64

Dam apa la moara: proiectul a fost implementat cu succes (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 6 luni, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe
La Muzeul ASTRA, s-a finalizat implementarea proiectului „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Informatia ne-a fost oiferita in ultimele ore, de catre Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA Sibiu.

Dam apa la moara: proiect in totalitate implementat

Astfel, aflam ca 520 de vizitatori au participat în cadrul atelierelor interactive de morărit, inscrise in proiectul „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Va reamintim, conform unei informatii pe care v-am oferit-o in editiile noastre de stiri, ca in cadrul acestui proiect a fost repusa în funcțiune moara cu ciutură din Svinița - o localitate aflata in  județul Mehedinți.

Implementarea proiectului s-a finalizat in ultimele zile ale lunii care tocmai a trecut, mai exact pe 30 septembrie 2017, dar demonstraţiile practice vor continua, la fel si atelierele interactive. In cadrul acestor ateliere, vizitatorilor li s-au explicat detaliile de funcţionare ale morii cu ciutură, specificul lucrărilor de întreţinere, precum şi tehnicile de morărit arhaice.


Dam apa la moara: proiect implementat cu succes

Proiectul a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a fost partener media oficial al evenimentelor desfasurate cu aceasta ocazie.

Moara din Svinita este  o moara cu ciutură, iar ea este expusa in cadrul Muzeului ASTRA Sibiu. Cei care au realizat-o au demonstrat, conform specialistului Stefan Paucean, lucrator in cadrul Muzeului Astra Sibiu, o ingeniozitate extrema, componenta finală a captării fiind realizată dintr-un buştean imens scobit pe interior, care dirija controlat şi optimiza vitezei jetului de apă printr-o 'valvă' din lemn, perforată la interior, dispusă ca un dop în partea inferioară a buşteanului (butoniu).

Conform informatiilor pe care ni le-a oferit Cosmin Calinescu, prin acest proiect s-a urmarit constientizarea rolului pe care il joaca o instalatie precum Moara din Svinita, " în economia comunităților rurale".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
27
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.0935 sec - PID: 25525