75
Sfanta Cuvioasa Maica noastra Parascheva, ale carei sfinte moaste sunt cinstite in aceste zile in mod deosebit la Catedrala Mitropolitana din Iasi, mai este cunoscuta si ca Sfanta din Balcani.

De altfel, numele Sfintei Parascheva a capatat diferite nuante in tarile care o cinstesc. Spre exemplu, Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi mai este cunoscuta și ca Sfanta Petka, in zona Macedoniei.

In Serbia, Sfanta Parascheva este numita Sfanta Parascheva a Serbiei sau Parascheva Sarboaica, ori Parascheva din Belgrad.

SFANTA PARASCHEVA - modul in care strainii o cheama pe sfanta in rugaciune

In Bulgaria, Света Петка Българска (Sfanta Parascheva) este numita Sfanta Petka Bulgaroaica.

Nici numele de Noua Parascheva, Tanara Parascheva nu lipsesc de pe aceasta lista a apelativelor cu care Sfanta Parascheva este chemata in rugaciunile credinciosilor ortodocsi de pretutindeni.

In limba greaca veche, Sfanta Parascheva de la Iasi este cunoscuta drept Ὁσία Παρασκευή ἡ Ἐπιβατινή (Aghia Parascheva din Epivata), iar in greaca noua ία Παρασκευή η Επιβατινή ή Νέα (Sfanta Parascheva din Epivata cea Noua).

In limba sârbă, Sfanta Parascheva mai este numita, de asemenea: Petka Paraskeva (Petka Parascheva), Paraskeva Piatnita (Vinerea Parascheva) sau Parascheva din Tirnovo.


SFANTA PARASCHEVA - modul in care strainii o cheama pe sfanta in rugaciune

Sfanta Cuvioasa Parascheva, cunoscuta in Romania si ca Sfanta Paraschiva ori Sfanta Vineri, s-a născut în orașul Epivata (aproape de Istanbulul de astăzi), pe malul Mării Marmara - un mic oraș mic în partea europeană a Turciei, în apropierea provinciei Silivria (loc cunosc astazi ca fiind loc de nastere si al Sfantului Ierarh Nectarie, ocrotitorul Eghinei).

Orasul Epivata se numeste, acum, Selimpasa, fiind locul in care altadata parintii Sfintei Maici Cuvioase Parascheva detineau mai multe terenuri bogate. 

De fapt, in acest loc a fost construita si o biserică inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva - în Selimpașa - exact pe locul in care se afla odată casa in care se nascuse Sfanta Parascheva.

Astazi, in acel loc se gaseste, din pacate, un simplu parc. Mai multe amanunte despre casa si locul in care s-a nascut Sfanta Parascheva, gasiti in articolul: Sfanta Parascheva - casa in care s-a nascut. Date mai putin cunoscute [ https://lonews.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23215-sfanta-parascheva-casa-in-care-s-a-nascut.html ]

Sfanta Cuvioasa Parascheva a trecut la Domnul la vârsta de doar 27 de ani. In ziua de sarbatoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, maine, incepand cu ora 8:00, veti putea urmari in direct Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, savarasita in mai multe sfinte lacasuri ortodoxe din tara si strainatate.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
121
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10304 sec - PID: 12250