceasta voce. Un alt preot il gasea pe Onisifor, in aceasta stare, cu mult timp mai tarziu. L-a ridicat si a facut tot ce a fost posibil ca acesta sa-si revina in fire.
Ulterior, eclesiarhul le-a povestit tuturor minunea care avusese loc in urma faptelor sale pacatoase, iar ea a ramas scrisa in unele cronici vechi care se mai gasesc in bisericile noastre ortodoxe, inca, astazi. Minunea indreptarii din starea de pacat a acestui slujbas, de catre Marele Sfant Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, alaturi de alte multe astfel de minuni, poate inca indrepta multe suflete pe calea mantuirii. Doar sa ne interesam, sa le  cautam si sa mai si tinem seama de ele...  (Lacasuri Ortodoxe® - www.lacasuriortodoxe.ro )

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
82
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10505 sec - PID: 24900