83

Foto: Afis Iconari in Otopeni 2017 - editia a V-a
Luni, 30 octombrie 2017, va fi ziua in care se va deschide cea de-a V-a editie Iconari în Otopeni, care va veni cu noi ateliere deschise publicului larg.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe® este partener media oficial al acestui eveniment, asa incat va pune la dispozitie toate amanuntele legate de manifestarea din 2017, care se anunta a fi dedicata in mod special apărătorilor Ortodoxiei și sfintilor martiri din vremea comunismului.

Iconari in Otopeni 2017: Apărători ai Ortodoxiei și Sfinți Martiri din vremea comunismului 


Ca si in anii trecuti, Iconari in Otopeni 2017 se va desfasura la Centrul Cultural "Ion Manu" din Otopeni, iar de la organizatori am aflat ca perioada cuprinsa intre  30 octombrie – 3 noiembrie 2017 va fi dedicata atelierelor adresate publicului larg. Astfel, daca va veti afla intre orele 9:00 si 19:00 (cu o pauza de o ora, intre orele 13:00-14:00), zilnic in perioada amintita mai sus, in centrul orasului Otopeni, cu siguranta veti fi incantati de tainele picturii, deslusite chiar din mainile artistilor.

Apoi, ziua de sambata, 4 noiembrie 2017, va fi marcata, la Iconari in Otopeni 2017, de o masă rotundă, care se va derula pe parcursul mai multor ore, intre 10.00 si 12.30, incheindu-se cu o alta sectiune de amiaza, de la 14.30 pana la 18.30 - ore imbogatite de mai multe întâlniri și conferințe pe tema “Apărători ai Ortodoxiei și Sfinți Martiri din vremea comunismului”.

Cu toate acestea, masa rotunda nu va fi decat deschizatoarea de drumuri, pentru ca, imediat dupa aceea, de la orele 19:00 va avea loc vernisajul expoziției Iconari in Otopeni 2017, care va ramane deschisă, conform organizatorilor, până în luna decembrie 2017.

Iconari in Otopeni, 2017 - un an al sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești

Cea de-a cincea editie Iconari in Otopeni va incerca sa marcheze, prin participarea a 12 iconari din mai multe tari, intr-un mod deosebit, anul 2017, declarat de Sfântul Sinod, an omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și an comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Lucrarile care urmeaza a fi pictate chiar sub ochii vizitatorilor, si mai apoi expuse, incearca, prin urmare, sa aduca laolalta o serie de reprezentări - între care Sfinți Martiri din închisorile comuniste, mărturisitori și apărători ai Ortodoxiei, scene din Pătimirile Domnului - realizate atat pe lemn cat si in mozaic.

Iconari in Otopeni, 2017 - pregatirile deja au inceput

Asa incat... pregatirile pentru deschiderea ICONARI in OTOPENI 2017 deja au inceput. Iar dumneavoastra nu va ramane decat sa fiti prezenti acolo unde sunteti asteptati cu drag - adica, la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, incepand de luni 30 octombrie 2017, cand va avea loc deschiderea celei de-a V-a editii Iconari în Otopeni, pentru a va putea bucura de atelierele care va sunt dedicate, pe toata desfasurarea lor.

Pentru cei care se indreapta spre Otopeni dinspre Bucuresti, acestia trebuie sa stie ca au asigurat accesul RATB de la Piața Unirii, cu Expres 783, iar de la Gara de Nord, cu Expres 780.

Mai multe despre eveniment, puteti afla chiar din afisul editiei a V-a Iconari in Otopeni 2017, pe care vi l-am pus la dispozitie in pagina de fata - un eveniment vizibil amprentat de cuvintele Patriarhului Romaniei: „puterea Crucii sau a suferinței pentru Hristos și Biserica Sa conține în ea însăși germenele sau arvuna Învierii”, si inscris in lucrarea mărturisitoare a Bisericii.

Iconari in Otopeni, 2017: iconarii participanți

 

Alexei Vronski, Moscova, Rusia

Cristina Șchiop, Timișoara, România, sculptură lemn

Ivan Polverari, Roma, Italia 

Milan Pilipović, Bačka Palanka, Serbia, mozaic

Nicolai Smetanin, Rusia

Nikola Sarić, Hanovra, Germania

Petros Yorgos, Larnaca, Cipru

Qetevani Khajomia, Georgia

Vasile Lefter, Alba-Iulia, România

Viktor Dovnar, Minsk, Bielorusia

Vitalii Cherepan, Muncaci, Ucraina

Vladimir Andreev, Plevna, Bulgaria

Iconari in Otopeni, 2017: conferinte

Protosinghel Gavriil Varvaruc, starețul schitului Înălțarea Sfintei Cruci, Aiud - Simbolistica spațiului arhitectural de la Mănăstirea Aiud – Jertfă și Înviere

Daniel Gheorghe, deputat Ilfov, Otopeni

Radu Preda, director executiv IICCMER - Cultura memoriei și cultura vizuală”. Aspecte etice și teologice

Pr. lect. univ. dr. Ioan Bizău, Cluj-Napoca - Icoana Bisericii - imagine liturgică a sfințeniei. Sacerdoțiul iconografilor

Ștefan Ionescu Berechet, Lector univ. dr. al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București și membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei - Lucrarea iconarului în lumina iconologiei bizantine și a erminiilor de pictură

Monahiile Parascheva Avădanei și Irina Nedelcu de la atelierul de icoane al Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, com. Agăș, jud. Bacău - Reprezentări între pătimire și har ale mărturisitorilor din temnițe 

Demostene Andronescu, Vasile Jacques Iamandi și prof. Marcel Petrișor, foști deținuți politici. 

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
147
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.09833 sec - PID: 12506